Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΚΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
Ο Επίτροπος του Διαμαντή

Πέρσι, τέτοιον καιρό, χάσαμε έναν πολύ αγαπητό φίλο, βετεράνο αντιστασιακό και αξέχαστο σύντροφο. Τον Πολιτικό μας Επίτροπο της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στη Ρούμελη ΗΡΑΚΛΗ (κατά κόσμον ΤΑΚΗ ΥΦΑΝΤΗ). Ανάμεσα Γκιώνα και Βαρδούσια, στην Ανω Μουσουνίτσα (σήμερα Αθανάσιο Διάκο) τη γενέτειρά του, στις 27.8.2000 άφησε την τελευταία του πνοή και τα κόκαλά του... Ας είναι ελαφρό το χώμα, που τον σκέπασε. Και στους δικούς του, ας είναι για παρηγοριά, τούτα τα λίγα λόγια.

Ενα χρόνο πριν, τον είχαμε δει πάνω απ' τα Μάρμαρα Φθιώτιδας, στον Αη-Γιάννη. Εκεί όπου σκοτώθηκε και «άγιασε» ο θρυλικός καπετάν Διαμαντής (Γιάννης Αλεξάνδρου). Εντοίχισε, την αναμνηστική, του ονόματός του, μαρμάρινη πλάκα. Ετρεμαν τα χέρια του απ' τη συγκίνηση για τον άνθρωπο, με τον οποίο ήτανε συνδιοίκηση στις πιο κρίσιμες μέρες του Εμφυλίου. Κι από «κακό βόλι» έπεσε δίπλα του στις 21.6.1949. Ω, τότε, τι τον ήθελες;.. Μου είπε, ένα μήνα μετά (σαν τον αντάμωσα ερχόμενος απ' την Εύβοια): «Σκέφτηκα να μείνω κι εγώ εκεί. Και να τελειώνω!.. Αλλά ποιο το όφελος;».

***

Απλός, σεμνός, στην κυριολεξία αφανής (παρά τη θητεία του, για πολλά χρόνια, σε ηγετικά πόστα) έφυγε αθόρυβα. Σαν... ο τελευταίος στρατιώτης. Δε θέλαμε να το πιστέψουμε. Λες και το 'καμε σκόπιμα. Οτι, πήγε να κονταροχτυπηθεί με το Χάρο, πίσω απ' τα ψηλά κι απάτητα βουνά. Για να μη μαθευτεί ο χαμός του και πονέσουμε. Ηξερε πόσο τον αγαπάμε, τον εκτιμάμε, τον σεβόμαστε. Και πόση εμπιστοσύνη του είχαμε.

Θέλαμε να ζήσει. Να μας θυμίζει εκείνα τα χρόνια. Αγώνες και δόξες! Νίκες και ήττες. Να παραβρίσκεται στις συγκεντρώσεις μας. Να μας μεταδίνει την πείρα του. Και προπάντων να ενθαρρύνει και εμψυχώνει τους νεότερους αγωνιστές: Να συνεχίσουν το δρόμο που χάραξε το Κόμμα. Ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες. Για να πάρει «σάρκα και οστά» το λαϊκό μέτωπο. Ν' αναπτυχθεί η αντιιμπεριαλιστική πάλη. Για να βγούμε απ' την καπιταλιστική ζούγκλα. «Προς τον ήλιο, προς το φως»: Και ν' ανατείλει η καινούρια, η σοσιαλιστική κοινωνία! Το όραμά μας.

***

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ γεννήθηκε το 1916. Προπολεμικά βρέθηκε στην Αθήνα. Δούλεψε εργάτης σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας. Ταυτόχρονα σπούδαζε. Το 1938 προσλαμβάνεται υπάλληλος στο υπουργείο Ναυτικών, απ' όπου τον απέλυσαν το 1945. Μπαίνει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου. Η χιτλεροφασιστική κατοχή τον βρίσκει στις επάλξεις του αγώνα. Ηταν οργανωμένος στην ΟΚΝΕ. Το 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Μέχρι την απελευθέρωση δουλεύει στην παρανομία. Ενταγμένος σε πολύ υπεύθυνο τομέα της ΕΑΜικής Αντίστασης, στην ΟΠΛΑ. Ακολουθεί το μεταβαρκιζιανό όργιο τρομοκρατίας, διώξεων, φυλακίσεων, εκτελέσεων. Αποφεύγει τη σύλληψη. Το 1946 βγαίνει στο νέο αντάρτικο. Τοποθετείται στο επιτελείο του ΑΡ (Αρχηγείο Ρούμελης), του ΔΣΕ, με επικεφαλής τον Γούσια (Γιώργη Βοντίτσιο) και αργότερα με τον Διαμαντή. Είναι κομματικός γραμματέας και υπεύθυνος του 2ου Γραφείου. Παραμένει σ' αυτή τη θέση κι όταν το ΑΡ μετονομάζεται σε 2η Μεραρχία του ΔΣΕ. Στις αρχές του 1949 (σε αντικατάσταση του Βασίλη Κοτσάβρα) αναλαβαίνει Πολιτικός Επίτροπος της Μεραρχίας. Και ονομάζεται από την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση αντισυνταγματάρχης. Μετά τη διάλυση της Μεραρχίας καταβάλλει επίμονες προσπάθειες να συγκεντρωθούν και ανασυνταχθούν στο χώρο των Αγράφων τα σκόρπια τμήματα. Με την πτώση του Γράμμου αυτά προωθούνται προς Αλβανία. Φεύγει με μια αποστολή.

Στις σοσιαλιστικές χώρες έζησε πολλά χρόνια. Και επαναπατρίστηκε το 1977. Το 1950 εκλέγεται για πρώτη φορά στην ΚΕ του ΚΚΕ αναπληρωματικό μέλος. Το 1956 τοποθετείται στο Γραφείο της ΚΕ. Με το 8ο Συνέδριο το 1961 έγινε αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ. Στη 12η Ολομέλεια το 1968 εκλέγεται στο ΠΓ ταχτικό μέλος. Μέχρι το τέλος της ζωής του εργάστηκε σε διάφορους τομείς της κομματικής δουλιάς. Επί σειρά ετών εκλεγόταν και στο ΔΣ της ΠΕΑΕΑ αντιπρόεδρος.

***

Ο ΤΑΚΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ υπήρξε θαυμάσιος άνθρωπος και εκλεκτό κομματικό στέλεχος. Τίμιος, ανιδιοτελής, σοβαρός. Με ανώτερη μόρφωση, με πνευματική καλλιέργεια και εξαιρετικά μετριόφρων. Ευγενής, ευαίσθητος, λαϊκός τύπος και με άψογη συμπεριφορά. Διακρινόταν για τις πολιτικές και τις οργανωτικές του ικανότητες. Θαρραλέος αγωνιστής, με προσωπική παλικαριά, στην παρανομία και στο αντάρτικο. Αλλά και σε κρίσιμες καμπές και στην πολιτική προσφυγιά. Χειριζόταν τα διάφορα ζητήματα με νηφαλιότητα, σύνεση και προσοχή. Πάντα έχοντας ως γνώμονα το γενικότερο συμφέρον. Τα σφάλματα και σ' αυτόν «ανθρώπινα», αλλά είχε αναπτυγμένο το αίσθημα της αυτοκριτικής. Οπως βέβαια και το αίσθημα της πειθαρχίας.

Επαναστάτης πραγματικός. Πιστός στο μαρξισμό - λενινισμό και στον προλεταριακό διεθνισμό. Απόλυτα αφοσιωμένος, μέχρι αυτοθυσίας, στην εργατική τάξη και στο λαϊκό κίνημα. Ολοκληρωτικά δοσμένος στο Κόμμα, από τα νιάτα ως τα στερνά του. Μπολσεβίκικα διαπαιδαγωγημένος. Τηρώντας πάντα αυστηρά τις αρχές. Σταθερός, συνεπής, με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ακούραστος στη δουλιά. Ακατάβλητος στις δυσκολίες. Με πλούσιο και πειστικό πολιτικό λόγο. Εξαιρετικός διαφωτιστής. Αδιάλλακτος όμως στις παρεκκλίσεις. Ακλόνητος κι αταλάντευτος στις δοκιμασίες, στις κρίσεις του ΚΚΕ, στις υποχωρήσεις του κινήματος... Πόσα αντίθετα, λυπηρά φαινόμενα προσώπων (κι ανώτερων στελεχών), δεν είδαν τα μάτια μας, παλιά και πρόσφατα; «Καμίνι» η ζωή! «Προμηθεϊκός» ο δρόμος μας! Δεν άντεξαν. Υποχώρησαν. Αλλοι αλλαξοπίστησαν. Και κάποιοι μας πολεμάνε... Τι να γίνει; Μέσα στη φωτιά της ταξικής πάλης «δένεται τ' ατσάλι»! Εκεί αποδείχνεις «αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»!..

***

Ο Ηρακλής στάθηκε «βράχος»! Αναδείχτηκε άξιος! Κράτησε ως το τέλος ψηλά τη σημαία! Κι έδωσε ένα παράδειγμα μεγάλου βαθμού κομματικότητας και αγωνιστικότητας. Φεύγοντας είχε ήσυχη τη συνείδηση ότι έπραξε το καθήκον του. Μορφές σαν τη δική του τιμούν το Κόμμα μας, την Εθνική Αντίσταση, το λαϊκό κίνημα. Φρονηματίζουν, εμπνέουν, καθοδηγούν στους καινούριους αγώνες. Δίνουν αισιοδοξία κι ελπίδες για την πραγμάτωση των μεγάλων μας ιδανικών. Οσοι τον γνωρίσαμε θα τον θυμούμαστε πάντα. Αιώνια η μνήμη του!

Υ.Γ.: Αύριο Κυριακή (26.8.2001) στο χωριό του γίνεται το ετήσιο μνημόσυνό του.


Γιώργης ΜΩΡΑΪΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα κυριότερα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα του 1949 (2017-01-15 00:00:00.0)
Αταλάντευτος αγωνιστής - κομμουνιστής (2001-08-28 00:00:00.0)
Στερνό «αντίο» στον Π. Υφαντή (2000-08-29 00:00:00.0)
Ο καπετάν Διαμαντής (1997-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ