Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Φόβοι για πρόκληση κρίσης από την Τουρκία

Φόβοι για πρόκληση κρίσης ή και θερμού επεισοδίου εκφράζονται στη Λευκωσία, ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικότερα, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Σ. Χασίκος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Λευκωσίας σημείωσε ότι «όσο προχωρά η ενταξιακή πορεία και πλησιάζει η ώρα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κίνδυνος πρόκλησης κρίσης ή θερμού επεισοδίου, από την πλευρά των κατοχικών δυνάμεων του «Αττίλα», με στόχο τη διασάλευση αυτής της πορείας, όχι απλώς θα παραμένει υπαρκτός, αλλά θα ογκούται».

Και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Ισμαήλ Τζεμ και άλλων, αφού τα πάντα στην Τουρκία καθορίζει το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας». Επίσης, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων του «Αττίλα» είναι σταθερή και μόνιμη, ενώ ο στρατιωτικός εξοπλισμός, που διαθέτουν, συνεχώς εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται.

Εξάλλου, όπως υποστήριξε, με δηλώσεις του, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γ. Βασιλείου, «η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει, ώστε να υποχρεωθούν τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από τα Στροβίλια και να αποκατασταθεί το καθεστώς, που ίσχυε, προηγουμένως, στην περιοχή εκείνη».

Την ίδια ώρα ο Ρ. Ντενκτάς απειλεί με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με στόχο να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είπε ακόμη ότι συνεργάζεται με την Τουρκία για τον τρόπο με τον οποίο θα υποστηρίξει τη θέση ότι δεν πρέπει να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο Ντενκτάς στις δηλώσεις του έπλεξε το εγκώμιο του γγ, του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, χαρακτηρίζοντάς τον ως άτομο που εμπνέει εμπιστοσύνη και ακολουθεί τις αρχές της ουδετερότητας.

Στο μεταξύ έφτασε προχτές στα Κατεχόμενα και έχει επαφές με τον Ρ. Ντενκτάς τουρκική αντιπροσωπεία, μεταφέροντας τις αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό, ενόψει της συνάντησής του Τουρκοκύπριου ηγέτη στις 28 Αυγούστου με το γγ των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Λόγογλου, ο οποίος, φθάνοντας στα Κατεχόμενα, δήλωσε προκλητικά ότι η Τουρκία δε θα επιτρέψει οποιαδήποτε εξέλιξη που θα αντιστρατεύεται τα τουρκοκυπριακά συμφέροντα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπογράφεται συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ψευδοκράτους (2003-08-06 00:00:00.0)
Σε αναμονή των βουλευτικών εκλογών στο ψευδοκράτος (2003-07-01 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου (2003-06-07 00:00:00.0)
Εντονη αμερικανοβρετανική κινητικότητα (2002-08-17 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο της συζήτησης το «βελγικό μοντέλο» (2002-06-26 00:00:00.0)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Μοντρέ (1997-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ