Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο συλλαλητήριο

Στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα παρευρέθηκαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, που όλες τις προηγούμενες μέρες έδιναν τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα μέσα στη Βουλή, σφυροκοπώντας ένα προς ένα τα άθλια επιχειρήματα της κυβέρνησης, αλλά και έξω από τη Βουλή, στο πλάι της εργατικής τάξης στους χώρους δουλειάς.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν επίσης οι ευρωβουλευτές του Κόμματος.

Ολοι στα συνδικάτα, όλοι στον αγώνα!

Από την παρέμβαση του Νίκου Μαυροκέφαλου στη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

«Και με τη σημερινή μας απεργία δείξαμε τη δύναμη των εργαζομένων, δείξαμε τη δύναμη των συνδικάτων», τόνισε από το βήμα της κινητοποίησης ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία στη Βουλή. Η κυβέρνηση «νομίζει ότι θα ξεμπερδέψει με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, ότι από αύριο θα πάει πεσκέσι αυτό το νομοσχέδιο στους εταίρους της στην ΕΕ για να πάρει άλλα 60 δισ. ευρώ για να τα δώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους και να τα προσθέσει στα 240 δισ. ευρώ χρέος στην πλάτη των εργαζομένων και του λαού. Νομίζουν ότι με αυτόν τον νόμο θα βάλουν εμπόδια στη δράση των συνδικάτων και των εργαζομένων. Νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στην ένταση της εκμετάλλευσης από τους επιχειρηματικούς ομίλους», σχολίασε.

«Τους λέμε ότι είναι γελασμένοι», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη και αυτό το νομοσχέδιο να το πετάξουν στα σκουπίδια με τον αγώνα και την πάλη τους. Γι' αυτό δεν τελειώνουμε εδώ, συνάδελφοι. Εδώ ξεκινάμε. Από την επόμενη μέρα και κάθε μέρα όλοι στα συνδικάτα, όλοι στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για να ικανοποιηθούν, όπως επιβάλλει η πρόοδος της επιστήμης και της παραγωγικότητας».

Το παραπάνω μήνυμα, εκτός από τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνηση, έχει αποδέκτες και τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως εξήγησε, οι οποίες ήταν απούσες και από τον χτεσινό αγώνα, ενώ ακόμα και μια εξέδρα που έστησαν «την κατέβασαν άρον άρον γιατί δεν βρέθηκαν εργαζόμενοι να σταθούν από κάτω». «Το μήνυμα της απεργίας, και στις 26 Νοέμβρη, και στις 6 Μάη, και στις 10 Ιούνη, και σήμερα, είναι η δύναμη των συνδικάτων. Ολοι λοιπόν στα συνδικάτα, όλοι στον αγώνα. Συνεχίζουμε κάθε μέρα, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο», υπογράμμισε.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Με συνθήματα και χειροκροτήματα έγιναν δεκτοί οι ναυτεργάτες

Με συνθήματα και χειροκροτήματα έγιναν δεκτοί οι ναυτεργάτες και τα Συνδικάτα του Πειραιά στο απογευματινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, με τος χιλιάδες συγκεντρωμένους να τους δίνουν κουράγιο, αλλά και να παίρνουν θάρρος από την παλικαρίσια μάχη που έδωσαν στους καταπέλτες, σπάζοντας για μια ακόμα φορά στην πράξη τις προβοκάτσιες και τις προκλητικές απαγορεύσεις.

«Για άλλη μια φορά κυβέρνηση και εφοπλιστές προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Για άλλη μια φορά πήραν απάντηση», τόνισε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, μιλώντας στη συγκέντρωση και μεταφέροντας το κλίμα της πετυχημένης απεργίας στο λιμάνι και στα πλοία.

Χιλιάδες διαδηλωτές διαμήνυσαν: Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο - έκτρωμα

Με ένα ακόμα μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, σωματεία και εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, φοιτητές και σπουδαστές, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, επισφράγισαν χτες το απόγευμα την καθολική απόρριψη του εκτρωματικού νομοσχεδίου από την εργατική τάξη και τον λαό, ενώ στη Βουλή ολοκληρωνόταν η συζήτηση και η υπερψήφιση του σφαγείου για τα εργατικά δικαιώματα.

Με τη μαζική τους συμμετοχή, χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι μέσα από τα συνδικάτα τους διαμήνυσαν και χτες ότι η εργοδοσία θα περάσει από «φωτιά και σίδερο» για να εφαρμόσει στην πράξη όσα ψήφισε χτες η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας έτσι την «επόμενη μέρα» της πάλης.

Χιλιάδες εργαζόμενοι που χτες ήταν όλη μέρα στους δρόμους, που το πρωί έδωσαν μάχη με την εργοδοσία για την επιτυχία της απεργίας, βρέθηκαν από τα ξημερώματα στους χώρους δουλειάς για την περιφρούρησή της και κατέβηκαν το πρωί στις απεργιακές κινητοποιήσεις, το απόγευμα ξεχύθηκαν ξανά μαζικά στους δρόμους, με ακόμα περισσότερους ανθρώπους του μεροκάματου και νεολαίους να δίνουν μαχητικό «παρών».

Την ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση συνέχιζε χωρίς ντροπή να διατείνεται πως το νομοσχέδιο συμβάλλει στον «εκσυγχρονισμό» της εργασίας, στην «προστασία» των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, και ενώ τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης καλούσαν τον λαό να κάτσει στη γωνία και να περιμένει την κυβερνητική εναλλαγή, χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν τη δική τους απάντηση.

Οι πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις έχουν ήδη «καταψηφίσει» το νομοσχέδιο, έχουν αποκαλύψει το περιεχόμενο και τον στόχο του. Με την παρακαταθήκη της μαζικής συμμετοχής τους, οι εργαζόμενοι στρέφουν το βλέμμα τους στην οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, για να υψωθεί τείχος αντίστασης στην αντεργατική επέλαση, να ενταθεί η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Αυτοί έχουν τους νόμους τους, εμείς τον συλλογικό - οργανωμένο αγώνα μας

Το κλίμα αποφασιστικής αναμέτρησης με την εργοδοσία που μετέφεραν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων στο συλλαλητήριο

Από την εξέδρα που στήθηκε απέναντι από τη Βουλή, εκπρόσωποι κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς στην κινητοποίηση. Με τις παρεμβάσεις τους μετέφεραν την επίθεση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους, μίλησαν για τη δράση που αναπτύσσουν για την οργάνωση του αγώνα, κάλεσαν σε ενίσχυση της πάλης και της διεκδίκησης ενάντια στο αντεργατικό οπλοστάσιο και στο νέο του απόκτημα. Και έδωσαν το στίγμα ότι μέσα από τη δράση που αναπτύχθηκε από τα σωματεία τους τελευταίους μήνες, σε πολλούς χώρους δουλειάς «τίποτα δεν είναι το ίδιο», πολλοί νέοι εργαζόμενοι βρήκαν αποκούμπι στα συνδικάτα τους, αρκετοί μπήκαν στον αγώνα. Ετσι τα συνδικάτα μπορούν το επόμενο διάστημα να μην αφήσουν σε «χλωρό κλαρί» εργοδοσία και κυβερνήσεις, να δυναμώσουν την πάλη τους τόσο για να μην εφαρμοστεί το εκτρωματικό νομοσχέδιο όσο και για να ξηλωθεί κάθε νόμος που κάνει τον βίο αβίωτο στους εργαζόμενους.

* * *

«Είμαστε πάλι όλοι εδώ!»: Πρώτη στο βήμα βρέθηκε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Αυτοί έχουν τους νόμους τους και μπορούν να κηρύσσουν τις απεργίες μας παράνομες», σχολίασε, «εμείς όμως έχουμε τον συλλογικό οργανωμένο αγώνα μας».


Το απεργιακό «παρών» των εργαζομένων, μόνιμων και συμβασιούχων, μετέφερε ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), ξεκαθαρίζοντας πως κάθε αντεργατικό μέτρο αφορά και τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, και καλώντας σε αγώνες που θα στείλουν την πολιτική αυτή «όχι στο βάθρο των αρίστων αλλά στον κάλαθο των αχρήστων».

Τη μάταιη προσπάθεια της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, των υπουργών της κυβέρνησης, της ίδιας της εργοδοσίας να θέσουν εμπόδια στην απεργία κατήγγειλε η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αθήνας.

«Δεν ανεχόμαστε να μιλάει εκ μέρους των μαθητών καμία Κεραμέως, κανένας Χατζηδάκης, κανένα κανάλι τους», ξεκαθάρισε ο Ξάνθος Γερμανάκος, μέλος του 15μελούς του 2ου Λυκείου Περάματος και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μαθητών Αθήνας. «Τώρα τους πήρε ο πόνος για εμάς τους μαθητές», σχολίασε και πρόσθεσε πως όποιος νοιάζεται για το μέλλον της νέας γενιάς δίνει τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα.

«Η ελπίδα είναι εδώ», διαβεβαίωσε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ. Υπενθυμίζοντας τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών, που έβαλε στον πάγο τον νόμο της «διευθέτησης» το 2017, κάλεσε τους εργαζόμενους «όπως τότε έτσι και τώρα» να αχρηστεύσουν με τη συμμετοχή τους στην πάλη τις νέες ανατροπές.

Το κουρελόχαρτο που ψηφίστηκε θα καταλήξει στα σκουπίδια


«Απαντήσαμε στην πράξη στην τρομοκρατία, στα ψέματα της κυβέρνησης αλλά και στους καλοθελητές μέσα στα σωματεία», τόνισε η Ολγα Κολιούση, γραμματέας του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

«Δίνουμε τη μάχη ενάμιση χρόνο τώρα για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο», υπενθύμισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, επισημαίνοντας πως ο αγώνας αυτός συνδέθηκε με την πάλη για την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων. «Δώσαμε μεγάλες μάχες, μπορούμε να δώσουμε περισσότερες», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν θα περάσει, θα πεταχτεί στα σκουπίδια αυτό το κουρελόχαρτο».

«Αυτοί που ετοιμάζονται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο δεν ξέρουν τι σημαίνει να είσαι 8 ώρες πάνω σε ένα μηχανάκι», επεσήμανε ο Ηλίας Κανάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Speedex», καλώντας τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να γίνει πράξη το ξεχείλωμα του ωραρίου.

«Καμία αυταπάτη δεν τρέφουμε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα», ξεκαθάρισε η Γιώτα Κίτσου, γραμματέας της Ομοσπονδίας στα Ασφαλιστικά Ταμεία. «Δεύτερη σκέψη δεν υπάρχει, θα ανατρέψουμε τη ζοφερή κατάσταση με αγώνα», ανέφερε.

Την πείρα που έχουν οι εργαζόμενοι σε λογιστικά γραφεία και ελεγκτικές εταιρείες από την τηλεργασία και το τέντωμα της εργάσιμης μέρας, από τα χαράματα μέχρι μετά τα μεσάνυχτα, ανέδειξε η Αλεξάνδρα Καπαρού, πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

«Είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως θα μας βάλουν στον γύψο», είπε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, μεταφέροντας τη φωνή των εργαζομένων στους δήμους.

Τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, κόντρα στην προσπάθεια απεργοσπασίας και υπονόμευσης της κινητοποίησης από την εργοδοσία και συνδικαλιστικές δυνάμεις στον ΟΤΕ, ανέδειξε η Χρυσούλα Γιαμουρίδου από το Σωματείο Εργαζομένων στην «Cosmote - eValue».

Να έρθουν οι υπερασπιστές του νομοσχεδίου για δουλειά 10 ώρες στην οικοδομή...

«Οι οικοδόμοι και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στις Κατασκευές σήμερα νέκρωσαν όλους τους χώρους δουλειάς», ανέφερε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. «Η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι οι οικοδόμοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν το 10ωρο και την απλήρωτη υπερωρία. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα ενίσχυσης του Συνδικάτου στις αρχαιρεσίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος.

Κάλεσμα στους υπερασπιστές του νομοσχεδίου «να έρθουν στην οικοδομή 8, 10 και 13 ώρες τη μέρα», για να διαπιστώσουν εξ ιδίας πείρας τα «θετικά» του νομοσχεδίου, έκανε ο Γιάννης Νικολιδάκης από το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

«Το δίκιο μας δεν μπορεί να το ορίσει κανένα δικαστήριο», τόνισε ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, καταγγέλλοντας την προσπάθεια της εργοδοσίας σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο να βγάλει παράνομη την απεργία των εργαζομένων. Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχημένη απεργία των μεταναστών εργατών γης στον Μαραθώνα, που κατέκτησαν αυξήσεις στο μεροκάματο.

«Δεν θα δεχτούμε αυτό το άθλιο εργασιακό καθεστώς, δεν θα δεχτούμε να γίνουμε θεατές στην ίδια μας τη σφαγή», σημείωσε η Φιλιώ Παπαμιχαήλ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ).

Θα λογαριαζόμαστε καθημερινά με έναν νόμο που «ορίζει» διαχειριστή στη ζωή μας την εργοδοσία

Αυτό το νομοσχέδιο «ορίζει διαχειριστή της ζωής μας τον εργοδότη μας», σημείωσε ο Μανώλης Καμηλάκης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Hilton», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πεταχτεί στα σκουπίδια.

«Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», τόνισε ο Λουκάς Περγαντάς, αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου σε «Vodafone - 360 Connect», καταγγέλλοντας τα ατελείωτα ωράρια, το 9ωρο που ήδη εφαρμόζει η εργοδοσία, την τηλεργασία που οδηγεί σε απόγνωση ειδικά τους εργαζόμενους γονείς.

Τη φούρια της εργοδοσίας να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, προτρέποντας τους εργαζόμενους να μη δηλώνουν τις υπερωρίες, με την υπόσχεση της χορήγησης ρεπό, κατήγγειλε ο Γιώργος Βασιλάκης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Wind», υπογραμμίζοντας την ανάγκη το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά.

«Θα λογαριαζόμαστε κάθε μέρα», διαμήνυσε σε εργοδοσία και κυβέρνηση ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Forthnet - Netmed», καθώς οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται να δουλεύουν με μισθούς και δικαιώματα στα τάρταρα.

Τη συμπόρευση των φοιτητών με τους εργαζόμενους και τα σωματεία μετέφερε ο Δήμος Κουφόπουλος, από τον Φοιτητικό Σύλλογο των Μεταλλειολόγων.

ΗΠΕΙΡΟΣ
Ξανά στο δρόμο μέχρι το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Με την ορμή των επιτυχημένων πρωινών απεργιακών συγκεντρώσεων (βλ. στις επόμενες σελίδες), εκατοντάδες εργατοϋπάλληλοι διαδήλωσαν ξανά το απόγευμα σε Γιάννενα και Αρτα. «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά» βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές εκφράζοντας το πραγματικά δίκαιο και προοδευτικό σε μια εποχή που οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους βάλθηκαν να γυρίσουν το ρόλοι της Ιστορίας πίσω.

Στα Γιάννενα με παλμό και δυναμικότητα εκατοντάδες διαδηλωτές ένωσαν τη φωνή τους απαιτώντας να πεταχτεί στα σκουπίδια το αντεργατικό νομοσχέδιο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Ροσιλόβαλης, πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού, που έδωσε το στίγμα της ψεύτικης αντιπαράθεσης των αστικών κομμάτων στη Βουλή, καλώντας τη νέα γενιά να κάνει πράξη τα όνειρα και τα ιδανικά μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος.

Στην Αρτα, με τους εργάτες του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού να δίνουν για ακόμη μια φορά το στίγμα με τη μαζική συμμετοχή τους, πραγματοποιήθηκε μαχητικό συλλαλητήριο με ομιλήτρια την Λαμπρινή Σκορίλα, μέλος της διοίκησης του ΕΚ Αρτας.

  • Μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα από πρωτοβάθμια σωματεία του Εργατικού Κέντρου και τον Σύλλογο Αυτοαπασχολούμενων του νησιού.
ΛΑΡΙΣΑ
Με τους αγρότες που παλεύουν για την επιβίωσή τους συναντήθηκαν οι εργαζόμενοι

Μαχητικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ και σε άλλες περιοχές

Από την απογευματινή συγκέντρωση στη Λάρισα
Από την απογευματινή συγκέντρωση στη Λάρισα
Εκατοντάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και φοιτητές, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων και συμμετείχαν στις απογευματινές συγκεντρώσεις που έγιναν σε Λάρισα, Καρδίτσα και Βόλο.

Στον Βόλο, μίλησε ο Δημήτρης Μαριεττάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Χρυσούλα Τασολάμπρου μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», όπου μεταξύ άλλων κατήγγειλε την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου ότι εναρμονίζεται με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι «στη συνεδρίαση της ολομέλειας στις 6 του Ιούνη, επέμεναν να απαριθμούν τα δήθεν θετικά του νομοσχεδίου, λες και ήταν κυβερνητικοί εκπρόσωποι».

Στην Καρδίτσα, την συγκέντρωση των σωματείων στήριξε και ο εμπορικός σύλλογος, τονίζοντας ότι η κατάργηση της Κυριακής - αργίας θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στους εργαζόμενους και στους μικρούς εμπόρους. Ομιλίες έγιναν από εκπροσώπους του Συλλόγου Γυναικών, του σωματείου πωλητών λαϊκών αγορών, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Οι εργαζόμενοι σε κοινό αγώνα με τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους


Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα άλλη μια μαχητική συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο, την ώρα που στην Αθήνα ψηφιζόταν το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Μάλιστα εκεί, στη συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι υποδέχθηκαν την αγωνιζόμενη αγροτιά με το σύνθημα «Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά» την ώρα που τα τρακτέρ έφταναν στον χώρο, αναδεικνύοντας τη δύναμη της κοινής πάλης και της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στον κοινό αντίπαλο, για να αποκτήσει ο αγώνας προοπτική.

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων βρέθηκαν οι διεκδικήσεις για την επιβίωσή τους, στο πλάι των εργαζομένων που παλεύουν ενάντια στην ένταση της εκμετάλλευσης. Πιο συγκεκριμένα, οι φτωχοί αγρότες παλεύουν για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, την άμεση καταβολή αποζημιώσεων και προκαταβολών, την υλοποίηση έργων υποδομής για την προστασία της παραγωγής.

Οπως αναδείχθηκε και χτες, οι μικροί παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, αφού και φέτος ήρθαν έως και πέντε φορές αντιμέτωποι με τεράστιες ζημιές. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε έχει παγετό, βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους, ότι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού.

Μαζική και με παλμό η χτεσινή μηχανοκίνητη πορεία στη Λάρισα

Βόλος
Βόλος
Δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα στα χωριά τους, έφτασαν στη Λάρισα γύρω στις 8 το απόγευμα και σχηματίζοντας κομβόι διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κορνάροντας και φωνάζοντας συνθήματα.

Εκεί απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Δαμασίου, Σαρανταπόρου, Ανάβρας Αγιάς, που ανέδειξαν τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές από τους παγετούς.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Ανέδειξε την υποκρισία της κυβέρνησης, που αρνείται να υλοποιήσει τα αιτήματά τους, μιλώντας για τις «αντοχές της οικονομίας» ενώ την ίδια ώρα δίνει δεκάδες δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε σχέση με τις χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για πληρωμή προκαταβολών μέχρι τέλη Ιούλη, επεσήμανε ότι αυτές έγιναν κάτω από την πίεση που ασκεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνει. Οι αγρότες όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουν, συνέχισε, γιατί οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν μεταβάλλουν σε τίποτα την ουσία του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος προβλέπει μια σειρά από «κόφτες», επιφέροντας μεγάλες μειώσεις στις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν.

«Οσο θα ισχύουν τα άρθρα 7 και 9 του κανονισμού, για τις μεν δενδρώδεις καλλιέργειες θα αποζημιωθούμε το ανώτερο 61,6% της ζημιάς και σε αμπέλια και άλλες καλλιέργειες στο 74,6%, δηλαδή περίπου στα 2/3 της ζημιάς και αν γίνουν σωστές εκτιμήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας επεσήμανε: «Δυόμισι μήνες μετά τις μεγάλες καταστροφές, οι υποσχέσεις έγιναν καπνός, οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ πάνε με ρυθμό χελώνας. Δεν έχουν δώσει ακόμα προκαταβολές, ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα τρέχουν, οι παραγωγοί ξοδεύονται για να καλλιεργήσουν τα χωράφια ακόμα κι αν δεν υπάρχει παραγωγή. Οι ζημιές μόνο από τον παγετό σε όλη τη χώρα ξεπερνάνε τα 400 εκατ. ευρώ και το ταμείο του ΕΛΓΑ, που στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων, έχει να διαθέσει στην καλύτερη περίπτωση 155 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις. Η κυβέρνηση, αντί να εξαγγέλλει την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, να εξασφαλίσει επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει, να μας αποζημιώνει στο 100%. Αυτό απαντάει σήμερα στις ανάγκες μας, για να προστατευόμαστε ουσιαστικά από τις φυσικές καταστροφές, να μπορούμε να μείνουμε στην παραγωγή και να επιβιώνουμε».

Πολύμορφες δράσεις και σε άλλες περιοχές

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν χτες σε Λαμία, Κατερίνη και Κοζάνη. Ξεχώρισε η κινητοποίηση που οργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», με τη συμμετοχή τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων, στη διασταύρωση της Νάουσας. Οι αγρότες της περιοχής, που είδαν για μια ακόμα χρονιά τους κόπους τους να καταστρέφονται από τον παγετό και το χαλάζι, διεκδικούν ακόμα πάγωμα των χρεών σε τράπεζες και ασφαλιστικούς φορείς, κατώτατη εγγυημένη τιμή στα προϊόντα, ώστε να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις στην Αντιπεριφέρεια Φλώρινας στις 11 π.μ. από τον Αγροτικό Σύλλογο Αμυνταίου και στα Χανιά στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 12 μ. από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο, ενώ αύριο Παρασκευή ο Αγροτικός Σύλλογος Νότιου Πηλίου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας καλούν σε σύσκεψη στις 7.30 μ.μ. στο ΚΕΓΕ Αργαλαστής.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Μήνυμα μάχης και από την Πάτρα όλη μέρα

Με συγκέντρωση και πορεία το απόγευμα συνεχίστηκε χτες η μάχη ενάντια στις αντεργατικές ανατροπές στην Πάτρα. Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, σωματεία, συνδικάτα και φορείς της πόλης διατράνωσαν για ακόμη μια φορά πως το αντεργατικό έκτρωμα θα ακυρωθεί στην πράξη από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Αννα Πελεκούδα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ, και ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΑΠ και της διοίκησης του ΕΚΠ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του ΕΚΠ. «Σε πείσμα όσων νόμιζαν ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα με εμάς πλημμυρίζουμε και σήμερα τους δρόμους για τις ζωές μας, για το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας. Είμαστε εδώ για να πετάξουμε στα σκουπίδια το νομοσχέδιο - έκτρωμα της ΝΔ. Είμαστε εδώ την ώρα που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σφύριξε τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων. Είμαστε εδώ την ώρα που οι εφοπλιστές μαζί με τα δικαστήρια βγάζουν παράνομη την απεργία των ναυτεργατών. Είμαστε εδώ την ώρα που τα δικαστήρια προχώρησαν χτες βράδυ σε μια απόφαση διευθέτησης του χρόνου της απεργίας και την ώρα έναρξής της», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Δεν θα επιτρέψουμε να μας πνίξουν τη φωνή, δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν τα όνειρά μας. Αταλάντευτα, μαχητικά συνεχίζουμε τους αγώνες μας, ξέροντας ότι τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όλα κερδήθηκαν με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες», τόνισε.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν θα περάσει η σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων

Μεγάλο και το απογευματινό συλλαλητήριο μετά την επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση

MotionTeam

Ακόμη ένα ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης του νομοσχεδίου - έκτρωμα έστειλε ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης μέσα από το μεγάλο απογευματινό συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων που ξεσήκωσε το κέντρο της πόλης.

Από νωρίς, άρχισαν να καταφθάνουν στο Αγαλμα Βενιζέλου εργάτες και υπάλληλοι που και το πρωί έδωσαν τη μάχη της απεργίας, αλλά και συνάδελφοί τους που έδωσαν τη μάχη στις επόμενες βάρδιες. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, μαζί με τα παιδιά τους να φωνάζουν τα συνθήματα καταδίκης της πολιτικής που θυσιάζει το μέλλον τους για τα κέρδη των λίγων. Και μαζί τους, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες μέσα από τους Συλλόγους της ΟΓΕ, νέοι, φοιτητές και μαθητές, αλλά και τα σωματεία και οι φορείς που συντονίζουν τη δράση τους για τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ελεύθερων χώρων, κ.ά. Με μια φωνή διαμήνυσαν ότι «Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε».

Στον απολογισμό της μέρας καταγράφηκε ότι για την επιτυχία της απεργιακής μάχης και της απογευματινής κινητοποίησης αιτία ήταν η μαζική συμμετοχή, το σταμάτημα της παραγωγής σε μεγάλους χώρους δουλειάς, η συμμετοχή για πρώτη φορά σε απεργία νέων εργαζομένων από διάφορους χώρους, οι εκατοντάδες που έκαναν το βήμα και βρήκαν τη θέση τους στην οργανωμένη δράση δίπλα στα σωματεία.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Γιάννης Ταμβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Γραφικών Τεχνών - Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος χαρακτήρισε τις απεργιακές διαδηλώσεις που έγιναν και ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, «ανάσα στον αγώνα για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας όπως μας αξίζει στον 21ο αιώνα».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, που μέσα από τα συνθήματα ανέδειξε την αγωνιστική απόφαση των χιλιάδων απεργών και άλλων διαδηλωτών και σάλπισε προσκλητήριο συμπόρευσης με τα εργατικά σωματεία, στον αγώνα ενάντια στη σφαγή των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου ο Κ. Τσιαούσης, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, κάλεσε τα σωματεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να γίνουν κυψέλες οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Σε Σέρρες και Κιλκίς

Σέρρες
Σέρρες
Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα σε Κιλκίς και Σέρρες, με αποφάσεις σωματείων και φορέων.

Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, όπου μίλησαν εκπρόσωποι από τα Σωματεία Μετάλλου, Συνταξιούχων ΙΚΑ και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ακολούθησε μαχητική πορεία όπου κυριάρχησαν συνθήματα όπως «7ωρο - 5ήμερο, σταθερή δουλειά, αυτή είναι η απάντηση της εργατιάς» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Αντίστοιχα μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία Ειρήνης και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποιήθηκε και στο Κιλκίς, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.

Σε Δυτική και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

ΚΟΖΑΝΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Στη Δυτική Μακεδονία, συγκεντρώσεις και πορείες καταδίκης του αντεργατικού εκτρώματος πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς του κινήματος σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά και Καστοριά.

Στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, που οργανώθηκε από τα Σωματεία Γουνεργατών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων, μίλησε εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ο Νώντας Στολτίδης. Τόνισε χαρακτηριστικά πως «όση άσπρη νερομπογιά και να χύθηκε» από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της «δεν μπόρεσε να κρύψει τη μαύρη ζωή που μας ετοιμάζουν», καθώς, όπως τόνισε, δεν βρέθηκε ούτε ένας εργαζόμενος στους χώρους δουλειάς, στα ορυχεία και τους ΑΗΣ της ΔΕΗ, στα εργοτάξια στην «Πτολεμαΐδα 5» και των φωτοβολταϊκών, στη διαχείριση απορριμμάτων στην ΕΠΑΔΥΜ, στα σούπερ μάρκετ και αλλού να υπερασπιστεί αυτό το έκτρωμα.

Μαχητική πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Πτολεμαΐδα, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε, χαιρετισμούς απηύθυναν η Εύη Χατζημηνά, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Πτολεμαΐδας (μέλος ΟΓΕ), ο πρόεδρος του ΣΕΕΕΝ, Σταύρος Μωυσιάδης, ο πρόεδρος του ΣΕΥΠ, Ηρακλής Ελευθεριάδης, και ο Αναστάσης Πολυχρονιάδης, από την Επιτροπή Φοιτητών Πτολεμαΐδας.

Με δρώμενο η κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη

Αλεξανδρούπολη: «Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε!»
Αλεξανδρούπολη: «Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε!»
Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, τα εργατικά σωματεία και οι άλλοι μαζικοί φορείς βρέθηκαν ξανά στους δρόμους το απόγευμα, μετά τις πρωινές απεργιακές συγκεντρώσεις, πραγματοποιώντας πορείες και μαζικές παρεμβάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Ξάνθη.

Η πορεία στην Αλεξανδρούπολη κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους και την παραλιακή οδό, έχοντας στην κεφαλή της ένα δρώμενο από αλυσοδεμένους εργαζόμενους, τους «δούλους του 21ου αιώνα» που θέλει να μετατρέψει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους με το νομοσχέδιο - έκτρωμα για χάρη της ενίσχυσης της κερδοφορίας των εργοδοτών. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι έδωσαν τη δική τους απάντηση με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο».

Στην Καβάλα, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας, όπως και το Σωματείο Επισιτισμού Τουρισμού Καβάλας - Θάσου πραγματοποίησαν παρέμβαση στην παραλία της Καβάλας.

Απογευματινή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκαν και στην Ξάνθη, από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων μαζί με τους Συλλόγους Οικοτρόφων Φοιτητών και Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Ξάνθης.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Χιλιάδες απεργοί, μία απάντηση: «Στα σκουπίδια το νομοσχέδιο - έκτρωμα»

Μετά τις 10 Ιούνη, τα συνδικάτα της Αθήνας συγκρότησαν για δεύτερη φορά μια μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, παρά τις άθλιες προσπάθειες κυβέρνησης και εργοδοσίας να βάλουν εμπόδια στην απεργία

Χιλιάδες απεργοί πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος στη χτεσινή πρωινή απεργιακή συγκέντρωση, στέλνοντας το μήνυμα: «Συνεχίζουμε τον αγώνα. Θα ακυρώσουμε στην πράξη το αντεργατικό έκτρωμα».

Εργάτες και εργάτριες, πολλοί από αυτούς νέοι σε ηλικία, με την αποφασιστικότητα και την πυγμή των ανθρώπων που αγωνίζονται, που δεν υπολογίζουν τις απειλές της κυβέρνησης και συγκρούονται ανοιχτά με τον εργοδότη, διεκδικούν το δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή ζωή. Αυτοί είναι που γέμισαν χτες τα μπλοκ των εργατικών συνδικάτων, που κατέβηκαν στον δρόμο για δεύτερη φορά σε μια βδομάδα, μετά την απεργία στις 10 Ιούνη, παραμερίζοντας το ψέμα, τη συκοφαντία, την τρομοκρατία.

Την ίδια ώρα, μέσα στη Βουλή, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, με πρώτους - πρώτους τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς τους, συναγωνίζονταν στο ποιος μπορεί καλύτερα να εφαρμόσει τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από την επίθεση που δέχονται και τη στρατηγική που αυτή υπηρετεί, την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Απέτυχαν να εμποδίσουν την απεργία

Η επιτυχία της χτεσινής απεργίας, σε συνέχεια εκείνης στις 10 Ιούνη, αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για να τη συκοφαντήσουν χύθηκαν τόνοι μελάνι από τα «παπαγαλάκια» των αστικών μέσων ενημέρωσης.

Οι προσυγκεντρώσεις κατευθύνονται στο Σύνταγμα
Οι προσυγκεντρώσεις κατευθύνονται στο Σύνταγμα
Η εργοδοσία σε μεγάλους χώρους δουλειάς ανακοίνωνε ότι η απεργία είναι παράνομη πριν ακόμα βγει απόφαση δικαστηρίου. Η «ανεξάρτητη» αστική Δικαιοσύνη επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον της, και μέσα σε μια μέρα έβγαλε τρεις αποφάσεις που και οι τρεις χαρακτήριζαν απεργιακές κινητοποιήσεις παράνομες ή «ημι-παράνομες».

Μεράδι στην επίθεση είχαν και οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μη γίνει απεργία. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν πήρε καμία απόφαση, «σφυρίζοντας» τη λήξη των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Ομως απέτυχαν. Τα εργατικά συνδικάτα ήταν και πάλι πιστά στο αγωνιστικό ραντεβού. Για άλλη μια φορά η πλατεία Κάνιγγος «καλωσόρισε» τη προσυγκέντρωση των απεργών από το Φάρμακο, τις Τηλεπικοινωνίες, το Εμπόριο, τα Τρόφιμα, την Ενέργεια, τον χώρο της Τέχνης, τους εργαζόμενους στο Δημόσιο κ.ά.

Για άλλη μια φορά γέμισε με τις σημαίες και τα πανό των συνδικάτων, τα οργανωμένα και συγκροτημένα μπλοκ. Εργάτες που «δε μάσησαν» από τη συκοφαντία, τη σύγχυση, τον φόβο που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν κυβέρνηση και εργοδοσία. Για άλλη μια φορά δημιούργησαν ένα απεργιακό ποτάμι που πορεύτηκε μέχρι και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Στον δρόμο συναντήθηκαν με τους εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΒΣΑ και άλλων οργανώσεων, οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι τους παίρνει η «μπάλα» της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, αφού πλέον θα ξεροσταλιάζουν στα καταστήματά τους για ένα πενιχρό εισόδημα. Μαζική και μαχητική ήταν η παρουσία της ΟΓΕ, μαζί και των συλλόγων συνταξιούχων.


Χαρακτηριστικό για το μέγεθος της συγκέντρωσης είναι το εξής στοιχείο: Την ώρα που η κεφαλή της πορείας με τις προσυγκεντρώσεις έφτανε στο Σύνταγμα, τα τελευταία μπλοκ βρίσκονταν ακόμα στη συμβολή των οδών Πατησίων και Πανεπιστημίου. Ενώ μισή ώρα αργότερα, και ενώ οι απεργοί είχαν περικυκλώσει την πλατεία Συντάγματος, τα τελευταία μπλοκ βρίσκονταν ακόμα πάνω στην Πανεπιστημίου, στο ύψος της Βουκουρεστίου. Ηταν μια πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση!

Πρόοδος δεν είναι η σύγχρονη σκλαβιά

«Πρόοδος δεν είναι η σύγχρονη σκλαβιά. Καμία θυσία για τα αφεντικά!», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στην απεργιακή συγκέντρωση, με τους εργαζόμενους να διατρανώνουν την απόφασή τους να κάνουν «κουρέλι» το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Στο πλάι τους και οι φοιτητικοί σύλλογοι, που έδωσαν ξεχωριστό τόνο στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αφού «μπήκαν» με καπνογόνα και φωνάζοντας ακόμα πιο δυνατά τα συνθήματά τους, ξεσηκώνοντας όσους είχαν ήδη φτάσει.

Αμέσως μετά τις ομιλίες και το τέλος της συγκέντρωσης, το ραντεβού των χιλιάδων απεργών ανανεώθηκε για το απογευματινό συλλαλητήριο, με τη σιγουριά ότι θα ήταν ακόμα πιο μαζικό.


Τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων

Eurokinissi

Τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων

Η απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Η απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από συνδικάτα στη Γαλλία

Δράσεις αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Ελλάδας οργάνωσαν την περασμένη Τρίτη συνδικάτα - μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στη Γαλλία, όπως ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα της χτεσινής απεργιακής συγκέντρωσης. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια κινητοποίησης του Εργατικού Κέντρου του Μπους ντε Ρον οι εργαζόμενοι της Μασσαλίας έστειλαν το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους της Ελλάδας. Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στη χτεσινή απεργία των εργαζομένων στη χώρα μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι εργαζόμενοι βγαίνουν πιο δυνατοί απ' αυτήν τη μάχη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση από την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα: «Παρά τις απειλές, τα ψέματα, τις συκοφαντίες, την καταστολή, οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, βγαίνουν πιο δυνατοί από αυτήν τη μάχη. Η πλειοψηφία του λαού μας σήμερα, πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι αύριο, θα αφήσουν στα χαρτιά αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα του "Χατζηθάφτη". Θα το πετάξουν στα σκουπίδια».

Οι εργαζόμενοι δεν είπαν την τελευταία τους λέξη!

Από τις ομιλίες στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Δεν δεχόμαστε να «ψηφίζουν» τα ...πληκτρολόγια

Ο Μπάμπης Χολίδης
Ο Μπάμπης Χολίδης
«Είμαστε εδώ σήμερα, απεργιακά, μαζικά, και απαντάμε στην προκλητική στάση της κυβέρνησης, που με δικαστικές διώξεις και προβοκάτσιες προσπάθησε να ακυρώσει την απεργία στους ναυτεργάτες και άλλους εργαζόμενους, να βγάλει παράνομη την απεργία και στους δημοσίους υπαλλήλους. Η ποινικοποίηση των αγώνων δεν πέρασε. Οι εργαζόμενοι απεργούν και δίνουν απάντηση σε όλη την Ελλάδα», τόνισε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ).

Εστιάζοντας στις διατάξεις του νομοσχεδίου σχετικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και τις ηλεκτρονικές συνελεύσεις, υπογράμμισε πως στόχος τους είναι «να βάλουν τους εργαζόμενους στον "πάγκο", αμέτοχους και αδρανείς σε όλα όσα αντιμετωπίζουν», να τους κρατήσουν μακριά από την ολόπλευρη ενημέρωση, τη συζήτηση, τη ζωντανή αντιπαράθεση, την ιδεολογικοπολιτική διαπάλη, τη σύγκρουση των επιχειρημάτων. «Φοβούνται τη δύναμη που παίρνουμε όταν μαζί σηκώνουμε τα χέρια μας ψηλά και αποφασίζουμε πως, ναι, μπορούμε να αντιπαρατεθούμε με κράτος και εργοδοσία, μπορούμε να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει», τόνισε.

Στην κατεύθυνση αυτή, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την προσπάθεια της περιφερειακής αρχής Αττικής να βαδίσει στα χνάρια του νομοσχεδίου, προκηρύσσοντας εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία. «Σταθήκαμε απέναντι, δώσαμε μάχη για να την ακυρώσουμε. Συναντήσαμε τη λυσσαλέα στάση όλου του μηχανισμού της περιφερειακής αρχής, που σε σύμπραξη με συμβούλους απ' όλο το φασιστικό φάσμα έδωσε τα ρέστα της σε εκβιασμούς, απειλές, βολέματα, εξυπηρετήσεις και τρομοκρατία», κατήγγειλε.

Η Βέτα Πανουτσάκου
Η Βέτα Πανουτσάκου
Μέσα από τη διαδικασία - παρωδία αναδείχθηκαν η διαβλητότητα των ηλεκτρονικών εκλογών, το διάτρητο σύστημα «που χωράει πιέσεις και εκβιασμούς», οι ...διπλοί κωδικοί που στάλθηκαν σε εκατοντάδες εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που συνάδελφοί τους δεν έλαβαν κανέναν κωδικό, η προσπάθεια να ψηφίσουν τα ...πληκτρολόγια. Το αποτέλεσμα ήταν το εργοδοτικό ψηφοδέλτιο του περιφερειάρχη, το μόνο που στήριξε την επιλογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και αποδέχτηκε να συμμετάσχει, να τερματίσει ...δεύτερο παρόλο που «έτρεχε» μόνο του.

«Οι εργαζόμενοι, με εμπιστοσύνη στο Σωματείο, τους γύρισαν την πλάτη. Οι σχεδιασμοί της περιφερειακής αρχής δεν πέρασαν. Το 70% των εργαζομένων είπε ΟΧΙ στην ηλεκτρονική ψηφοφορία», ανέφερε η Β. Πανουτσάκου και κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα.

Προάγγελος του νομοσχεδίου η κατάσταση στους χώρους δουλειάς

Στις εργολαβίες, στις 10ωρες και 12ωρες βάρδιες, στις απλήρωτες υπερωρίες και τις συμβάσεις διάρκειας δύο και τριών μηνών που επιβάλλει η εργοδοσία αναφέρθηκε ο Μπάμπης Χολίδης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην «DHL Hellas». Οπως εξήγησε, οι εργοδοτικές αυτές πρακτικές «αποτέλεσαν τον προάγγελο του νομοσχεδίου». Στην παρέμβασή του στηλίτευσε την εκστρατεία που ξεκίνησαν εταιρείες στο αεροδρόμιο της Αθήνας ενάντια στην απεργία, ξεκαθαρίζοντας πως η προσπάθειά τους θα βρει απέναντί της τους εργαζόμενους και τα σωματεία. «Σε όλη αυτήν την κατάσταση εμείς απαντάμε αποφασιστικά, συσπειρωμένα, συλλογικά», τόνισε και κάλεσε σε αγώνα ώστε το νομοσχέδιο «να μείνει στα χαρτιά».

Συνεχίζουμε πιο δυνατοί

Ο Βασίλης Παρασκευόπουλος
Ο Βασίλης Παρασκευόπουλος
«Μας είπαν ότι είναι σύγχρονο και κοινωνικά υπεύθυνο να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, να πληρωνόμαστε με ρεπό και να μην απεργούμε, να μη διεκδικούμε και να μη διαταράσσουμε την εργασιακή ειρήνη», σχολίασε ο Βασίλης Παρασκευόπολος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Με αφορμή την κύρωση, μέσα από το αντεργατικό νομοσχέδιο, της Διεθνούς Σύμβασης για τη βία και την παρενόχληση στην εργασία, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το πρίσμα μέσα από το οποίο αντιμετωπίζουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις το συγκεκριμένο πρόβλημα. Σύμφωνα με τη Σύμβαση, «η βία και η παρενόχληση είναι ασυμβίβαστα με την προώθηση βιώσιμων επιχειρήσεων και επηρεάζει αρνητικά την οργάνωση της εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, την αφοσίωση των εργαζομένων, τη φήμη των επιχειρήσεων και την παραγωγικότητα...». Δηλαδή, «μέσω τέτοιων συμπεριφορών κινδυνεύουν τα κέρδη τους», εξήγησε.

Στην ίδια κατεύθυνση, το υπουργείο Πολιτισμού, «συγκινημένο από τις αποκαλύψεις των φρικαλεοτήτων που διέπραττε αυτός που διόρισαν καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, προσπαθεί να επιβάλει Κώδικες Δεοντολογίας στους εποπτευόμενους πολιτιστικούς φορείς», στους οποίους περιλαμβάνονται «η επιβολή της συμφωνίας του εργαζόμενου με τη στάση της διοίκησης και η απαγόρευση της δημόσιας διαφωνίας ή της δημόσιας ενημέρωσης για τις πρακτικές του φορέα», υπογράμμισε.

Η Ειρήνη Αποστολίκα
Η Ειρήνη Αποστολίκα
«Από την άλλη, οι διοικούντες μπορούν να ασκούν τη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική με ευγένεια», πρόσθεσε και έφερε το παράδειγμα της απάντησης που έδωσε η Εθνική Λυρική Σκηνή σε μουσικό που αρνήθηκε να υπογράψει Σύμβαση εκχώρησης των δικαιωμάτων του. «Κανένα πρόβλημα», απάντησε η εργοδοσία και ευγενικά τον ενημέρωσε πως «δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε αυτή την παραγωγή και στις επόμενες δύο που ήταν προγραμματισμένες».

«Στην κυβέρνηση, που μας λέει ότι είναι σύγχρονο να πληρωνόμαστε με ρεπό, τους επιστρέφουμε τον πλούτο των χιλιάδων ρεπό που μαζέψαμε 14 μήνες άνεργοι, για να χρηματοδοτήσει με αυτά τους μεγάλους ομίλους. Συνεχίζουμε πιο δυνατοί», κατέληξε.

Στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά

«Τρομοκρατία, απόλυση, απληρωσιά, δυστυχία»: Για την ομηρία των συμβασιούχων στην καθαριότητα μίλησε η Ειρήνη Αποστολίκα, εργαζόμενη για 20 χρόνια στον «Ευαγγελισμό». Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με 563 ευρώ μηνιαίο μισθό και με τη μόνιμη ανησυχία αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά, βρίσκονται στο τέλος του έτους αντιμέτωποι με τη λήξη των συμβάσεών τους, ενώ δρομολογούνται σχέδια να επιστρέψουν οι εργολάβοι. «Τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις μας», κατήγγειλε και σχολίασε ότι η επιστροφή των εργολάβων απειλεί να στείλει στην ανεργία τους σημερινούς εργαζόμενους. «Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι όσο πιο δεινή κάνουν τη θέση μας, τόσο πιο εύκολα μας χαλιναγωγούν. Αλλά υπάρχουν και αυτοί που δεν χαλιναγωγούνται», υπογράμμισε.

Ο Γιάννης Γαλανόπουλος
Ο Γιάννης Γαλανόπουλος
Αναφέρθηκε, τέλος, στο ΠΑΜΕ και όλους όσοι αγωνίζονται με ένα ποίημα που οι συγκεντρωμένοι υποδέχθηκαν με θερμό χειροκρότημα: «Μπαίνει μπροστά και προχωρεί, Μα σε φωτιές και χιόνια / Είναι ελπίδα των απλών, Πολλές δεκάδες χρόνια / Στηρίζει τους αδύναμους, Και τους αδικημένους / Γίνεται δυνατή γροθιά, Εμπνέει πλανεμένους (...) Δεν λοξοδρόμησε ποτέ, Ατσάλινο δοκάρι / Βάζει τα δίκαια μπροστά, Στήριγμα του εργάτη / Θέλει ισότητα, ζωή, δουλειά / Μα και ειρήνη, αγάπη».

Δεν δεχόμαστε να μας γυρίσουν σε προηγούμενους αιώνες

Το χαιρετισμό των νοσοκομειακών γιατρών μετέφερε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ. «Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι για τα σκουπίδια. Δεν διορθώνεται, δεν βελτιώνεται. Και δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος σε όλη τη χώρα που να μην αντιλαμβάνεται ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι η επιτομή της βαρβαρότητας», ανέφερε.

«Την ίδια ώρα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει αλματώδη πρόοδο, μας γυρίζουν πίσω στο 19ο αιώνα. Την ίδια ώρα που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μειώνεται ο εργάσιμος χρόνος, να είναι σταθερός ο ημερήσιος χρόνος εργασίας, αυτοί "ελαστικοποιούν" περισσότερο την ήδη "ελαστικοποιημένη" εργασία. Και σε αυτό συμφωνούν όλοι τους, και η ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ολοι τους ασπάζονται τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, όπως επιτάσσει η ΕΕ, τον διαχωρισμό σε ενεργό και ανενεργό χρόνο. Ενίσχυσαν και ενισχύουν όλα αυτά τα χρόνια τις "ελαστικές" μορφές απασχόλησης, τους συμβασιούχους και τους ελαστικά εργαζόμενους», επισήμανε.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως και όλοι οι υγειονομικοί, σημείωσε, «έχουμε ζήσει για τα καλά την απληρωσιά, την υπερεφημέρευση, τα εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό», ενώ στα δημόσια νοσοκομεία πάνω από το 1/3 του προσωπικού δουλεύει με «ελαστικές» συμβάσεις εργασίας και χιλιάδες από αυτούς θα βρεθούν τους επόμενους μήνες μπροστά στην απόλυση.

«Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έναν δρόμο έχουμε: Αγώνας, συσπείρωση στα ταξικά σωματεία και στο ΠΑΜΕ για να μείνει στα χαρτιά το βάρβαρο νομοσχέδιο, για να διεκδικήσουμε σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για να διεκδικήσουμε να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι συμβασιούχοι, όλοι οι εργαζόμενοι με "ελαστικές" σχέσεις», υπογράμμισε.

Στη μάχη της περιφρούρησης

Από τα χαράματα στο λιμάνι της Ραφήνας μέλη των ναυτεργατικών σωματείων και δυνάμεις των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής έδωσαν τη μάχη της απεργίας. Σε χώρους logistics στο Θριάσιο από τα ξημερώματα μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής μετέφεραν το μήνυμα της απεργίας σε αποθήκες, χώρους logistics της περιοχής.

Με μαχητική παρέμβαση αντιπροσωπεία ναυτεργατικών σωματείων, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, σωματεία και συνδικάτα έδωσαν απάντηση στην προσπάθεια των εφοπλιστών να σπάσουν την απεργία στο λιμάνι της Πάτρας. Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά πραγματοποίησε εξόρμηση στο «Metropolitan» στο Φάληρο, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής έκαναν παρέμβαση στο ΕΛΕΠΑΠ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η προσπάθεια κυβέρνησης - εφοπλιστών να απαγορεύσουν την απεργία τούς γύρισε μπούμερανγκ

Εχοντας στο πλευρό τους επιβάτες που παραπληροφορήθηκαν σκόπιμα από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι ναυτεργάτες κράτησαν παλικαρίσια την απεργία τους. «Νέκρωσαν» επίσης Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και ΟΛΠ

Η πορεία μέσα στο λιμάνι

Eurokinissi

Η πορεία μέσα στο λιμάνι
Για άλλη μια φορά, αξημέρωτα χτες οι ναυτεργάτες έσπασαν στην πράξη την απαγόρευση που κήρυξε το Πρωτοδικείο Πειραιά στην απεργία, κατ' εντολή κυβέρνησης και εφοπλιστών. Για άλλη μια φορά οι ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι των λαϊκών συνοικιών του Πειραιά βροντοφώναξαν ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει και ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Στο λιμάνι «πνίγηκαν» για μία ακόμα φορά οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης και εφοπλιστών να εμποδίσουν την απεργία, να καλλιεργήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό», να στείλουν ταπεινωμένους τους ναυτεργάτες για δουλειά.

Στην προσπάθεια ποινικοποίησης του δικαιώματος της απεργίας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, συγκροτημένα με τα μέλη τους, έδωσαν από το πρωί αποφασιστική απάντηση στους καταπέλτες και κανένα πλοίο δεν έλυσε κάβο.

Απάντησαν επίσης στην προβοκάτσια που επιχείρησαν να στήσουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στέλνοντας επιβάτες στο λιμάνι, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες «κοινωνικού αυτοματισμού», κάτι που δεν πέρασε. Οι επιβάτες, που από την προηγούμενη μέρα ενημερώνονταν από τις ακτοπλοϊκές ότι «η απεργία δεν θα γίνει, επειδή κρίθηκε παράνομη», αγανάκτησαν με το ψέμα των εταιρειών και την προσπάθεια να τους φέρουν σε αντιπαράθεση με τους απεργούς. Η μεθόδευση σε βάρος της απεργίας και του δίκαιου αγώνα των ναυτεργατών γύρισε μπούμερανγκ σε κυβέρνηση και εφοπλιστές.

Η διαδήλωση στους δρόμους του Πειραιά

Eurokinissi

Η διαδήλωση στους δρόμους του Πειραιά
Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, που κάλυψε την απεργία. Την αλληλεγγύη εκ μέρους του ΚΚΕ μετέφεραν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Πειραιά.

Μαχητική συγκέντρωση και διαδήλωση

Από το ξημέρωμα η μάχη της απεργίας δόθηκε με επιτυχία σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς της πειραιώτικης περιφέρειας: Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στην πύλη του ΟΛΠ, όπου το πανό του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ έγινε πόλος έλξης για τους απεργούς, σε άλλες επιχειρήσεις και εργοτάξια.

Στη συνέχεια οι ναυτεργάτες, μαζί με εργαζόμενους από άλλους κλάδους, στη Χημική Βιομηχανία, μεταλλεργάτες, οικοδόμους, εμποροϋπάλληλους, ιδιωτικούς υπάλληλους, εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία, πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση μέσα στο λιμάνι, μπροστά στους καταπέλτες των πλοίων. Βροντοφώναξαν «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο» και ότι δεν είναι πρόοδος η σύγχρονη σκλαβιά των απλήρωτων 10ωρων και 12ωρων που κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να επιβάλουν.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα για έναν σύντομο χαιρετισμό ο Γιώργος Γώγος εκ μέρους της Ενωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ. Μετέφερε συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες και στα σωματεία τους, και καταδίκασε «την Ενωση των Ακτοοπλόων και τη Δικαιοσύνη, που έχει πάρει εργολαβία να βγάζει παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου». Κατέληξε ότι «το νομοσχέδιο που πάει στη Βουλή μάς γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω, καταδικάζει τις νέες γενιές», αλλά όπως τόνισε «στη συνείδηση του κόσμου είναι καταδικασμένο και θα μείνει στα χαρτιά».

Από τα ξημερώματα στους καταπέλτες
Από τα ξημερώματα στους καταπέλτες
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Λευτέρης Μπαρμπαρούσης, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Υπογράμμισε ότι «το ταξικό εργατικό κίνημα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, δίνοντας καθημερινά τον αγώνα στους χώρους δουλειάς για να ξεπεραστούν από όλους τους εργαζόμενους ο φόβος και η τρομοκρατία που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία, θα συνεχίσουν τον αγώνα».

Απευθύνοντας κάλεσμα και στην απογευματινή διαδήλωση που έγινε στο Σύνταγμα, σημείωσε χαρακτηριστικά σε σχέση με τις επιδιώξεις κυβέρνησης και εργοδοσίας: «Τις τελευταίες απεργίες, όπως και η σημερινή που εξήγγειλαν τα ναυτεργατικά σωματεία με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" - ΠΕΕΜΑΓΕΝ, βρεθήκαμε ακόμα μια φορά αντιμέτωποι με τη βιομηχανία καταδικαστικών αποφάσεων που διαχρονικά έχουν στήσει εφοπλιστές - κυβέρνηση - Δικαιοσύνη.

Η εργοδοσία αξιοποιεί το νομικό οπλοστάσιο που κατ' εντολή της όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν διαμορφώσει, διατηρώντας ακόμα και τα χουντοβασιλικά απομεινάρια για τον κλάδο των ναυτεργατών, για να βγάζουν παράνομες τις απεργίες. Σπάσανε τα μούτρα τους στην απεργία στις 10 Ιούνη, με την 100% συμμετοχή των ναυτεργατών. Αυτές τις μορφές της καταστολής και της βίας το ταξικό ναυτεργατικό κίνημα τις έχει αντιμετωπίσει παλικαρίσια εδώ και δεκαετίες».

Περιφρούρηση της απεργίας στις προβλήτες του ΟΛΠ
Περιφρούρηση της απεργίας στις προβλήτες του ΟΛΠ
Σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Η σημερινή απεργία έχει μεγάλη επιτυχία, παρά τις προσπάθειες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να διασπάσει το απεργιακό μέτωπο και να αποκλιμακώσει τώρα, την κρίσιμη στιγμή που το νομοσχέδιο είναι στη Βουλή. Οι εκατοντάδες απεργιακές αποφάσεις δημιούργησαν νέο απεργιακό ποτάμι σε όλη τη χώρα».

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, η οποία κατέληξε ξανά στο λιμάνι.


Δύσκολοι καιροί

Δύσκολοι καιροί για προβοκάτορες...

Δεν είχε κανείς παρά να δει την πρωινή «ενημέρωση» για την απεργία που επιχείρησαν να στήσουν τα ΜΜΕ.

Πρώτα, κατέβηκαν στο λιμάνι για τα γνωστά «ρεπορτάζ» με τον τουρισμό που καταστρέφεται και τους δήθεν αγανακτισμένους με την απεργία πολίτες.

Και βρήκαν όντως αγανακτισμένους πολίτες, όμως όχι με τους απεργούς... αλλά με τους εφοπλιστές.

Να μερικά απ' όσα κατέγραψαν στα ρεπορτάζ τους - επί λέξη:

«Με τις εταιρείες τα βάζουμε. Δεν τα βάζουμε με τους απεργούς γιατί εργαζόμενοι είμαστε όλοι και το νομοσχέδιο είναι σφαγείο».

«Καλά κάνουν κι απεργούν οι άνθρωποι και μπράβο τους! Εμείς με τις εταιρείες τα έχουμε που δεν μας ενημέρωσαν».

«Δίκιο έχουν. Τι μας έφεραν εδώ; Για να ασκήσουμε πίεση στην απεργία;».

«Καλά κάνουν και απεργούν. Κι εγώ εδώ θα καθίσω, μαζί τους».

Το κάζο παραήταν μεγάλο για να χωνευτεί, τα λεξοτανίλ στα κοντρόλ έφευγαν με τις χούφτες και οι συνδέσεις κόπηκαν άρον άρον, για να περάσουμε στο γνωστό κλισεδάκι της «φοβερής ταλαιπωρίας στους δρόμους».

Βγάζουν λοιπόν τους έρμους που λένε την κίνηση και τους λένε ότι η κίνηση είναι... καλύτερη από τις άλλες μέρες (θα είχε φύγει για δουλειά από χτες μάλλον η «συντριπτική πλειοψηφία που δουλεύει»), και πως το δυσκολότερο σημείο είναι ένα σημείο που γίνονται... εργασίες.

Μιας που το «ζωντανό» ρεπορτάζ δεν τράβαγε, είπαν να διαβάσουν... τη θεωρία της κυβέρνησης για το «φιλεργατικό» έκτρωμα. Και πάνω εκεί που αρχίζουν να εξηγούν για τα «πρότυπα» της διευθέτησης όπως π.χ. ο «Παπαστράτος» και οι τράπεζες, έρχεται μήνυμα από ακροάτρια που λέει ότι δουλεύει σε τράπεζα 8 χρόνια και ότι μικρότερο ωράριο έχουν μόνο στα χαρτιά, αφού καθημερινά δουλεύουν 2 ώρες παραπάνω που δεν πληρώνονται, κι ας χτυπάνε κάρτα!

Θα χρειαστούν βέβαια πολλή «σόδα», αλλά ας το χωνέψουν μια και καλή: «Αντικοινωνικές» δεν είναι οι απεργίες, οι κινητοποιήσεις, ο αγώνας για να ζήσουν οι εργαζόμενοι όπως μπορούν στον 21ο αιώνα. Αντικοινωνικό είναι το σάπιο σύστημά τους και το νομοσχέδιο - έκτρωμα που θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων.


T.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέες δυνάμεις στον αγώνα, χιλιάδες απεργοί στους δρόμους

Η αποφασιστική περιφρούρηση της απεργίας σε μεγάλους χώρους έδωσε «αέρα» στην απεργιακή συγκέντρωση που ακολούθησε

Το πανό στην πρόσοψη του Κρατικού Θεάτρου
Το πανό στην πρόσοψη του Κρατικού Θεάτρου
Με τη νέα μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και διαμήνυσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν οργανωμένα για να μείνει στα χαρτιά, όπως έγινε και με άλλα νομοθετήματα, με τα οποία οι κυβερνήσεις θέλησαν να βάλουν ταφόπλακα στα εργατικά δικαιώματα και ειδικά στο δικαίωμα στην απεργία.

Από το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας και της ενημέρωσης των εργαζομένων σε μια σειρά χώρους δουλειάς, μεταφέροντας μέχρι την τελευταία ώρα το κάλεσμα απεργιακού ξεσηκωμού. Τα εργατικά σωματεία οργάνωσαν ομάδες παρέμβασης στις Κατασκευές, όπου κυριολεκτικά νέκρωσαν μεγάλα και μικρά εργοτάξια, στο Μέταλλο με εξορμήσεις σε «ΚΛΕEΜΑΝ» και «Αλουμίλ» στο Κιλκίς, στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» στη Θεσσαλονίκη, σε επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, στο Εμπόριο και σε μια σειρά άλλους χώρους και κλάδους.

Στο πλαίσιο της προπαγάνδισης της απεργιακής συγκέντρωσης, τα εργατικά σωματεία και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ ανάρτησαν ένα γιγαντοπανό στην πρόσοψη του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας με σύνθημα «Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε, να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, ΣΣΕ, 5ήμερο - 7ωρο, 35ωρο για όλους».

Πλημμύρισε ο χώρος της πλατείας

Λίγο μετά τις 10.30 π.μ., στο χώρο της συγκέντρωσης άρχισαν να φτάνουν συγκροτημένα οι προσυγκεντρώσεις. Κατέκλυσαν την πλατεία γύρω από το Αγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ηταν εκεί εργαζόμενοι από τον Επισιτισμό - Τουρισμό, από τον κλάδο των Κατασκευών που στοιχήθηκαν πίσω από τα σωματεία Οικοδόμων, Κατεργασίας Ξύλου, Μισθωτών Τεχνικών, εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα του Μετρό με το Σωματείο τους. Με τους χιλιάδες που κράτησαν τη σημαία του αγώνα ψηλά, πήραν επίσης τη θέση τους και εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ. Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο να διαδηλώνουν «την Κυριακή και το 8ωρο δεν τα χαρίζουμε για τα κέρδη σας». Μαζί εργάτες και υπάλληλοι, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι διαμήνυσαν «κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο».

Η συγκέντρωση στο Αγ. Βενιζέλου
Η συγκέντρωση στο Αγ. Βενιζέλου
Η πλατεία και ο δρόμος γέμισαν από πολύχρωμα πανό και σημαίες, των σωματείων του βιομηχανικού επισιτισμού, του ΣΕΤΗΠ, του Φαρμάκου - Καλλυντικού, των ΟΤΑ, της ΕΝΙΘ και των άλλων υγειονομικών, των ΕΛΜΕ και των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών φροντιστηρίων να διεκδικούν «μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους - ζωή με δικαιώματα» και των αναπληρωτών που παλεύουν να μην απολυθεί κανένας, για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Εκεί μαζικά με το δικό τους μαχητικό μπλοκ, η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, οι φοιτητές και οι μαθητές.

Η χτεσινή μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία επιβεβαίωσε ότι νέες δυνάμεις μπαίνουν αποφασιστικά στον αγώνα, αποκτούν πιο σταθερούς δεσμούς με τα συνδικάτα, δίνοντας νέα πνοή στη δράση τους. Αποτέλεσε ταυτόχρονα άλλη μια δυνατή απάντηση στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, στους ανθρώπους τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Μήνυμα κλιμάκωσης

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε η Ελένη Μαυροπούλου, εκπαιδευτικός, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και μέλος του ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να τρομοκρατήσει και να φοβίσει τους εργαζόμενους.

«Αξιοποίησαν την προβοκάτσια, τη συκοφαντία και τον κοινωνικό αυτοματισμό. Μέχρι και χτες το βράδυ (σ.σ. προχτές) τα παπαγαλάκια τους διακινούσαν τα νέα ότι δεν υπάρχει απεργία στην Εκπαίδευση. Ομως οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό. Σήμερα οι εκπαιδευτικοί είναι εδώ, μαζί με τους μαθητές τους, τις οικογένειές τους, τους υπόλοιπους εργαζόμενους της πόλης», είπε.


Και πρόσθεσε: «Οι καθηγητές έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη ζωή των μαθητών μας! Εχουμε υποχρέωση να τους διδάξουμε, πέρα από τα Μαθηματικά και τη Χημεία, πώς υπερασπίζεσαι την ίδια σου τη ζωή, το μέλλον το δικό σου και των παιδιών σου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα!».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ). Κατήγγειλε τη θλιβερή στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ που «σφύριξαν λήξη» στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα για τις ζωές των ίδιων και το μέλλον των παιδιών τους.

«Με τη συλλογική μας δράση, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, από σήμερα να προετοιμάσουμε τη δράση μας για το άμεσο μέλλον. Να πατήσουν τα σωματεία καλύτερα σε χώρους δουλειάς, να υπάρξει σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε γιαπί, στα σούπερ μάρκετ, στα επισιτιστικά, στις τράπεζες, παντού, εστία αντίστασης που να φουντώσει.

Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες μας, τις ανάγκες των παιδιών μας, σε Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό, Ψυχαγωγία, τις ανάγκες για εισόδημα και Ασφάλιση που να ικανοποιούν κάθε εργαζόμενο. Δεν θα επιτρέψουμε να μας πνίξουν τη φωνή, δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν τα όνειρά μας», είπε.

Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους

Οι διανομείς με τα οχήματά τους στην κεφαλή της πορείας
Οι διανομείς με τα οχήματά τους στην κεφαλή της πορείας
Ακολούθησε δυναμική πορεία. Στην κεφαλή της για άλλη μια φορά μπήκαν οι διανομείς με τα μηχανάκια και κορνάροντας αδιάκοπα. Με συνθήματα όπως «τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά», «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «σωματεία ταξικά στα χέρια εργατών, όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών», αλλά και «συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών», οι χιλιάδες απεργοί πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης.

Στο πέρασμα της διαδήλωσης έξω από το αμερικάνικο προξενείο κυριάρχησαν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Η πορεία ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στην κεντρική πύλη του οποίου οι οικοδόμοι κρέμασαν γιγαντοπανό ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα. Τις επόμενες ώρες, ενόψει του απογευματινού συλλαλητηρίου, τα σωματεία πραγματοποίησαν μαζικές εξορμήσεις στο κέντρο της πόλης, κάνοντας πράξη την απόφαση να μην αφήσουν να πάει χαμένο ούτε λεπτό στη μάχη ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα.


Η πορεία ξεκινάει

MotionTeam

Η πορεία ξεκινάει
«Μάχιμη» ξανά και η Κρήτη

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στην Κρήτη, απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν και στους τέσσερις νομούς. Στο Ηράκλειο η μαζική συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου μίλησε ο Δημήτρης Βουρλιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών ν. Ηρακλείου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο» και «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά - Σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά».

Σε Μυτιλήνη και Χίο

...και στη Χίο
...και στη Χίο
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στην πλατεία Σαπφούς, παρά τη βροχή που έπεφτε από το πρωί στην πόλη της Μυτιλήνης.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Δούκας Πρωτόγυρος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, ο Φώτης Κολαράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λέσβου, η Σοφία Καζαμία, από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών, ο Νίκος Χρυσάφης, μέλος της ΕΕ του ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.

Ακολούθησε πορεία προς το λιμάνι σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς ναυτεργάτες, οι οποίοι από το πρωί έδιναν τη μάχη στους καταπέλτες των πλοίων, παρά τις άθλιες μεθοδεύσεις κυβέρνησης και εφοπλιστών που έκριναν την απεργία παράνομη. Η νέα δυναμική παρέμβαση στο λιμάνι της Μυτιλήνης απέτρεψε τον απογευματινό απόπλου του «Νήσος Ρόδος». Από την ντουντούκα των συγκεντρωμένων ακούστηκε κάλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι σε ετοιμότητα παρά τις διαβεβαιώσεις πως το πλοίο θα αναχωρήσει με τη λήξη της απεργίας.

Στη Χίο η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην είσοδο του δημαρχείου, όπου μίλησαν η Λία Αξιώτη, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου, και ο Παναγιώτης Νικήτας, εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία και φορείς του νησιού. Στη συγκέντρωση βγήκε και ...κούτα ενίσχυσης των «αναξιοπαθούντων» εφοπλιστών, ύστερα από την απαίτησή τους να χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση με νέο πακτωλό εκατ. ευρώ.


Η πορεία στη Μυτιλήνη...
Η πορεία στη Μυτιλήνη...
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δεκάδες σωματεία στήριξαν την απεργία

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στην πόλη της Καλαμάτας, στην πλατεία 23ης Μάρτη. Από το πρωί το Σωματείο Οικοδόμων έδωσε τη μάχη στις πύλες του «COSTA NAVARINO», νεκρώνοντας τα εργοτάξια στον χώρο. Στη συγκέντρωση μίλησαν η Χρύσα Καραντούσα, πρόεδρος του Σωματείου Τροφίμων, και ο Παναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων.

Στον Πύργο η πρωινή απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Πύργου, όπου συμμετείχαν 18 σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από όλο τον νομό. Πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από την Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, τον Χρήστο Γαρίφαλο, πρόεδρο Σωματείου εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Ζαχάρως, Αρχαίας Ολυμπίας, τον Θανάση Κατσίμπαλη, γενικό γραμματέα του Συλλόγου Δασκάλων Πύργου Αρχαίας Ολυμπίας, τον Νίκο Γκότση, πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα του Νομού Ηλείας, την Αναστασίου Στέλλα, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας.

Η κεντρική ομιλία έγινε από την Ζωή Τσάση, πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου Κυλλήνης. Ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους εργαζόμενους να ξεκαθαρίζουν ότι «δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε» και «αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά».


ΠΥΡΓΟΣ
ΠΥΡΓΟΣ
ΗΠΕΙΡΟΣ - ΚΕΡΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Μεγάλοι χώροι απήργησαν για δεύτερη φορά σε μια βδομάδα

Ξεχώρισαν οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε Γιάννενα και Κέρκυρα

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Η μαζικότητα των απεργιακών συγκεντρώσεων των Εργατικών Κέντρων και των πρωτοβάθμιων σωματείων και στις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου, όπως επίσης σε Κέρκυρα και Λευκάδα, επιβεβαιώνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις που πυροδότησε η προηγούμενη μαζική απεργία.

Στα Γιάννενα, με τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας να δίνεται από τα ξημερώματα, απεργιακές φρουρές του Εργατικού Κέντρου βρέθηκαν έξω από τις πύλες στα «Πλαστικά Θράκης» στη ΒΙΠΕ και σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών στο κέντρο της πόλης, ακυρώνοντας στην πράξη τις υπονομευτικές προσπάθειες της εργοδοσίας, που επικαλούνταν την άρνηση της ΓΣΕΕ να αποφασίσει απεργία και επεδίωκε να βάλει τους εργαζόμενους για δουλειά.

Οι προσπάθειές τους έπεσαν όλες στο κενό. «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», «Πλαστικά Θράκης», «Ανακύκλωση», μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στον νομό, σταμάτησαν την παραγωγή για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα.

Στη μαζικότατη απεργιακή συγκέντρωση που ακολούθησε, αποδείχθηκε ότι το απεργιακό μέτωπο διευρύνθηκε με νέα σωματεία και νέες δυνάμεις εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων. Συμβασιούχοι των νοσοκομείων, εργαζόμενοι από την «ΙΚΕΑ», σχολικές τροχονόμοι και δικηγόροι με το δικό τους πανό, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους εκατοντάδες απεργούς. Η μαζική παρουσία των εργατών της «Ανακύκλωσης», της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», και οικοδόμων, με την ιδιαίτερη συμμετοχή οικονομικών μεταναστών, αποδεικνύει ότι οι αλλεπάλληλες μάχες του ταξικού κινήματος μπορούν να σταθεροποιήσουν έναν κόσμο που προσδοκά να βρει το δίκιο του στους δρόμους του αγώνα.


Αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα και Αρτα.

Στην Κέρκυρα, η περιφρούρηση της απεργίας ξεκίνησε από τα ξημερώματα στα ξενοδοχεία «Mediterraneo Korkyra», «Sandy» και «La Grotta Verde». Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Βαγγέλης Χριστοδούλου, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, και ο Αχιλλέας Καπετάνιος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Σπύρος Κανταρέλης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας.

Αντίστοιχα, στη Λευκάδα περιφρουρήθηκε το εργοτάξιο οδοποιίας «Αμβρακία» στον Δρυμό Αιτωλοακαρνανίας. Στην απεργιακή συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γεράσιμος Βεροιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λευκάδας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αποστόλης Θερμός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λευκάδας.


ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
ΠΑΤΡΑ
Μαζικός απεργιακός αγώνας με οργανωτή το Εργατικό Κέντρο

Η επιτυχημένη κινητοποίηση έδωσε απάντηση και στις προσπάθειες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να διασπάσει το απεργιακό μέτωπο και να αποκλιμακώσει τον αγώνα

Μεγάλη σε όγκο, μαχητική σε παλμό η συγκέντρωση στην Πάτρα
Μεγάλη σε όγκο, μαχητική σε παλμό η συγκέντρωση στην Πάτρα
Για άλλη μια φορά χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, μαζί με τα σωματεία και τους συλλόγους τους πλημμύρισαν τους δρόμους της Πάτρας, σε μία ακόμα μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και των συνδικάτων.

Το μήνυμα ήταν και τώρα ένα και μοναδικό: Το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ, με τις «ανατροπές του αιώνα» στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Ούτε διορθώνεται ούτε καλλωπίζεται!

Στον χώρο της συγκέντρωσης έφτασαν με προσυγκεντρώσεις τα σωματεία του δήμου και οι φοιτητικοί σύλλογοι. Το «παρών» έδωσε ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν η Ρούλα Ντουντούμη, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, και ο Ηλίας Σκερπετάρης εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Σταθόπουλο, πρόεδρο το Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών ν. Αχαΐας και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η πετυχημένη και μαζική απεργία στις 10 του μήνα, η δράση των συνδικάτων και η κλιμάκωση του αγώνα σήμερα με νέα απεργία και οι συγκεντρώσεις το απόγευμα σε όλη τη χώρα έχουν προκαλέσει εφιάλτες και παράκρουση σε κυβέρνηση και εργοδοσία.


Και τι δεν έχουν επιστρατεύσει στη μάχη για να αποτρέψουν τη μαζική και δυναμική καταδίκη του νομοσχεδίου (...) Tα επιχειρήματά τους, όμως, τσακίζονται από την πραγματικότητα που βιώνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι. Χυδαιολογούν απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες απεργούς, χαρακτηρίζοντάς τους "εντεταλμένους κομμάτων, που δεν έχουν δουλέψει ποτέ". Είναι άθλιοι.

Απευθύνονται σε υγειονομικούς, σε οικοδόμους, σε εργαζόμενους στις ταχυμεταφορές, σε εργαζόμενους σε βιομηχανίες τροφίμων, σε αυτούς που κινούν τα ΜΜΜ, στους εμποροϋπάλληλους, σε όλους αυτούς που η κυβέρνηση άφησε απροστάτευτους μέσα στην πανδημία... Ολοι αυτοί, λοιπόν, που η κυβέρνηση δεν μπορεί να "μετρήσει", είναι γνωστοί, αυτές τις μέρες "ακούει" δυνατά την οργή τους. Τους "τσαμπουκάδες" να τους κάνει στους μετόχους των ανωνύμων εταιρειών, στους βιομήχανους και επιχειρηματίες. Αυτοί είναι που "κρύβονται" και γίνονται γνωστοί μόνο από τον παρασιτισμό τους.

(...) Το μήνυμα είναι ένα: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, με τις "ανατροπές του αιώνα" στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων (...) Να είναι σίγουροι ότι θα τους χαλάσουμε τα σχέδια! Οι πλημμυρισμένοι από απεργούς δρόμοι είναι εικόνα από τους εφιάλτες τους. Η ταξική πάλη και το δίκιο των εργαζομένων δεν σταματάνε με νόμους και διατάγματα, ούτε με απειλές και συκοφαντίες. Οση λάσπη κι αν πετάξουν, όσα ψέματα κι αν επιστρατεύσουν, όσα "θετικά στοιχεία" κι αν βρουν η ΓΣΕΕ και διάφοροι "πρόθυμοι", να ξέρουν ότι το νομοσχέδιο έχει συνολικά πεταχτεί στα σκουπίδια από το σύνολο των εργαζομένων. Δεν κάνουμε πίσω!».

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο χαιρετίζει «τους χιλιάδες απεργούς που παραμέρισαν τους τόνους λάσπης και συκοφάντησης ενάντια στο κίνημα, την προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων μας. Η σημερινή πετυχημένη απεργιακή κινητοποίηση ήταν η καλύτερη απάντηση στις προσπάθειες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να διασπάσει το απεργιακό μέτωπο και να αποκλιμακώσει τον αγώνα».

Επίσης, στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία - μέλη του, ενώ και στη Ναύπακτο οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία.

Απεργιακό «παρών» σε όλη την Κεντρική Μακεδονία

ΝΑΟΥΣΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Κατερίνη, όπου στο πλευρό των εργατών πήραν τη θέση τους και οι αγρότες, στον Πολύγυρο, αλλά και στη Βέροια, όπου νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο νοσοκομείο ενάντια στην παράδοση της καθαριότητας και της σίτισης στους εργολάβους. Στη Νάουσα, όπου η πορεία κατέληξε έξω από το νοσοκομείο, στέλνοντας μήνυμα και ενάντια στις μεθοδεύσεις παραπέρα υποβάθμισης του νοσοκομείου, αλλά και στα Γιαννιτσά, όπου από νωρίς πραγματοποιήθηκε και παρέμβαση στην επιχείρηση «Σφαγεία Αλμωπίας ΑΕ», ενάντια στις απολύσεις που πραγματοποίησε η εργοδοσία.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με επιτυχία δόθηκε η μάχη και στους τέσσερις νομούς

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο - έκτρωμα θα πεταχτεί στα σκουπίδια, δεν θα εφαρμοστεί, έστειλαν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην απεργία που οργάνωσαν τα σωματεία της Θεσσαλίας, διατρανώνοντας ταυτόχρονα ότι θα δυναμώσουν την πάλη για σύγχρονα δικαιώματα, κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Στη Λάρισα, η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από τα χαράματα, όταν μέλη των σωματείων περιφρούρησαν την απεργία στο εργοτάξιο του Αρμού, στο «Mart», προκειμένου να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας και να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.

Στη συγκέντρωση που καλούσε το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία του, έγιναν χαιρετισμοί από τον Αγη Τριγάζη, μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ, τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, τον Ζήση Γκαραλιάκο, πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων δήμων Λάρισας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αρης Γκρίμπας, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Αμέσως μετά ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία σταμάτησε στο δημαρχείο της πόλης, όπου ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για το κατέβασμα πανό που καλούσαν σε συμμετοχή στη συγκέντρωση.


Στον υπόλοιπο νομό έγιναν συγκεντρώσεις σε Ελασσόνα και Φάρσαλα.

Στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση, όπου ξεχώρισε η συμμετοχή των εργατών της ΦΑΓΕ, ενώ μαχητικό «παρών» έδωσαν και εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, μουσικοί. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Λιατίφης, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων. Στην πορεία που ακολούθησε, έγιναν παρεμβάσεις έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπου καταγγέλθηκε ο υπονομευτικός ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και έξω από το ΣΕΠΕ, όπου καταγγέλθηκε η συνειδητή απαξίωσή του από όλες τις κυβερνήσεις.

Στην Καρδίτσα πραγματοποιήθηκε μαζική παρέμβαση στην κεντρική πλατεία, όπου απεργοί οικοδόμοι, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί καλούσαν σε συμμετοχή στην απογευματινή συγκέντρωση. Ομιλίες έγιναν από τον Γιώργο Αλεξόπουλο, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα των συμβασιούχων υγειονομικών, και τον Κ. Κουβαρά, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στον Βόλο, παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς, ενώ ταυτόχρονα με πανό και ανακοινώσεις καλούσαν σε μαζική συμμετοχή στην απογευματινή συγκέντρωση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα

Από παλιότερη εξόρμηση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ
Από παλιότερη εξόρμηση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ
Με την καθολική συμμετοχή στη χτεσινή απεργία οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, και παράλληλα έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να δώσουν συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας, το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησε σύσκεψη στον οικισμό της Λάρυμνας, όπου ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο του αντεργατικού νομοσχεδίου, αλλά και για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, τον αγώνα που δίνουν ενάντια στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Τόσο στην τοποθέτηση του Παναγιώτη Πολίτη, μέλους του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου, όσο και σε εκείνες των υπόλοιπων εργαζομένων που πήραν τον λόγο, τονίστηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη να διαφυλάξουν οι εργαζόμενοι την ενότητά τους και να απαντήσουν αποφασιστικά και δυναμικά στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση, προκειμένου να τους πετάξει έξω από το εργοστάσιο και τους χώρους εργασίας τους. Αλλά και να αντικρούσουν τις προσπάθειες διάσπασης που επιχειρεί η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τους μηχανισμούς της μέσα και έξω από το εργοστάσιο.

Σημειώθηκε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από τις ταλαντεύσεις και τις προσπάθειες υπονόμευσης του αγώνα που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα, μέσα από την κωλυσιεργία και τις παλινωδίες στις αποφάσεις του Σωματείου.

Στη Δυτική Μακεδονία

Στη Δυτική Μακεδονία η μάχη της απεργίας δόθηκε σε μεγάλους χώρους δουλειάς, παράλληλα με την προετοιμασία των απογευματινών συλλαλητηρίων. Απεργιακή συγκέντρωση έγινε στη Φλώρινα.

Αλλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποίησε χτες το πρωί η ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από Ομοσπονδίες του Δημοσίου. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία μέσω της οδού Σταδίου προς το Σύνταγμα. Στη συγκέντρωση και την πορεία συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25, φοιτητικοί σύλλογοι, διάφορες οργανώσεις και κόμματα. Στο Σύνταγμα και τη Βουλή κατευθύνθηκε ακόμη, επίσης με διαδήλωση μέσω της οδού Σταδίου, η συγκέντρωση που οργανώθηκε στα Προπύλαια από πρωτοβάθμια σωματεία.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Απέδωσε η προσπάθεια κινητοποίησης νέων δυνάμεων

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μαχητική ήταν η πρωινή απεργιακή συγκέντρωση στην Καβάλα, με σημαντική συμμετοχή εργαζομένων που για πρώτη φορά έκαναν το βήμα και απέργησαν. Από τα χαράματα, μετά την παρέμβαση του Σωματείου Οικοδόμων, νέκρωσαν τα γιαπιά σε όλη την πόλη. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας, και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην Αλεξανδρούπολη, οι δυνάμεις των εργατικών σωματείων βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων στη ΒΙΠΕ της πόλης από τα χαράματα, καλώντας μέχρι και την τελευταία στιγμή στην απεργιακή συγκέντρωση, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα της πόλης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Χιώνης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εβρου, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Με παλμό έγινε η πορεία των εργατικών σωματείων στην Κομοτηνή. Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ιωάννης Λεβέντης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ, και ο Στέφανος Μακρυγιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Α/βάθμιας Εκπαίδευσης. Η κεντρική ομιλία έγινε από την Αμαλία Κασαπαντωνίου, γραμματέα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΒΑΛΑ
«Το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», φώναξαν οι απεργοί της Δράμας. Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησαν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, και ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας. Ακολούθησε μαχητική πορεία.

Πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Ξάνθη, από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης και φοιτητικούς συλλόγους. Μεταξύ άλλων, στη συγκέντρωση που προηγήθηκε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης και μέλος του ΔΣ του ΕΚ Ξάνθης Κώστας Βογιατζής τόνισε πως οι ταξικές δυνάμεις κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα, κόντρα στην υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Οι Βιομηχανικές Περιοχές στο επίκεντρο της απεργιακής μάχης

Η περιφρούρηση «πρόσθεσε» δυνάμεις στην απεργία και στις συγκεντρώσεις

Περιφρούρηση της απεργίας στα Οινόφυτα
Περιφρούρηση της απεργίας στα Οινόφυτα
«Το νομοσχέδιο αυτό θα μείνει στα χαρτιά», ξεκαθάρισαν εργαζόμενοι και συνδικάτα σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή απεργία και στις συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν σε Χαλκίδα, Λαμία, Θήβα, Λιβαδειά, Αμφισσα, Καρπενήσι, Αλιβέρι, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους ενάντια στο νομοθετικό έκτρωμα, μετά και τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 10 Ιούνη, αλλά και στις 6 Μάη.

Από τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στις πύλες εργοστασίων και επιχειρήσεων στις Βιομηχανικές Περιοχές των Οινοφύτων, του Σχηματαρίου, της Θήβας, στην περιοχή της Χαλκίδας και στη Λαμία, περιφρουρώντας την απεργία.

Παρά την πίεση, την εργοδοτική τρομοκρατία αλλά και την υπονόμευση της απεργιακής κινητοποίησης από τη ΓΣΕΕ, η αποφασιστικότητα των εργαζομένων εκφράστηκε σε αρκετούς εργασιακούς χώρους, με συμμετοχή στην απεργία.

Χαρακτηριστική περίπτωση το εργοστάσιο της «Eurodrip» στα Οινόφυτα, όπου οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους συνέδεσαν την απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο με τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επίσης στις ιχθυοκαλλιέργειες του ομίλου «Avramar» στην Εύβοια, στο εργοτάξιο του Ε65 στη Λαμία και σε μια σειρά χώρους δουλειάς.

Μαζικές και με αγωνιστικό παλμό ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις, όπου οι ομιλητές, εκτός από τις αναφορές στο νομοσχέδιο, περιέγραψαν τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και την ένταση της εκμετάλλευσης σε μια σειρά εργασιακούς χώρους σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα.

ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Αναφέρθηκαν επίσης στα όσα βίωσαν οι εργαζόμενοι την περίοδο της πανδημίας, από την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων και των δομών ΠΦΥ, σημειώνοντας ότι το νέο νομοσχέδιο έρχεται να χειροτερέψει τις συνθήκες δουλειάς και ζωής.

Τόνισαν παράλληλα ότι την ώρα που η κυβέρνηση εξαθλιώνει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους με το νέο αντεργατικό έκτρωμα, δίνει δισεκατομμύρια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στα μονοπώλια της «πράσινης» Ενέργειας που ήδη δραστηριοποιούνται σε Στερεά και Εύβοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ