Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
Οι εργαζόμενοι δεν είπαν την τελευταία τους λέξη!

Από τις ομιλίες στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Δεν δεχόμαστε να «ψηφίζουν» τα ...πληκτρολόγια

Ο Μπάμπης Χολίδης
Ο Μπάμπης Χολίδης
«Είμαστε εδώ σήμερα, απεργιακά, μαζικά, και απαντάμε στην προκλητική στάση της κυβέρνησης, που με δικαστικές διώξεις και προβοκάτσιες προσπάθησε να ακυρώσει την απεργία στους ναυτεργάτες και άλλους εργαζόμενους, να βγάλει παράνομη την απεργία και στους δημοσίους υπαλλήλους. Η ποινικοποίηση των αγώνων δεν πέρασε. Οι εργαζόμενοι απεργούν και δίνουν απάντηση σε όλη την Ελλάδα», τόνισε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ).

Εστιάζοντας στις διατάξεις του νομοσχεδίου σχετικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και τις ηλεκτρονικές συνελεύσεις, υπογράμμισε πως στόχος τους είναι «να βάλουν τους εργαζόμενους στον "πάγκο", αμέτοχους και αδρανείς σε όλα όσα αντιμετωπίζουν», να τους κρατήσουν μακριά από την ολόπλευρη ενημέρωση, τη συζήτηση, τη ζωντανή αντιπαράθεση, την ιδεολογικοπολιτική διαπάλη, τη σύγκρουση των επιχειρημάτων. «Φοβούνται τη δύναμη που παίρνουμε όταν μαζί σηκώνουμε τα χέρια μας ψηλά και αποφασίζουμε πως, ναι, μπορούμε να αντιπαρατεθούμε με κράτος και εργοδοσία, μπορούμε να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει», τόνισε.

Στην κατεύθυνση αυτή, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την προσπάθεια της περιφερειακής αρχής Αττικής να βαδίσει στα χνάρια του νομοσχεδίου, προκηρύσσοντας εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία. «Σταθήκαμε απέναντι, δώσαμε μάχη για να την ακυρώσουμε. Συναντήσαμε τη λυσσαλέα στάση όλου του μηχανισμού της περιφερειακής αρχής, που σε σύμπραξη με συμβούλους απ' όλο το φασιστικό φάσμα έδωσε τα ρέστα της σε εκβιασμούς, απειλές, βολέματα, εξυπηρετήσεις και τρομοκρατία», κατήγγειλε.

Η Βέτα Πανουτσάκου
Η Βέτα Πανουτσάκου
Μέσα από τη διαδικασία - παρωδία αναδείχθηκαν η διαβλητότητα των ηλεκτρονικών εκλογών, το διάτρητο σύστημα «που χωράει πιέσεις και εκβιασμούς», οι ...διπλοί κωδικοί που στάλθηκαν σε εκατοντάδες εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που συνάδελφοί τους δεν έλαβαν κανέναν κωδικό, η προσπάθεια να ψηφίσουν τα ...πληκτρολόγια. Το αποτέλεσμα ήταν το εργοδοτικό ψηφοδέλτιο του περιφερειάρχη, το μόνο που στήριξε την επιλογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και αποδέχτηκε να συμμετάσχει, να τερματίσει ...δεύτερο παρόλο που «έτρεχε» μόνο του.

«Οι εργαζόμενοι, με εμπιστοσύνη στο Σωματείο, τους γύρισαν την πλάτη. Οι σχεδιασμοί της περιφερειακής αρχής δεν πέρασαν. Το 70% των εργαζομένων είπε ΟΧΙ στην ηλεκτρονική ψηφοφορία», ανέφερε η Β. Πανουτσάκου και κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα.

Προάγγελος του νομοσχεδίου η κατάσταση στους χώρους δουλειάς

Στις εργολαβίες, στις 10ωρες και 12ωρες βάρδιες, στις απλήρωτες υπερωρίες και τις συμβάσεις διάρκειας δύο και τριών μηνών που επιβάλλει η εργοδοσία αναφέρθηκε ο Μπάμπης Χολίδης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην «DHL Hellas». Οπως εξήγησε, οι εργοδοτικές αυτές πρακτικές «αποτέλεσαν τον προάγγελο του νομοσχεδίου». Στην παρέμβασή του στηλίτευσε την εκστρατεία που ξεκίνησαν εταιρείες στο αεροδρόμιο της Αθήνας ενάντια στην απεργία, ξεκαθαρίζοντας πως η προσπάθειά τους θα βρει απέναντί της τους εργαζόμενους και τα σωματεία. «Σε όλη αυτήν την κατάσταση εμείς απαντάμε αποφασιστικά, συσπειρωμένα, συλλογικά», τόνισε και κάλεσε σε αγώνα ώστε το νομοσχέδιο «να μείνει στα χαρτιά».

Συνεχίζουμε πιο δυνατοί

Ο Βασίλης Παρασκευόπουλος
Ο Βασίλης Παρασκευόπουλος
«Μας είπαν ότι είναι σύγχρονο και κοινωνικά υπεύθυνο να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, να πληρωνόμαστε με ρεπό και να μην απεργούμε, να μη διεκδικούμε και να μη διαταράσσουμε την εργασιακή ειρήνη», σχολίασε ο Βασίλης Παρασκευόπολος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Με αφορμή την κύρωση, μέσα από το αντεργατικό νομοσχέδιο, της Διεθνούς Σύμβασης για τη βία και την παρενόχληση στην εργασία, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το πρίσμα μέσα από το οποίο αντιμετωπίζουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις το συγκεκριμένο πρόβλημα. Σύμφωνα με τη Σύμβαση, «η βία και η παρενόχληση είναι ασυμβίβαστα με την προώθηση βιώσιμων επιχειρήσεων και επηρεάζει αρνητικά την οργάνωση της εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, την αφοσίωση των εργαζομένων, τη φήμη των επιχειρήσεων και την παραγωγικότητα...». Δηλαδή, «μέσω τέτοιων συμπεριφορών κινδυνεύουν τα κέρδη τους», εξήγησε.

Στην ίδια κατεύθυνση, το υπουργείο Πολιτισμού, «συγκινημένο από τις αποκαλύψεις των φρικαλεοτήτων που διέπραττε αυτός που διόρισαν καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, προσπαθεί να επιβάλει Κώδικες Δεοντολογίας στους εποπτευόμενους πολιτιστικούς φορείς», στους οποίους περιλαμβάνονται «η επιβολή της συμφωνίας του εργαζόμενου με τη στάση της διοίκησης και η απαγόρευση της δημόσιας διαφωνίας ή της δημόσιας ενημέρωσης για τις πρακτικές του φορέα», υπογράμμισε.

Η Ειρήνη Αποστολίκα
Η Ειρήνη Αποστολίκα
«Από την άλλη, οι διοικούντες μπορούν να ασκούν τη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική με ευγένεια», πρόσθεσε και έφερε το παράδειγμα της απάντησης που έδωσε η Εθνική Λυρική Σκηνή σε μουσικό που αρνήθηκε να υπογράψει Σύμβαση εκχώρησης των δικαιωμάτων του. «Κανένα πρόβλημα», απάντησε η εργοδοσία και ευγενικά τον ενημέρωσε πως «δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε αυτή την παραγωγή και στις επόμενες δύο που ήταν προγραμματισμένες».

«Στην κυβέρνηση, που μας λέει ότι είναι σύγχρονο να πληρωνόμαστε με ρεπό, τους επιστρέφουμε τον πλούτο των χιλιάδων ρεπό που μαζέψαμε 14 μήνες άνεργοι, για να χρηματοδοτήσει με αυτά τους μεγάλους ομίλους. Συνεχίζουμε πιο δυνατοί», κατέληξε.

Στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά

«Τρομοκρατία, απόλυση, απληρωσιά, δυστυχία»: Για την ομηρία των συμβασιούχων στην καθαριότητα μίλησε η Ειρήνη Αποστολίκα, εργαζόμενη για 20 χρόνια στον «Ευαγγελισμό». Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με 563 ευρώ μηνιαίο μισθό και με τη μόνιμη ανησυχία αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά, βρίσκονται στο τέλος του έτους αντιμέτωποι με τη λήξη των συμβάσεών τους, ενώ δρομολογούνται σχέδια να επιστρέψουν οι εργολάβοι. «Τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις μας», κατήγγειλε και σχολίασε ότι η επιστροφή των εργολάβων απειλεί να στείλει στην ανεργία τους σημερινούς εργαζόμενους. «Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι όσο πιο δεινή κάνουν τη θέση μας, τόσο πιο εύκολα μας χαλιναγωγούν. Αλλά υπάρχουν και αυτοί που δεν χαλιναγωγούνται», υπογράμμισε.

Ο Γιάννης Γαλανόπουλος
Ο Γιάννης Γαλανόπουλος
Αναφέρθηκε, τέλος, στο ΠΑΜΕ και όλους όσοι αγωνίζονται με ένα ποίημα που οι συγκεντρωμένοι υποδέχθηκαν με θερμό χειροκρότημα: «Μπαίνει μπροστά και προχωρεί, Μα σε φωτιές και χιόνια / Είναι ελπίδα των απλών, Πολλές δεκάδες χρόνια / Στηρίζει τους αδύναμους, Και τους αδικημένους / Γίνεται δυνατή γροθιά, Εμπνέει πλανεμένους (...) Δεν λοξοδρόμησε ποτέ, Ατσάλινο δοκάρι / Βάζει τα δίκαια μπροστά, Στήριγμα του εργάτη / Θέλει ισότητα, ζωή, δουλειά / Μα και ειρήνη, αγάπη».

Δεν δεχόμαστε να μας γυρίσουν σε προηγούμενους αιώνες

Το χαιρετισμό των νοσοκομειακών γιατρών μετέφερε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ. «Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι για τα σκουπίδια. Δεν διορθώνεται, δεν βελτιώνεται. Και δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος σε όλη τη χώρα που να μην αντιλαμβάνεται ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι η επιτομή της βαρβαρότητας», ανέφερε.

«Την ίδια ώρα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει αλματώδη πρόοδο, μας γυρίζουν πίσω στο 19ο αιώνα. Την ίδια ώρα που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μειώνεται ο εργάσιμος χρόνος, να είναι σταθερός ο ημερήσιος χρόνος εργασίας, αυτοί "ελαστικοποιούν" περισσότερο την ήδη "ελαστικοποιημένη" εργασία. Και σε αυτό συμφωνούν όλοι τους, και η ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ολοι τους ασπάζονται τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, όπως επιτάσσει η ΕΕ, τον διαχωρισμό σε ενεργό και ανενεργό χρόνο. Ενίσχυσαν και ενισχύουν όλα αυτά τα χρόνια τις "ελαστικές" μορφές απασχόλησης, τους συμβασιούχους και τους ελαστικά εργαζόμενους», επισήμανε.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως και όλοι οι υγειονομικοί, σημείωσε, «έχουμε ζήσει για τα καλά την απληρωσιά, την υπερεφημέρευση, τα εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό», ενώ στα δημόσια νοσοκομεία πάνω από το 1/3 του προσωπικού δουλεύει με «ελαστικές» συμβάσεις εργασίας και χιλιάδες από αυτούς θα βρεθούν τους επόμενους μήνες μπροστά στην απόλυση.

«Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έναν δρόμο έχουμε: Αγώνας, συσπείρωση στα ταξικά σωματεία και στο ΠΑΜΕ για να μείνει στα χαρτιά το βάρβαρο νομοσχέδιο, για να διεκδικήσουμε σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για να διεκδικήσουμε να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι συμβασιούχοι, όλοι οι εργαζόμενοι με "ελαστικές" σχέσεις», υπογράμμισε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφάσισε 24ωρη απεργία και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (2023-09-12 00:00:00.0)
Με πολύμορφη δράση απαντούν στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας (2021-06-10 00:00:00.0)
Πισώπλατα χτυπήματα στην απεργία λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της (2021-06-09 00:00:00.0)
Νέα 24ωρη απεργία στους τηλεοπτικούς σταθμούς ενάντια στο «νομοσχέδιο Πέτσα» (2020-12-10 00:00:00.0)
Ολοι στη συγκέντρωση (1998-07-31 00:00:00.0)
Συνειδητή σύγχυση ως προς το χρόνο ψήφισης (1998-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ