Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέες δυνάμεις στον αγώνα, χιλιάδες απεργοί στους δρόμους

Η αποφασιστική περιφρούρηση της απεργίας σε μεγάλους χώρους έδωσε «αέρα» στην απεργιακή συγκέντρωση που ακολούθησε

Το πανό στην πρόσοψη του Κρατικού Θεάτρου
Το πανό στην πρόσοψη του Κρατικού Θεάτρου
Με τη νέα μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και διαμήνυσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν οργανωμένα για να μείνει στα χαρτιά, όπως έγινε και με άλλα νομοθετήματα, με τα οποία οι κυβερνήσεις θέλησαν να βάλουν ταφόπλακα στα εργατικά δικαιώματα και ειδικά στο δικαίωμα στην απεργία.

Από το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας και της ενημέρωσης των εργαζομένων σε μια σειρά χώρους δουλειάς, μεταφέροντας μέχρι την τελευταία ώρα το κάλεσμα απεργιακού ξεσηκωμού. Τα εργατικά σωματεία οργάνωσαν ομάδες παρέμβασης στις Κατασκευές, όπου κυριολεκτικά νέκρωσαν μεγάλα και μικρά εργοτάξια, στο Μέταλλο με εξορμήσεις σε «ΚΛΕEΜΑΝ» και «Αλουμίλ» στο Κιλκίς, στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» στη Θεσσαλονίκη, σε επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, στο Εμπόριο και σε μια σειρά άλλους χώρους και κλάδους.

Στο πλαίσιο της προπαγάνδισης της απεργιακής συγκέντρωσης, τα εργατικά σωματεία και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ ανάρτησαν ένα γιγαντοπανό στην πρόσοψη του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας με σύνθημα «Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε, να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, ΣΣΕ, 5ήμερο - 7ωρο, 35ωρο για όλους».

Πλημμύρισε ο χώρος της πλατείας

Λίγο μετά τις 10.30 π.μ., στο χώρο της συγκέντρωσης άρχισαν να φτάνουν συγκροτημένα οι προσυγκεντρώσεις. Κατέκλυσαν την πλατεία γύρω από το Αγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ηταν εκεί εργαζόμενοι από τον Επισιτισμό - Τουρισμό, από τον κλάδο των Κατασκευών που στοιχήθηκαν πίσω από τα σωματεία Οικοδόμων, Κατεργασίας Ξύλου, Μισθωτών Τεχνικών, εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα του Μετρό με το Σωματείο τους. Με τους χιλιάδες που κράτησαν τη σημαία του αγώνα ψηλά, πήραν επίσης τη θέση τους και εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ. Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο να διαδηλώνουν «την Κυριακή και το 8ωρο δεν τα χαρίζουμε για τα κέρδη σας». Μαζί εργάτες και υπάλληλοι, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι διαμήνυσαν «κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο».

Η συγκέντρωση στο Αγ. Βενιζέλου
Η συγκέντρωση στο Αγ. Βενιζέλου
Η πλατεία και ο δρόμος γέμισαν από πολύχρωμα πανό και σημαίες, των σωματείων του βιομηχανικού επισιτισμού, του ΣΕΤΗΠ, του Φαρμάκου - Καλλυντικού, των ΟΤΑ, της ΕΝΙΘ και των άλλων υγειονομικών, των ΕΛΜΕ και των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών φροντιστηρίων να διεκδικούν «μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους - ζωή με δικαιώματα» και των αναπληρωτών που παλεύουν να μην απολυθεί κανένας, για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Εκεί μαζικά με το δικό τους μαχητικό μπλοκ, η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, οι φοιτητές και οι μαθητές.

Η χτεσινή μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία επιβεβαίωσε ότι νέες δυνάμεις μπαίνουν αποφασιστικά στον αγώνα, αποκτούν πιο σταθερούς δεσμούς με τα συνδικάτα, δίνοντας νέα πνοή στη δράση τους. Αποτέλεσε ταυτόχρονα άλλη μια δυνατή απάντηση στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, στους ανθρώπους τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Μήνυμα κλιμάκωσης

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε η Ελένη Μαυροπούλου, εκπαιδευτικός, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και μέλος του ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να τρομοκρατήσει και να φοβίσει τους εργαζόμενους.

«Αξιοποίησαν την προβοκάτσια, τη συκοφαντία και τον κοινωνικό αυτοματισμό. Μέχρι και χτες το βράδυ (σ.σ. προχτές) τα παπαγαλάκια τους διακινούσαν τα νέα ότι δεν υπάρχει απεργία στην Εκπαίδευση. Ομως οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό. Σήμερα οι εκπαιδευτικοί είναι εδώ, μαζί με τους μαθητές τους, τις οικογένειές τους, τους υπόλοιπους εργαζόμενους της πόλης», είπε.


Και πρόσθεσε: «Οι καθηγητές έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη ζωή των μαθητών μας! Εχουμε υποχρέωση να τους διδάξουμε, πέρα από τα Μαθηματικά και τη Χημεία, πώς υπερασπίζεσαι την ίδια σου τη ζωή, το μέλλον το δικό σου και των παιδιών σου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα!».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ). Κατήγγειλε τη θλιβερή στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ που «σφύριξαν λήξη» στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα για τις ζωές των ίδιων και το μέλλον των παιδιών τους.

«Με τη συλλογική μας δράση, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, από σήμερα να προετοιμάσουμε τη δράση μας για το άμεσο μέλλον. Να πατήσουν τα σωματεία καλύτερα σε χώρους δουλειάς, να υπάρξει σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε γιαπί, στα σούπερ μάρκετ, στα επισιτιστικά, στις τράπεζες, παντού, εστία αντίστασης που να φουντώσει.

Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες μας, τις ανάγκες των παιδιών μας, σε Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό, Ψυχαγωγία, τις ανάγκες για εισόδημα και Ασφάλιση που να ικανοποιούν κάθε εργαζόμενο. Δεν θα επιτρέψουμε να μας πνίξουν τη φωνή, δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν τα όνειρά μας», είπε.

Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους

Οι διανομείς με τα οχήματά τους στην κεφαλή της πορείας
Οι διανομείς με τα οχήματά τους στην κεφαλή της πορείας
Ακολούθησε δυναμική πορεία. Στην κεφαλή της για άλλη μια φορά μπήκαν οι διανομείς με τα μηχανάκια και κορνάροντας αδιάκοπα. Με συνθήματα όπως «τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά», «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «σωματεία ταξικά στα χέρια εργατών, όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών», αλλά και «συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών», οι χιλιάδες απεργοί πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης.

Στο πέρασμα της διαδήλωσης έξω από το αμερικάνικο προξενείο κυριάρχησαν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Η πορεία ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στην κεντρική πύλη του οποίου οι οικοδόμοι κρέμασαν γιγαντοπανό ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα. Τις επόμενες ώρες, ενόψει του απογευματινού συλλαλητηρίου, τα σωματεία πραγματοποίησαν μαζικές εξορμήσεις στο κέντρο της πόλης, κάνοντας πράξη την απόφαση να μην αφήσουν να πάει χαμένο ούτε λεπτό στη μάχη ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα.


Η πορεία ξεκινάει

MotionTeam

Η πορεία ξεκινάει

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ