Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Χιλιάδες απεργοί, μία απάντηση: «Στα σκουπίδια το νομοσχέδιο - έκτρωμα»

Μετά τις 10 Ιούνη, τα συνδικάτα της Αθήνας συγκρότησαν για δεύτερη φορά μια μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, παρά τις άθλιες προσπάθειες κυβέρνησης και εργοδοσίας να βάλουν εμπόδια στην απεργία

Χιλιάδες απεργοί πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος στη χτεσινή πρωινή απεργιακή συγκέντρωση, στέλνοντας το μήνυμα: «Συνεχίζουμε τον αγώνα. Θα ακυρώσουμε στην πράξη το αντεργατικό έκτρωμα».

Εργάτες και εργάτριες, πολλοί από αυτούς νέοι σε ηλικία, με την αποφασιστικότητα και την πυγμή των ανθρώπων που αγωνίζονται, που δεν υπολογίζουν τις απειλές της κυβέρνησης και συγκρούονται ανοιχτά με τον εργοδότη, διεκδικούν το δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή ζωή. Αυτοί είναι που γέμισαν χτες τα μπλοκ των εργατικών συνδικάτων, που κατέβηκαν στον δρόμο για δεύτερη φορά σε μια βδομάδα, μετά την απεργία στις 10 Ιούνη, παραμερίζοντας το ψέμα, τη συκοφαντία, την τρομοκρατία.

Την ίδια ώρα, μέσα στη Βουλή, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, με πρώτους - πρώτους τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς τους, συναγωνίζονταν στο ποιος μπορεί καλύτερα να εφαρμόσει τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από την επίθεση που δέχονται και τη στρατηγική που αυτή υπηρετεί, την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Απέτυχαν να εμποδίσουν την απεργία

Η επιτυχία της χτεσινής απεργίας, σε συνέχεια εκείνης στις 10 Ιούνη, αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για να τη συκοφαντήσουν χύθηκαν τόνοι μελάνι από τα «παπαγαλάκια» των αστικών μέσων ενημέρωσης.

Οι προσυγκεντρώσεις κατευθύνονται στο Σύνταγμα
Οι προσυγκεντρώσεις κατευθύνονται στο Σύνταγμα
Η εργοδοσία σε μεγάλους χώρους δουλειάς ανακοίνωνε ότι η απεργία είναι παράνομη πριν ακόμα βγει απόφαση δικαστηρίου. Η «ανεξάρτητη» αστική Δικαιοσύνη επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον της, και μέσα σε μια μέρα έβγαλε τρεις αποφάσεις που και οι τρεις χαρακτήριζαν απεργιακές κινητοποιήσεις παράνομες ή «ημι-παράνομες».

Μεράδι στην επίθεση είχαν και οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μη γίνει απεργία. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν πήρε καμία απόφαση, «σφυρίζοντας» τη λήξη των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Ομως απέτυχαν. Τα εργατικά συνδικάτα ήταν και πάλι πιστά στο αγωνιστικό ραντεβού. Για άλλη μια φορά η πλατεία Κάνιγγος «καλωσόρισε» τη προσυγκέντρωση των απεργών από το Φάρμακο, τις Τηλεπικοινωνίες, το Εμπόριο, τα Τρόφιμα, την Ενέργεια, τον χώρο της Τέχνης, τους εργαζόμενους στο Δημόσιο κ.ά.

Για άλλη μια φορά γέμισε με τις σημαίες και τα πανό των συνδικάτων, τα οργανωμένα και συγκροτημένα μπλοκ. Εργάτες που «δε μάσησαν» από τη συκοφαντία, τη σύγχυση, τον φόβο που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν κυβέρνηση και εργοδοσία. Για άλλη μια φορά δημιούργησαν ένα απεργιακό ποτάμι που πορεύτηκε μέχρι και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Στον δρόμο συναντήθηκαν με τους εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΒΣΑ και άλλων οργανώσεων, οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι τους παίρνει η «μπάλα» της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, αφού πλέον θα ξεροσταλιάζουν στα καταστήματά τους για ένα πενιχρό εισόδημα. Μαζική και μαχητική ήταν η παρουσία της ΟΓΕ, μαζί και των συλλόγων συνταξιούχων.


Χαρακτηριστικό για το μέγεθος της συγκέντρωσης είναι το εξής στοιχείο: Την ώρα που η κεφαλή της πορείας με τις προσυγκεντρώσεις έφτανε στο Σύνταγμα, τα τελευταία μπλοκ βρίσκονταν ακόμα στη συμβολή των οδών Πατησίων και Πανεπιστημίου. Ενώ μισή ώρα αργότερα, και ενώ οι απεργοί είχαν περικυκλώσει την πλατεία Συντάγματος, τα τελευταία μπλοκ βρίσκονταν ακόμα πάνω στην Πανεπιστημίου, στο ύψος της Βουκουρεστίου. Ηταν μια πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση!

Πρόοδος δεν είναι η σύγχρονη σκλαβιά

«Πρόοδος δεν είναι η σύγχρονη σκλαβιά. Καμία θυσία για τα αφεντικά!», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στην απεργιακή συγκέντρωση, με τους εργαζόμενους να διατρανώνουν την απόφασή τους να κάνουν «κουρέλι» το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Στο πλάι τους και οι φοιτητικοί σύλλογοι, που έδωσαν ξεχωριστό τόνο στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αφού «μπήκαν» με καπνογόνα και φωνάζοντας ακόμα πιο δυνατά τα συνθήματά τους, ξεσηκώνοντας όσους είχαν ήδη φτάσει.

Αμέσως μετά τις ομιλίες και το τέλος της συγκέντρωσης, το ραντεβού των χιλιάδων απεργών ανανεώθηκε για το απογευματινό συλλαλητήριο, με τη σιγουριά ότι θα ήταν ακόμα πιο μαζικό.


Τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων

Eurokinissi

Τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων

Η απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Η απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ