Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
ΝΑΤΟ: Η σφραγίδα του θανάτου

«Ενα στεφάνι αθάνατο μ' ανάσες νιων πλεγμένο / στης αντρειοσύνης τα παιδιά του τίμιου αγώνα»

(Γιάννης Κουβάς)

Μιλούσα με παλιούς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στην ΠΕΑΕΑ Καισαριανής για την Ανταρτο-ΕΠΟΝίτικη ομάδα του «Κοβίτη» Απόλλωνα Δαυλάκου. Την πιο αιματηρή μάχη ανάμεσα στη Μονή Καισαριανής και τους Ταξιάρχες, που έγινε όταν εγκλωβίστηκε και κυκλώθηκε από εκατοντάδες γερμανοτσολιάδες. 217 Καισαριανιώτες αγωνιστές πέσανε για τη λευτεριά της Πατρίδας. Λίγο πριν την απελευθέρωση του '44. Κι ήρθε η κουβέντα για το ΝΑΤΟ. Την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ, που συμπληρώνει 53 χρόνια. Το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, πέρα απ' την ήττα του φασιστικού άξονα, έφερε σημαντικές ανακατατάξεις. Η Σοβιετική Ενωση, ήταν βασικός αιμοδότης του αντιφασιστικού πολέμου, μεγάλη ηθική και σοσιαλιστική στήριξη, των λαϊκών και εθνικοαπελεθερωτικών κινημάτων, απέναντι στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που βγήκε πανίσχυρος στρατιωτικοπολιτικά και οικονομικά, όχι μόνο γιατί η Γερμανοϊαπωνία συνθηκολόγησαν άνευ όρων, αλλά γιατί Γαλλία - Αγγλία πέρναγαν σε δεύτερη μοίρα, απ' τη στιγμή που η Αμερική γινόταν πυρηνική δύναμη -μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Το σχέδιο «Μάρσαλ» ήταν ο οικονομικός βραχίονας κυριαρχίας των Αμερικανών. Η δημιουργία του ΝΑΤΟ αποτέλεσε το πολεμικό εργαλείο. Απ' το 1948, προωθούσε τον επιθετικό πολεμικό οργανισμό: Βρόγχο για όλες τις χώρες.

Η πολεμική μηχανή για πολλές χρήσεις, κάτω απ' την κυριαρχία και η παγκέτα, του οικονομικο-στρατιωτικού κατεστημένου των ΗΠΑ, θα εντάξει στη δύναμη φωτιάς τους στρατούς των «συμμάχων». Μόνο το «Νιέτ» (ΟΧΙ) της Σοβιετικής Ενωσης ήταν το αντίπαλο δέος, έλεγαν οι αντιστασιακοί. Η περίοδος του «ψυχρού πολέμου» άρχιζε δραματικά, για δεκαετίες ολόκληρες. Η «ισορροπία του τρόμου» εμπόδιζε την εφαρμογή της στρατηγικής των Αμερικανών. Αυτό που φαινόταν αδιανόητο για δεκαετίες, δηλαδή, η παραβίαση του «status» μετά το 1945, έγινε δυνατό στις μέρες μας. Οι μηχανισμοί του ΝΑΤΟ, με τη σφραγίδα του θανάτου, όπου και να κοιτάξει κανείς.

Η παραρτημοποίηση του ΟΗΕ (ελεγχόμενος) απ' τις δυνάμεις του βιομηχανικού πολεμικού κατεστημένου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, κατέληξε στη «νομιμότητα» της άμεσης επέμβασης. Οι ΗΠΑ, μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη ΣΕ, επιτείνουν τη σφαίρα δράσης ανατολικά, αλλά σίγουρα εννοούν μέχρι την Απω Ανατολή! Οι δηλώσεις πριν μερικά χρόνια του Μπρεζίνσκι στους «NEW YORK - TIMES»: Η Αμερική ενδιαφέρεται γεωστρατηγικά (Κεντρική Ασία 450 εκατ., 25 κράτη) «δικαιολογούν» τη στάση των ΗΠΑ, μετά απ' το χτύπημα στους δίδυμους πύργους, και τις εξελίξεις. Για τα αθώα θύματα στεκόμαστε ευλαβικά. Ο ιμπεριαλισμός έχει αποδείξει ότι δε διστάζει να μακελέψει λαούς. Οι βόμβες είναι το «παιγνίδι» τους. Ο έλεγχος των πετρελαιοδολαρίων είναι αυτοσκοπός. Οι λαοί είναι γι' αυτούς αναλώσιμοι. Με το σύνδρομο της ιδιοκτησίας, άνευ όρων τούτες τις μέρες ο πλανήτης τρομοκρατείται. Ο πόλεμος είναι σύμφυτος του ιμπεριαλισμού: «Τα δεινά φέρνουν δεινά. Η συμφορά του πολέμου δεν έχει μέτρο» (Ευριπίδης). Η ανάπτυξη του Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου είναι η μόνη απάντηση.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ