Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Επί το συντηρητικότερον οι κυβερνητικοί προσανατολισμοί

Συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, από τους Αντ. Σκυλλάκο και Αχ. Κανταρτζή, με τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη

Σαφή κατεύθυνση για αναδιαμόρφωση, σε συντηρητικότερη βάση, του πολιτικού συστήματος της χώρας έχει χαράξει η κυβέρνηση, γεγονός που επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά, χτες, κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, αποτελούμενης από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, Αντώνη Σκυλλάκο, και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αχιλλέα Κανταρτζή, με τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη.

Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, συζητήθηκαν τα ζητήματα της επικείμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου, των αλλαγών που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση στη διοικητική δομή της χώρας καθώς και της χρηματοδότησης των κομμάτων. Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, και στη συνέχεια με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ότι για όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα δε θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός των κομμάτων αλλά θα προηγηθεί αναλυτική συζήτηση στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, απ' όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στα παρακάτω:

Σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος επιβεβαιώθηκε ο βασικός προσανατολισμός του κυβερνώντος κόμματος να προωθήσει το γερμανικό εκλογικό μοντέλο, όπου ένας αριθμός βουλευτών (η κυβερνητική πλευρά δεν προσδιορίζει πόσοι) θα εκλέγεται σε μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και οι υπόλοιποι βουλευτές θα εκλέγονται στην ευρύτερη περιφέρεια με ένα είδος αναλογικού συστήματος, όχι πάντως απλή αναλογική.

Σχετικά με τη διοικητική δομή της χώρας, επιβεβαιώθηκε η κυβερνητική πρόθεση για την εισαγωγή του «Καποδίστρια Νο 2», που θα θεσμοθετεί μεγαλύτερα μεγέθη σε όλα τα επίπεδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση των κοινοτήτων, στη συνένωση δήμων και στη συνένωση νομαρχιών, ούτως ώστε στη θέση των παλιών να δημιουργηθούν λιγότερες αριθμητικά αλλά ισχυρότερες διοικητικά μονάδες, στη δημιουργία μητροπολιτικών σχημάτων κ.ο.κ. Ο υπουργός δεν έκρυψε από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι οι σημερινοί μικροί δήμοι δεν είναι λειτουργικοί, γιατί, πέραν των άλλων, δεν μπορούν να απορροφήσουν κονδύλια.

Τέλος, σ' ό,τι αφορά στο ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, ο υπουργός δεσμεύτηκε να γίνει ουσιαστική συζήτηση με τα κόμματα αφού προηγουμένως μελετήσει το θέμα.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε στον υπουργό τις πάγιες θέσεις του Κόμματος για θεσμοθέτηση της απλής και ανόθευτης αναλογικής και χαρακτήρισε το εκλογικό σύστημα που σχεδιάζει να εισαγάγει η κυβέρνηση καλπονοθευτικό, με στόχο να λειτουργήσει σε βάρος των μικρότερων κομμάτων, να διευκολύνει την εφαρμογή εκβιαστικών διλημμάτων στους ψηφοφόρους και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το δικομματικό σύστημα. Επίσης, διακηρύχτηκε η σταθερή θέση του Κόμματος ενάντια σε κάθε αλλαγή στη διοικητική δομή της χώρας, που συντηρητικοποιεί ακόμη περισσότερο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποβάλλοντάς του τα όποια λαϊκά χαρακτηριστικά έχουν απομείνει.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η αντιπροσωπεία ανέπτυξε στον Κ. Σκανδαλίδη τις δημόσια διακηρυγμένες θέσεις του Κόμματος, όπως αυτές εκφράζονται και σε επιστολή του Αντ. Σκυλλάκου προς την πρώην υπουργό Εσωτερικών.

Κίνδυνος μαύρης λίστας

Η επιστολή έχει ως εξής: «Σε σχέση με το προσχέδιο νόμου που αφορά στα οικονομικά των κομμάτων έχουμε τις εξής παρατηρήσεις:

Η "σύνδεση" και "διαπλοκή" κομμάτων και βουλευτών με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είναι σύμφυτη με τη φύση του πολιτικού- κοινωνικού μας συστήματος και γι' αυτό οι όποιες θεσμικές παρεμβάσεις και πρακτικές υπήρξαν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες δεν έφεραν αποτελέσματα. Το ίδιο θα συμβεί και με τη νέα τροποποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Ταυτόχρονα, στο προτεινόμενο νομοσχέδιο μια σειρά από ρυθμίσεις, είτε είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιηθούν σκόπιμα ενάντια σε μη "αρεστά" κόμματα και υποψηφίους, είτε νομιμοποιούν την ανισότιμη μεταχείριση των πολιτικών δυνάμεων, είτε εμποδίζουν την ελεύθερη δραστηριότητα των κομμάτων και γενικότερα την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Συγκεκριμένα:

α) Παραμένει η άδικη για τα μικρότερα κόμματα κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης. Τη "μερίδα του λέοντος" συνεχίζουν να νέμονται τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Και μάλιστα ενισχύεται αυτή η αδικία σε βάρος των κομμάτων που δε θέλουν να ξοδεύουν πολλά χρήματα για τα ΜΜΕ γιατί μειώνεται και γι' αυτά κατά 50% η εκλογική τους χρηματοδότηση.

β) Οι κίνδυνοι για να υποστούν κυρώσεις και να διωχτούν οι "μη αρεστοί" ενισχύονται με την κατάργηση του αμιγούς διακομματικού χαρακτήρα της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων.

Ταυτόχρονα, το νέο σύστημα διακίνησης εσόδων-εξόδων μέσω τραπεζικών λογαριασμών καθώς και η χρησιμοποίηση αποδείξεων είσπραξης οικονομικών ενισχύσεων πάνω από ένα ποσό δημιουργούν τη δυνατότητα δημιουργίας "λίστας" μελών, φίλων και συναλλασσόμενων με τα κόμματα, με όλους τους γνωστούς κινδύνους και "παρενέργειες" που μπορεί να υπάρξουν.

Σημειώνουμε ότι η δυνατότητα έκπτωσης των βουλευτών για μια σειρά από υπερβάσεις ή παραβιάσεις μπορεί να οδηγήσει στην καταχρηστική και στην ουσία άδικη αποπομπή "μη αρεστών" προσώπων και πολιτικών αντιπάλων.

γ) Θεσμοθετείται η ανισότιμη μεταχείριση των κομμάτων από τα ΜΜΕ με την καθιέρωση της λεγόμενης αναλογικής (!) ισότητας κατά την προεκλογική περίοδο.

Ταυτόχρονα αφήνονται ελεύθερα τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ να καθορίζουν όπως θέλουν το χρόνο προβολής των κομμάτων στα δελτία ειδήσεων, όπου και υπάρχει και η μεγαλύτερη ανισοτιμία.

Αλλά για τη διάρκεια της τετραετούς βουλευτικής περιόδου καμία πρόοδος προς την ουσιαστική ισοτιμία δε γίνεται.

δ) Περιορίζεται η επικόλληση αφισών και ανάρτηση πανό μόνο στους ελάχιστους χώρους που διαθέτουν οι δήμοι και μάλιστα καθ' όλη τη βουλευτική περίοδο μόνο στο 10% των χώρων αυτών. Ταυτόχρονα, απειλούνται οι "παρανομούντες", δηλαδή κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, με βαρύτατες τιμωρίες.

Η ρύθμιση αυτή πλήττει τα κόμματα και τις κοινωνικές οργανώσεις που δεν έχουν δυνατότητες ουσιαστικής προβολής των θέσεων και της δραστηριότητάς τους από τα ΜΜΕ και επιλέγουν αυτή τη μορφή διακίνησης των απόψεών τους προς το λαό.

Το ΚΚΕ αποδέχεται τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων μόνο κατά την προεκλογική περίοδο και είναι πλήρως αντίθετο σε όλες τις επικίνδυνες και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις που αναφέραμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ