Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ και ευρωκαταστολή

Διανύουμε, χωρίς αμφιβολία, μια ιδιαίτερη ιστορική περίοδο. Η έξαρση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού είναι καθημερινή πραγματικότητα. Εντείνεται η εκμετάλλευση και καταπίεση των λαών, τόσο των χωρών που υφίστανται επίθεση, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όσο και των λαών των επιτιθέμενων κρατών. Δημιουργούνται τα κατάλληλα εργαλεία, κατασταλτικά και νομικά, για να περάσει ανενόχλητα αυτή η πολιτική. Στις ίδιες τις ΗΠΑ, ακόμη και ρεπουμπλικάνοι βουλευτές χαρακτηρίζουν δεσποτική τη διακυβέρνηση και τις προεδρικές υπερεξουσίες.

Παράλληλα, η ΕΕ, εφορμώντας να καταλάβει και αυτή το μερίδιό της από τη διανομή των ζωνών επιρροής, προετοιμάζει τα όπλα της. Ετοιμάζει τον ευρωτρομονόμο και άλλα μέτρα που στρέφονται ευθέως ενάντια σε στοιχειώδεις δημοκρατικές κατακτήσεις και ευτελίζουν την εθνική κυριαρχία των κρατών.

Δύο από αυτά τα όπλα είναι ο ευρωστρατός και το νέο σώμα ευρωαστυνομίας. Ο ευρωστρατός, με βάση τον επίσημο σχεδιασμό του, θα είναι έτοιμος να παρεμβαίνει όπου Γης, για την επίλυση - τάχα - διεθνών κρίσεων. Στην πραγματικότητα, ετοιμάζεται ένα όργανο για την αυτοτελή παρέμβαση του μεγάλου κεφαλαίου της ΕΕ, ώστε να μην είναι ουραγός των ΗΠΑ, αν και βέβαια, προς το παρόν τουλάχιστον, δε διαθέτει τέτοιες στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές δυνατότητες.

Το νέο σώμα της ευρωαστυνομίας θα έχει στόχο να διατηρεί την καταπίεση και την εκμετάλλευση με αστυνομικού χαρακτήρα δραστηριότητες ενάντια στους λαούς κρατών, που θα έχουν μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο και θα υφίστανται την καταλήστευση του μόχθου τους και των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους. Οπως έδειξε και η εμπειρία του Κοσσόβου, ο στρατός δεν είναι πάντα ο πλέον κατάλληλος για την καταστολή του αντιστασιακού πνεύματος και των πολύμορφων λαϊκών δραστηριοτήτων. Απαιτείται η εξειδίκευση της αστυνομίας. Αυτό το ρόλο θέλει να αναλάβει το νέο ευρωαστυνομικό σώμα, στο οποίο προθύμως θα συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί σχετικά, είναι η θέση του ΣΥΝ για τα εξόφθαλμα αυτά σχέδια. Εάν ο ευρωστρατός αποτελεί ένα ακόμη μηχανισμό του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει ο ΣΥΝ, σε πρόσφατη ανακοίνωση που έδωσε στον Τύπο, τότε δε θα προάγει την ανεξαρτησία της ΕΕ και την ειρήνη, οπότε ο ΣΥΝ διαφωνεί.

Το ότι ο ευρωστρατός θα είναι για την ώρα στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, είναι προφανές λόγω συσχετισμού ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΗΠΑ και ΕΕ. Αλλωστε, και τα κράτη- μέλη της ΕΕ είναι κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό βεβαίως μπορεί να αλλάξει κάτω από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Αλλά ακόμη και αν δεν είναι στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ακόμη και αν η ΕΕ ασκούσε μια πολιτική αυτοδύναμη, και πάλι ο ευρωστρατός θα ήταν ιμπεριαλιστικό εργαλείο στα χέρια των πολυεθνικών, και πάλι θα σκορπούσε το θάνατο σε βάρος της ζωής και των συμφερόντων των λαών. Αρα, η αντίθεση του ΣΥΝ στον ευρωστρατό είναι κάλπικη, και μάλιστα αποπροσανατολιστική, έτσι ώστε να παρουσιαστεί τάχα με αριστερή θέση, ενώ από την πλαϊνή πόρτα υποβοηθά στην ουσία την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της ΕΕ.

Για το νέο σώμα ευρωαστυνομίας ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι χωρίς την ύπαρξη Συντάγματος της ΕΕ και χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο, το σώμα αυτό θα αποτελέσει μηχανισμό καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αν δηλαδή υπάρξει σαφές νομικό πλαίσιο και ευρωΣύνταγμα, τότε όλα θα βαίνουν καλώς και θα διασφαλιστεί ο δημοκρατικός χαρακτήρας του ευρωαστυνομικού σώματος!

Οι θέσεις αυτές του ΣΥΝ δεν πρέπει να ξαφνιάζουν. Αποτελούν καρπό της γενικότερης πολιτικής του αντίληψης, θέσης, δηλαδή, αποδοχής της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση (Μάαστριχτ), της υποταγής του στις πολιτικές που υπαγορεύονται από την ΕΕ, της διαρκούς διάθεσής του να φλερτάρει με την κεντροαριστερά και την κυβέρνηση (πρόσφατο παράδειγμα: αυτόνομη κάθοδος στους 3 μεγάλους δήμους, στους άλλους με προσδόκιμη παρέα το ΠΑΣΟΚ). Η φραστική, υποκριτική αντίθεσή του στον ευρωστρατό και στην ευρωαστυνομία γίνεται για λόγους διαφύλαξης του «αριστερού» προφίλ, για να κατευναστούν όσοι αγωνιστές έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν με την πολιτική του ΣΥΝ, αλλά παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι σε αυτόν. Ετσι κι αλλιώς σπέρνει συγχύσεις στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα και εμποδίζει την ανάπτυξή του.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που η ηγεσία του ΣΥΝ υπονομεύει συστηματικά κάθε προσπάθεια ενωτικής, αγωνιστικής αντιμετώπισης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Κάλεσε τα μέλη του να μη συμμετάσχουν στην πρώτη διαδήλωση των φορέων ενάντια στον πόλεμο, κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να μην υπογράψουν κάποιοι φορείς το κείμενο των 120 φορέων, που ζητούσε να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, να απεμπλακεί η Ελλάδα από αυτόν, να μην περιοριστούν οι δημοκρατικές κατακτήσεις. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί οπαδοί και μέλη, καμιά φορά και στελέχη του ΣΥΝ, συμμετέχουν στους αγώνες αυτούς, η ηγεσία του ΣΥΝ υπονομεύει συστηματικά κάθε ενωτική προσπάθεια, πιέζει μάλιστα τα στελέχη του να μη συμμετέχουν στην, πλατιά, ενωτική και βασισμένη στον αλληλοσεβασμό και ισοτιμία, προσπάθεια της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες.

Αλλά, όπως έγραφε και ο Κάρλο Γκολντόνι, δεν μπορεί κανείς να είναι αιώνια υπηρέτης δύο αφεντάδων. Η αλήθεια πάει μακριά, η υποκρισία έχει κοντά ποδάρια. Το λαϊκό κίνημα, η δημοκρατική κοινή γνώμη έχουν το λόγο.


Δημήτρης ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο «ευρωστρατός», τα ντοκουμέντα και οι θεματοφύλακες (2008-04-13 00:00:00.0)
Σύνθεση προηγούμενων συνθηκών προς το αντιδραστικότερο (2005-03-17 00:00:00.0)
ΝΑΙ στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές (2004-05-12 00:00:00.0)
Δε γίνεται ανθρώπινη η βάρβαρη πολιτική (2002-11-17 00:00:00.0)
Η Σύνοδος του Λάακεν πέρασε στην Ιστορία (2001-12-23 00:00:00.0)
Δημοκρατικό έλλειμμα ή αυταρχικό περίσσευμα; (2001-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ