Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΣΕ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ

Για τετάρτη συνεχή χρονιά, στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας, πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τιμώντας τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ.

«Η διάσωση των παιδιών από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και η συμβολή των σοσιαλιστικών χωρών» αποτέλεσε το θέμα της εκδήλωσης του Σαββάτου, στο πλαίσιο της οποίας, στον προαύλιο χώρο εκτέθηκαν δύο σημαντικές εκθέσεις τεκμηρίων για το «παιδοσώσιμο» και την πολιτική προσφυγιά, την τεράστια αυτή προσπάθεια του ΚΚΕ να περάσουν μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ χιλιάδες παιδιά στις σοσιαλιστικές χώρες.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών κέρδισε το σπάνιο αρχειακό υλικό από το προσωπικό αρχείο κατοίκων των Μαστοροχωρίων και από το Αρχείο του ΚΚΕ, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους με συγκίνηση αναγνώρισαν συγγενικά τους πρόσωπα σε φωτογραφίες της εποχής, δίνοντας αφορμή να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα χρόνια της πολιτικής προσφυγιάς. Παράλληλα εκτέθηκαν ιδιόχειρες επιστολές κατοίκων των χωριών του Γράμμου προς την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ), τις Επιτροπές Λαϊκής Πολιτοφυλακής, αλλά και απαντητικές επιστολές της Επιτροπής Βοήθειας για το Παιδί, που ενημερώνει τους γονείς για τη ζωή των παιδιών τους στις σοσιαλιστικές χώρες, ενδεικτικά δηλαδή ντοκουμέντα για τους δεσμούς αίματος των κατοίκων της περιοχής με τον ΔΣΕ και το ΚΚΕ.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ. Ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις υπηρεσίες τους στη λειτουργία του χώρου, ευχαρίστησε δημοσίως «τον σύντροφο Κώστα Ζούνη και την συντρόφισσά του Αφροδίτη, που είναι οι πραγματικοί φύλακες του Μουσείου», παραδίδοντάς τους ένα λεύκωμα του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση του Σαββάτου ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας», που γυρίστηκε το 1948 από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ «Η Ελεύθερη Ελλάδα».

Νωρίτερα είχε προηγηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ΔΣΕ από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Νεκτάριο Τριάντη, Γραμματέα της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, τον Γιάννη Κανάτσιο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας, την Ελένη Ποτήρη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, και την Μαρία Αντωνακάκη, Γραμματέα του ΣΠ Δυτ. Μακεδονίας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του Κόμματος.

Το διήμερο συνεχίστηκε την Κυριακή, με ιστορικό περίπατο στο σημείο όπου αποκαλύφθηκε ο πυρήνας του μεγάλου νοσοκομείου του ΔΣΕ, 71 χρόνια μετά το τέλος της ένοπλης ταξικής αναμέτρησης 1946 - 1949.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ