Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στη μέγγενη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Από την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο

Eurokinissi

Από την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο
Με σταθερό μπούσουλα την εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, την οποία εμφανίζει ως τάχα εγγυητή της ασφάλειας του λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, πορεύεται η κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά.

Ετσι, την ώρα που η Τουρκία και με τη νέα NAVTEX συνεχίζει τις επιχειρήσεις δημιουργίας τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, ακυρώνοντας στην πράξη τα όσα η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να καλλιεργήσει περί «διπλωματίας των σεισμών» και μείωσης των τουρκικών προκλήσεων, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η Τουρκία «επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» και ότι βρίσκεται «σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές».

Επιπλέον, ως απάντηση ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας έδωσε εντολή για άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την Τουρκία, ενώ εκδόθηκε και αντι-NAVTEX από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, με την οποία σημειώνεται ότι η τουρκική NAVTEX αφορά «παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Την ίδια ώρα, από το ΥΠΕΞ διαχέουν, με «ιδιαίτερη ικανοποίηση» και ως ενισχυτικά τάχα των ελληνικών θέσεων, σημεία της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο στον Ν. Δένδια, με την οποία βασικά εκφράζεται η πάγια θέση των ΗΠΑ για αποφυγή της έντασης στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και για άμεση έναρξη διαλόγου, προκειμένου να προχωρήσουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί επιστολή Δένδια, στην οποία ο Ελληνας υπουργός τόνιζε ότι η Αγκυρα δημιουργεί «κίνδυνο αποσταθεροποίησης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Πομπέο απάντησε στην επιστολή Δένδια χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «πυλώνα της σταθερότητας στην περιοχή» (βλ. προπύργιο επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών) και επισημαίνοντας το «άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ». Επίσης ότι ΗΠΑ και Ελλάδα μοιράζονται την ίδια οπτική για την Ανατολική Μεσόγειο, ως «ειρηνική και ευημερούσα περιοχή, που διέπεται από συνεργασία και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», δείχνοντας ξανά προς διευθετήσεις για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης από τους ενεργειακούς ομίλους. Παραπέρα, επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για όλα τα βήματα προς την κατεύθυνση «της αποφυγής ατυχήματος ή άλλου γεγονότος στη θάλασσα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «αποδοκιμάζουν» τις συνεχιζόμενες τουρκικές έρευνες «σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα έχει δυνητική δικαιοδοσία», εξισώνοντας ξανά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης. Ταυτόχρονα, σπρώχνοντας στο τραπέζι του παζαριού, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «επαινεί τη θέση της Ελλάδας, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, επιθυμεί την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές για το περιεχόμενο της επιστολής. Αλλωστε, ο Πομπέο στην επιστολή φέρεται να καλεί την Τουρκία, «σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, να σταματήσει τις προσχεδιασμένες προκλήσεις και να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, ενόψει εκλογών στις ΗΠΑ, το επιτελείο Τραμπ, στοχεύοντας στην ψήφο των ομογενών, εξέδωσε ανακοίνωση για όσα έχουν «επιτευχθεί» στις διμερείς σχέσεις επί προεδρίας του. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι στην καλύτερη κατάσταση από ποτέ υπό την προεδρία του Τραμπ» και ότι είναι ο πρώτος Πρόεδρος «που άλλαξε την εξωτερική πολιτική της χώρας, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ο πλέον στρατηγικός και αξιόπιστος σύμμαχος της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο», φέρνοντας ως παράδειγμα, ανάμεσα σε άλλα, την υπογραφή διατάγματος για έργα βελτίωσης στις εγκαταστάσεις της Σούδας, ύψους 47,85 εκατ. δολαρίων, και τη μόνιμη στάθμευση εκεί του «USS Hershel Williams». Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι ο Τραμπ είναι ο μοναδικός Πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ ο οποίος τιμωρεί και επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, ότι προέτρεψε την Τουρκία να σταματήσει τις επιθετικές της πράξεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι ο νόμος για την ασφάλεια και την ενεργειακή εταιρική σχέση της Ανατολικής Μεσογείου του 2019 ψηφίστηκε υπό την ηγεσία του κ.λπ.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. Νωρίτερα ο Α. Κυπριανού συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και με τον Ν. Δένδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ