Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Δουλειά εφτά μέρες τη βδομάδα το «δώρο» κυβέρνησης και εργοδοσίας στους εμποροϋπαλλήλους

«Δεν θα επιτρέψουμε την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Δεν θα επιτρέψουμε οι απαιτήσεις της εργοδοσίας να γίνονται νόμοι!», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, που στη νέα επίθεση στο ωράριο και την κυριακάτικη αργία στον κλάδο του εμπορίου αντιτάσσει το αίτημά της για νομοθετική κατοχύρωση της Kυριακής αργίας.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία τονίζει πως λίγες μόνο μέρες μετά τις δηλώσεις του μεγαλομετόχου των «Jυmbo», που πρότεινε τη λειτουργία του εμπορίου εφτά μέρες τη βδομάδα και 12 ώρες τη μέρα με εκ περιτροπής άνοιγμα των καταστημάτων, η κυβέρνηση συνεχίζει το ξήλωμα στην Κυριακή αργία, αφού με το άρθρο 72 του νομοσχεδίου που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη, προσθέτει στις «εξαιρέσεις» που ήδη υπάρχουν όσον αφορά την Κυριακή αργία τα «κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεως». Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως για «την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του».

Τα παραπάνω, όπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία, ανοίγουν την πόρτα για την πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας, καθώς τα φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης όπως και οι αποθήκες τους «θα μπορούν να είναι ανοιχτά τις Κυριακές, ακόμα και αν φαινομενικά προς τα έξω θα έχουν τα ρολά κλειστά», με τους εργαζόμενους να δουλεύουν για την εκτέλεση των παραγγελιών.

«Αυτοί που με ευκολία καταγγέλλουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ότι δεν ακολουθεί το ρυθμό της εποχής, ότι τάχα είναι προσκολλημένο στο παρελθόν, μας γυρνούν αιώνες πίσω. Προφανώς εκσυγχρονισμός για τους εκμεταλλευτές δεν είναι οι αγώνες που θίγουν την κερδοφορία τους αλλά η ένταση της εκμετάλλευσης με συνθήκες εργασίας περασμένων αιώνων», σχολιάζει η Γραμματεία. Καλεί τους εργαζόμενους «να μη δεχτούν τα συνεχή πλήγματα που προσπαθούν η κυβέρνηση και η εργοδοσία να φέρουν στο ωράριο και συνολικά στον εργάσιμο χρόνο» και τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων «μπροστά στις γιορτές να μην αφήσουν εμπορικό χώρο δουλειάς και αποθήκη που να μη φτάσουν με την ανακοίνωση, που δεν θα παρέμβουν, που δεν θα συζητήσουν με τους συναδέλφους, που δεν θα πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες». Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα όταν σε συνθήκες γενικών και τοπικών lockdown τα εμπορικά μαγαζιά έχουν τα ρολά τους κατεβασμένα ωστόσο πίσω από αυτά οι εργαζόμενοι δουλεύουν «εφτά μέρες τη βδομάδα»!

Τις ανατροπές που νομοθετεί η κυβέρνηση, κατά παραγγελία της εργοδοσίας, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Παραμονές Χριστουγέννων, η κυβέρνηση μοιράζει δώρα στην εργοδοσία! Ελαβε το "γράμμα" που στέλνουν σε αυτήν τα μεγαθήρια του κλάδου για την επαναλειτουργία της αγοράς», σχολιάζει, υπενθυμίζοντας τις αξιώσεις που διατύπωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο μεγαλομέτοχος της «Jυmbo» για δουλειά εφτά μέρες τη βδομάδα και 12 ώρες τη μέρα. «Μετά από αυτές τις δηλώσεις αλλά και με βάση τις πάγιες απαιτήσεις χρόνων της εργοδοσίας, η πανδημία για την κυβέρνηση γίνεται ευκαιρία για να τσακίσει και με τη βούλα τη ζωή μας υπηρετώντας πιστά τους εργοδότες», σημειώνει και καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να απαιτήσουν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Την απόφαση των εργαζομένων του κλάδου να μην επιτρέψουν την κατάργηση της Κυριακής αργίας διαμηνύει και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, απαντώντας στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να την καταργήσει εν μέσω πανδημίας. «Η πρόοδος της τεχνολογίας και της τεχνικής επιτρέπει τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, των ημερών και των ωρών εργασίας. Ομως, όλα αυτά τα επιτεύγματα στα χέρια των εργοδοτών μας γίνονται υλικά για τους χειρότερους εφιάλτες μας», σημειώνει και καλεί «να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εμπορικό κατάστημα, σε κάθε σούπερ μάρκετ, σε αγώνα με αιτήματα: Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό. Κανένας εργαζόμενος, άνεργος χωρίς εισόδημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ