Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Η πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας άρρηκτα δεμένη με την πάλη για τη ζωή που μας αξίζει

Σημαντικά στοιχεία και διαφωτιστικές πλευρές αναδείχθηκαν στην πρωτοβουλία του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά

Με παρεμβάσεις συνδικαλιστών και επιστημόνων από τον χώρο της Υγείας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η διαδικτυακή εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, με θέμα «Πανδημία: Τα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς».

Τον στόχο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας να συμβάλει στο δυνάμωμα των διεκδικητικών αγώνων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, κόντρα στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, επισήμανε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του Τμήματος της ΚΕ.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, τόνισε ότι ο χρόνος που κέρδισε ο λαός κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να πάρει μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με αποτέλεσμα να μετράμε πλέον καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς και διασωληνωμένους, ενώ μια σειρά από περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο». Παρ' όλα αυτά «η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για "ατομική ευθύνη", να συκοφαντεί τις διεκδικήσεις και τώρα μάλιστα να εμφανίζει πως ό,τι έκανε, έκανε και να ζητά υπομονή μέχρι να έρθει το εμβόλιο για να γυρίσουμε στην κανονικότητα. Δηλαδή, ομολογεί ότι δεν σκοπεύει να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο», τόνισε.

Από την πρόσφατη κινητοποίηση συνδικαλιστών για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς στη Δυτ. Αττική
Από την πρόσφατη κινητοποίηση συνδικαλιστών για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς στη Δυτ. Αττική
«Η συζήτηση που άνοιξε το τελευταίο διάστημα πιο έντονα γύρω από τους χώρους δουλειάς ως κύριες εστίες υπερμετάδοσης του ιού έφερε στο προσκήνιο όλο το πλαίσιο διεκδικήσεων που είχαν συνδικάτα από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν η κυβέρνηση αντί να παίρνει μέτρα πούλαγε καταστολή και "ατομική ευθύνη" και όποιος διαμαρτυρόταν θεωρούνταν υπερβολικός, γραφικός, κινδυνολόγος ή ο τρελός του χωριού», υπογράμμισε, ανατρέχοντας και στην εμπειρία από άλλες χώρες, όπως η γειτονική Ιταλία, όπου ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας αποτυπώθηκε ο ρόλος που παίζουν στην ταχύτατη μετάδοση του ιού οι βιομηχανικές ζώνες, η απουσία επαρκών μέτρων στους χώρους δουλειάς, ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά τις ώρες έναρξης και λήξης βαρδιών. Οσον αφορά τα πρωτόκολλα υγείας στους χώρους δουλειάς, κατήγγειλε πως πέρα από τα μεγάλα λόγια των πρώτων ημερών εκδήλωσης της πανδημίας στη χώρα μας, οι επόμενες μέρες και μήνες στάθηκαν αποκαλυπτικοί «τόσο για τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ όσο και για την αξιοποίησή τους ως οδηγιών - "λάστιχο" στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων».

Οι εργαζόμενοι είναι παράλληλα εκτεθειμένοι και στην επίθεση στα δικαιώματά τους, επισήμανε, καθώς η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να προωθεί άγρια μέτρα, την αξιοποιεί και την επικαλείται με στόχο να περιορίσει τις λαϊκές αντιδράσεις στους νόμους που φέρνει τον έναν πίσω από τον άλλον.

«Είναι ενδεικτικό γι' αυτό το μεταμεσονύχτιο νομοσχέδιο - "σκούπα" που έφερε η κυβέρνηση με 160 άρθρα με πλήθος αντιλαϊκών διατάξεων, με πιο χαρακτηριστικές αυτές που καταργούν την κυριακάτικη αργία», σχολίασε ο Θ. Γκώγκος. «Δηλαδή η κυβέρνηση, από τη μία, ζητάει εμμέσως, στο όνομα του ρεαλισμού της πανδημίας, "κοινωνική ειρήνη", όταν την ίδια στιγμή φέρνει τις "ανατροπές του αιώνα", όχι ως συγκυριακά μέτρα αλλά ως μέτρα για να μείνουν. Οπως δεν παίρνει λοιπόν αναβολή η επίθεση στα δικαιώματα, άλλο τόσο δεν πρόκειται ο εργαζόμενος λαός να σιγήσει, να παρακολουθεί από τον καναπέ και με τη μάσκα του την ισοπέδωση της ζωής του με μέτρα που θα τα βρει μπροστά του μετά την πανδημία», υπογράμμισε.

Το ΚΚΕ, τα μέλη και οι φίλοι του, τόνισε, θα συνεχίσουν αμείωτα την πάλη, τους διεκδικητικούς αγώνες, «γιατί οι εργαζόμενοι κάποια στιγμή θα βγουν από το σπίτι τους, το κύριο όμως είναι να βγουν και στην πάλη για να κερδίσουν τη ζωή τους και το μέλλον που τους αξίζει».

Ταξική πολιτική η μη λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς

Η πανδημία πατά στις ανισότητες που ο καπιταλισμός γεννά και τις πολλαπλασιάζει, υπογράμμισε ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οπως εξήγησε, η φτώχεια και η εργασιακή εκμετάλλευση αποτελούν «ευάλωτα σημεία» που πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους έκθεσης στον ιό.

Στηλιτεύοντας τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που «ξέθαψαν» και επικαλούνται «μοντέλο» του 1975, σύμφωνα με το οποίο ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη δημόσια υγεία (με ποσοστό 40% μάλιστα!) είναι οι κίνδυνοι που επιβάλλουν τα ίδια τα άτομα στους εαυτούς τους («self inflicted risks»), σχολίασε πως οι αναχρονιστικές αυτές θεωρίες ακυρώνονται από τις επιστημονικές μελέτες δεκαετιών, καθώς και από τα ίδια τα στοιχεία που υπάρχουν για τον πολλαπλάσιο κίνδυνο νόσησης ακόμα και θανάτου από τον κορονοϊό που προκύπτει για εργαζόμενους σε κλάδους όπως η βιομηχανία, το εμπόριο και άλλοι.

«Στην Ελλάδα στοιχεία για τις ταξικές επιπτώσεις του κορονοϊού δεν έχουμε γιατί δεν συλλέγονται», τόνισε, συμπληρώνοντας ωστόσο πως έστω κι έτσι γνωρίζουμε τα πολλαπλάσια ποσοστά έκθεσης στον κορονοϊό για τους πρόσφυγες, τις συρροές κρουσμάτων σε μεγάλους βιομηχανικούς χώρους, σε εργάτες γης. «Η πολιτική τους είναι ταξική», σημείωσε και εξήγησε πως η μη λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς είναι μια τέτοια επιλογή με ανάλογες επιπτώσεις.

Ο λαός της Δυτ. Αττικής αστυνομία είδε, προστασία της υγείας του δεν έχει δει!

Την καταστολή που επιστρατεύει η κυβέρνηση ενάντια στο λαό της Δυτικής Αττικής κατήγγειλε ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Δυτικής Αττικής του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα πρόστιμα που καταλογίστηκαν τις προηγούμενες μέρες σε εργολαβικούς εργαζόμενους έξω από μεγάλη αποθήκη σούπερ μάρκετ, την ώρα της αλλαγής της βάρδιας, αλλά και στις καταγγελίες για τους ελέγχους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Το πρόστιμο πρέπει να το κόψει ο λαός στην κυβέρνηση», τόνισε καθώς οι κάτοικοι της περιοχής «την αστυνομία την είδαν, αυτό που δεν έχουν δει είναι η προστασία της υγείας τους», δηλαδή η ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η πύκνωση των δρομολογίων στα λεωφορεία τα οποία είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν για να πηγαινοέρχονται στη δουλειά, τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας. Τα παραπάνω συμβαίνουν, μάλιστα, σε μια περιοχή η οποία αντιμετωπίζεται ως η «πίσω αυλή της Αττικής», με τη χρόνια υποβάθμιση και επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της που συνεπάγεται η λειτουργία ΧΥΤΑ και βιομηχανικών μονάδων.

Πέρα από τα οξυμένα προβλήματα όμως, τόνισε, «υπάρχει και η ελπίδα και βρίσκεται στο γεγονός ότι μπορούμε να συμβάλουμε αποφασιστικά να δυναμώσει η φωνή της διεκδίκησης, η Δυτική Αττική να γίνει από "πίσω αυλή" πρωταγωνιστής των εξελίξεων». Υπενθύμισε μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί από σωματεία εργαζομένων, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, μαζικούς φορείς για τις επόμενες μέρες.

Οι δυνατότητες για πρόληψη υπονομεύονται από το κυνήγι της κερδοφορίας

«Απέναντι στο success story της κυβέρνησης να βλέπουμε την τεράστια έλλειψη μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη», τόνισε ο Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας, μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην ανάγκη για λήψη συνδυαστικών μέτρων ώστε να εξασφαλίζεται ουσιαστική πρόληψη της μετάδοσης του ιού στους χώρους δουλειάς, όπως και στις δυνατότητες που υπάρχουν αλλά δεν γίνονται πράξη με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου: Τα μέτρα της κυβέρνησης προβλέπουν, αφού προσκομίσουν οι ίδιοι ιατρική γνωμάτευση, τη... δυνατότητα να βγουν σε καθεστώς αναστολής, με τον κίνδυνο που συνεπάγεται η διαδικασία αυτή για το εισόδημα και τη δουλειά τους. Ετσι, εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αναγκάζονται να προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους, όπως συνάδελφοί τους πιάνουν δουλειά ενώ έχουν συμπτώματα καθώς αντιμετωπίζουν απειλές από την εργοδοσία, ενώ εργαζόμενοι που τίθενται σε καραντίνα «τιμωρούνται» με απλήρωτες υπερωρίες για να αναπληρώσουν την απουσία τους, σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης. «Οι δυνατότητες για πρόληψη υπάρχουν αλλά μένουν αναξιοποίητες γιατί υποτάσσονται στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ

Το μέτωπο της Υγείας αποτελούσε βασικό μέτωπο πάλης για τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και πριν από την πανδημία, υπενθύμισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στις συνθήκες της πανδημίας, όμως, όπως υπογράμμισε, γίνεται φανερό το γεγονός πως για την κυβέρνηση και την εργοδοσία είναι «κόστος» τα μέτρα που για τους εργαζόμενους είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου».

«Δεν χρειάζεται να είναι ειδικός για να διαπιστώσει κανείς πόσο εκτεθειμένοι είναι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο», ανέφερε, περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούν στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, στα οποία ειδικά αυτήν την περίοδο δεν πέφτει καρφίτσα, στις αποθήκες και στα αυτοσχέδια τηλεφωνικά κέντρα που στήθηκαν για να εξυπηρετήσουν την εκρηκτική αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, στα καταστήματα όπου οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουν πίσω από τα κατεβασμένα ρολά για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών παραγγελιών. Ως ενδεικτικό παράδειγμα έφερε την περίπτωση καταστήματος αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο οποίο με τα μέτρα της κυβέρνησης μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα 900 καταναλωτές και 200 εργαζόμενοι, ενώ όσον αφορά τους εργαζόμενους που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό έχει χαθεί το μέτρημα. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν, όπως υπενθύμισε, οι προτάσεις επιχειρηματιών για δουλειά τις Κυριακές και 12ωρη λειτουργία όλες τις μέρες με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει νέο χτύπημα στην κυριακάτικη αργία.

Η πανδημία ανέδειξε χρόνιες ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος Υγείας

«Η πανδημία ανέδειξε χρόνιες ανεπάρκειες και αδυναμίες του δημόσιου συστήματος Υγείας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες», σημείωσε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), παρουσιάζοντας στοιχεία για τη δραματική υποστελέχωση και την τεράστια υστέρηση σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ στα νοσοκομεία της Ελλάδας. Μίλησε για τα αιτήματα και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας όσον αφορά τα μέτρα προστασίας για το προσωπικό που δουλεύει στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις κλινικές και τις ΜΕΘ που νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό. Αντί να υλοποιήσει τα αιτήματα αυτά και να πάρει μέτρα σύμφωνα με τις προτάσεις των νοσοκομειακών γιατρών, η κυβέρνηση προχωρά σε «μπαλώματα». Ετσι, την ώρα που η Δυτική Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» ζητάνε από το «Θριάσιο» Νοσοκομείο τη μετακίνηση γιατρών σε Κατερίνη και Γιαννιτσά καθώς τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας στενάζουν.

«Ορατός εχθρός είναι η πολιτική της κυβέρνησης, είναι το ίδιο το σύστημα που αφήνει στο περιθώριο τις ανθρώπινες ζωές, τις ανθρώπινες ανάγκες», κατέληξε.

Αυξάνεται ο επαγγελματικός κίνδυνος

Στους χώρους δουλειάς δεν υπάρχει μόνο ο κίνδυνος του κορονοϊού, ποτέ δεν υπάρχει ένας μόνο κίνδυνος, τόνισε η Εύη Γεωργιάδου, μηχανικός Ασφαλείας, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μέτρα που εκτιμούν συνολικά τους επαγγελματικούς κινδύνους και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, συγκεκριμένα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Ειδικά σε κλάδους όπου αυτή την περίοδο έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας, όπως οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις ταχυμεταφορές, επισήμανε ότι αυξάνεται η εντατικοποίηση, γίνονται εστίες υπερμετάδοσης του ιού, αυξάνονται τα ατυχήματα, το στρες και άλλοι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους.

Στο έδαφος αυτό, τόνισε τη σημασία της ύπαρξης και λειτουργίας Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας, ενώ σχολίασε την έλλειψη ελέγχων, την υποστελέχωση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά τους γιατρούς Εργασίας και τους τεχνικούς Ασφαλείας. «Να οργανώσουμε την αντεπίθεση για τη ζωή που μας αξίζει, για το σοσιαλισμό που είναι η μόνη απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», κατέληξε.

Με φόρα από την κυβέρνηση η μετάδοση του ιού

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο αλλά έδωσε και φόρα στη μετάδοση του ιού, σχολίασε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, που βρέθηκε πρώτη στο μάτι του κυκλώνα, τα νοσοκομεία είναι αποδεκατισμένα, η δημόσια συγκοινωνία είναι συνώνυμο του συνωστισμού, ενώ συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα τα εργοστάσια το ένα μετά το άλλο μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης, χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, ο Λ. Στολτίδης υπενθύμισε τις αλλεπάλληλες καταγγελίες και πρωτοβουλίες των ταξικών σωματείων κόντρα στην καταστολή που εξαπολύει η κυβέρνηση και το σιωπητήριο που κηρύττουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στην αγνόηση των αιτημάτων για πύκνωση των δρομολογίων, καθημερινή απολύμανση των οχημάτων και διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους από την κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο Θανάσης Οικονόμου, εργαζόμενος στις αστικές συγκοινωνίες, μέλος του ΔΣ της ΟΣΜΕ. Κατήγγειλε επίσης ότι η πανδημία αξιοποιείται ως ευκαιρία για να προχωρήσει παραπέρα η πολιτική ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών.

  • Σε επόμενα φύλλα της εφημερίδας θα ακολουθήσει εκτενέστερη παρουσίαση των ομιλιών στην εκδήλωση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ