Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Με κάθε τρόπο να στηριχτούν τα δίκαια αιτήματα για μέτρα προστασίας της υγείας

Οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναδείχθηκαν σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

MotionTeam

Οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά για την πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της δημόσιας Υγείας, που αποκαλύφθηκαν με τραγικό τρόπο τους τελευταίους μήνες, αλλά και οι ευθύνες της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, αναδείχθηκαν στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε χτες, με θέμα την πανδημία. Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσοκομεία, διευθυντές ΜΕΘ και κλινικών Covid, καθηγητές του ΑΠΘ, εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων, που με τις τοποθετήσεις τους φώτισαν πλευρές των συνθηκών μέσα στις οποίες δίνεται η μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Βγήκαν στην επιφάνεια οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, κ.λπ.) και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, οι συνθήκες υποθεραπείας που έχουν διαμορφωθεί στα νοσοκομεία εξαιτίας των παραπάνω ελλείψεων, αλλά και η απουσία επιδημιολογικών δεδομένων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη στοχευμένη παρέμβαση με μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς ώστε έγκαιρα να προστατευτεί ο πληθυσμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πληρώνει βαρύ τίμημα στο βωμό της πανδημίας.

Επιβεβαιώθηκε ότι η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει μεγάλη, με την κάλυψη των κλινών ΜΕΘ να βρίσκεται στο 95% και των απλών κλινών νοσηλείας Covid σε επίσης μεγάλο ποσοστό. Επίσης οι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως αναφέρθηκε, παρατηρείται μια οριζοντίωση της καμπύλης, με το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης να βρίσκεται στα επίπεδα της 26ης και 27ης Οκτώβρη. Μάλιστα, εκτιμήθηκε ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει επιστροφή στα επίπεδα των αρχών του Οκτώβρη και σε λιγότερα από 100 κρούσματα τη μέρα στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναφέρθηκε κίνδυνος ήπιας αναζωπύρωσης με το άνοιγμα των σχολείων, ως αποτέλεσμα των ανύπαρκτων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία τους.

Η περιφερειακή αρχή προσπάθησε να πείσει πως «κάνει ό,τι μπορεί μέσα στη δύσκολη κατάσταση», απαριθμώντας για άλλη μια φορά τα χρήματα του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ που κατευθύνει για την ενίσχυση δομών Υγείας, τα οποία βέβαια αφενός αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, αφετέρου επιβεβαιώνουν την τραγική υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας, με την οποία συμφωνούν τόσο η διοίκηση όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ περιόρισαν την όποια κριτική τους στο ποιος ευθύνεται που δεν ανακοινώθηκαν νωρίτερα τα περιοριστικά μέτρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, ανέδειξαν ακόμα ένα σημείο της στρατηγικής τους σύμπλευσης με την περιφερειακή αρχή της ΝΔ, ζητώντας την εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης στον τομέα της Υγείας (βλ. εκχώρηση της ΠΦΥ, ακόμα και νοσοκομείων), ιδιαίτερα ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών.

Αποτέλεσμα της διαχρονικής εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής η τραγωδία με την πανδημία

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι η εξέλιξη της πανδημίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αποτέλεσμα διαχρονικών αντιλαϊκών επιλογών αλλά και της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης που δεν φρόντισε τόσους μήνες να ενισχύσει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, να επιτάξει πραγματικά τον ιδιωτικό τομέα, να εντείνει την επιδημιολογική επιτήρηση, τους ελέγχους σε μεγάλους χώρους εργασίας και κλειστές δομές, να ενισχύσει τον ΟΑΣΘ με μέσα και προσωπικό, να αραιώσει τις τάξεις στα σχολεία προσλαμβάνοντας το αναγκαίο προσωπικό. Θύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση άνοιξε τον οδικό και αεροπορικό τουρισμό με πρωτόκολλα - «λάστιχο», στα μέτρα των «tour operators» και μεγάλων επιχειρήσεων στις Μεταφορές.

Ταυτόχρονα ανέδειξε ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο υποδοχής και επιδημιολογικής επιτήρησης για τους δεκάδες χιλιάδες εποχιακούς εργάτες γης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα σε Ημαθία, Πέλλα, Χαλκιδική, για τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, αλλά από ό,τι φάνηκε και καμιά προετοιμασία για το λεγόμενο τριήμερο (πενθήμερο) του Αγίου Δημητρίου.

Κατήγγειλε την περιφερειακή αρχή που υλοποιώντας την κυβερνητική γραμμή πλειοδότησε γύρω από την «ατομική ευθύνη» και την ίδια στιγμή αγνόησε τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, δεν πήρε μέτρα για την ενίσχυση των υπηρεσιών της και την αξιοποίησή τους για την ένταση των ελέγχων σε γηροκομεία και μεγάλους χώρους εργασίας, ενώ συνέβαλε στη στρεβλή εικόνα ότι ο τουρισμός ανοίγει χωρίς προβλήματα. Δεν διασφάλισε ακόμα, παρά τις εξαγγελίες, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους της Περιφέρειας.

Ο εκλεγμένος του ΚΚΕ τόνισε ότι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι να υιοθετήσει αιτήματα και σχέδιο δράσης για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού της περιοχής, μπροστά και στο ενδεχόμενο του τρίτου κύματος.

Να διεκδικήσει άμεση χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας στο ύψος των αναγκών, για κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στήριξη με όλα τα αναγκαία μέσα, για άμεση πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας χωρίς αποζημίωση, εντάσσοντας όλες τις υποδομές και το προσωπικό σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Να ενταθούν οι έλεγχοι με όλους τους τρόπους. Να διεκδικηθούν με δημόσιες παρεμβάσεις κονδύλια για τη στήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών και τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό.

Να ελεγχθούν εδώ και τώρα με μαζικά τεστ μεγάλοι εργασιακοί χώροι που μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης. Αντίστοιχα σε καταυλισμούς Ρομά, στις δομές των προσφύγων, σε όλες τις κλειστές δομές. Να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία.

Επιπλέον μέτρα για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των σωματείων, του κόσμου του Πολιτισμού, των μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ