Σάββατο 3 Απρίλη 2021 - Κυριακή 4 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινδυνεύουν με έξωση από τα καταλύματα του Στρατού

Οι διαμαρτυρίες τους οδήγησαν σε προσωρινή παράταση, αλλά ο χρόνος στενεύει όλο και περισσότερο

Eurokinissi

Σε «ομηρία» βρίσκονται πυρόπληκτοι στο Μάτι οι οποίοι φιλοξενούνται σε κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση τους έδειξε την έξοδο και οι πυρόπληκτοι ζητούν παράταση, προκειμένου να μπορέσουν να βρουν άλλο κατάλυμα ή να ολοκληρώσουν τις εργασίες στα καμένα σπίτια τους. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες, με απόφαση του υπουργείου Αμυνας, θα παραμείνουν στα προσωρινά καταλύματα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται το χρονικό διάστημα, και ενώ είναι γνωστό ότι η αποκατάσταση των πυρόπληκτων προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλη του 2018, πολλοί άνθρωποι έμειναν άστεγοι και μερικοί εξ αυτών φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις. Στα τέλη Μάρτη έλαβαν έγγραφο από τον διοικητή του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας Νέας Μάκρης για να εγκαταλείψουν τα προσωρινά καταλύματά τους και να παραδώσουν τα κλειδιά. Οι περισσότεροι, όμως, δεν έχουν εναλλακτική λύση.

Οπως έχει καταγγελθεί, σχετικά έγγραφα στάλθηκαν από το ΓΕΣ και από το ΥΕΘΑ στους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, τα οποία τους κοινοποιήθηκαν και ανέφεραν ότι μέχρι τις 21 Απρίλη θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει.

Στο Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας, στο Ζούμπερι, ήταν καταγεγραμμένα 150 άτομα και έχουν μείνει μέχρι σήμερα περίπου 45. Στο άλλο στρατόπεδο, του Ελληνικού Στρατού στο ΚΑΑΥ, ήταν καταγεγραμμένοι 84 και έχουν μείνει 30. Πρόκειται για μεγάλους ανθρώπους, συνταξιούχους, στους οποίους είχαν υποσχεθεί ότι θα έμεναν εκεί μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Πυρόπληκτων Ανατολικής Αττικής, Κ. Θεοτόκης, έχει αναφερθεί και σε περίπτωση όπου ο σύζυγος μίας συνταξιούχου είναι κατάκοιτος. Ξεκίνησε τώρα να φτιάχνει το σπίτι της, αφού μετά από 2,5 χρόνια πήρε άδεια επισκευής. Το σπίτι θα είναι έτοιμο σε έναν χρόνο. Δεν έχει ούτε έπιπλα. Στην ουσία δόθηκε εντολή για έξωση αυτών των ανθρώπων, χωρίς η πολιτεία να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη στέγασή τους σε χώρους αξιοπρεπείς και μέχρι να αποκατασταθούν.

Το θέμα είχε φέρει στη Βουλή με Ερώτησή του το ΚΚΕ, καθώς τον περασμένο Δεκέμβρη η διοίκηση του στρατοπέδου της Αεροπορίας είχε ζητήσει την απομάκρυνσή τους. Στην Ερώτηση σημειωνόταν ότι «στις κρατικές ελλείψεις και καθυστερήσεις που προϋπήρχαν, ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα εξαιτίας και της πανδημίας, που κάνουν ακόμα πιο χρονοβόρες τις απαραίτητες διαδικασίες που σχετίζονται με τη στεγαστική αποκατάσταση των πυρόπληκτων (...) Είναι απόλυτα λογικό οι φιλοξενούμενες οικογένειες σε αυτές τις δομές να ζητάνε παράταση της φιλοξενίας, κατ' αναλογία και της εφαρμογής της επιδότησης ενοικίου που έχει παραταθεί μέχρι και τον Αύγουστο του 2021».

Παρέμβαση για το πρόβλημα έχει κάνει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαραθώνα, στον δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Τέλος, συνάντηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ του υπουργού Αμυνας και των δημάρχων Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνα. Σύμφωνα με το ΥΕΘΑ, ο υπουργός μετέφερε την πρόθεσή του «να παραταθεί η παραμονή των πυρόπληκτων που δεν έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες αποκαταστάσεως των οικιών τους, εφόσον στοιχειοθετείται η ανάγκη αυτή με τα απαραίτητα δικαιολογητικά» και ζήτησε από τις δημοτικές αρχές «να συνδράμουν ώστε να επιλυθεί το ανακύψαν ζήτημα το συντομότερο δυνατό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ