Σάββατο 3 Απρίλη 2021 - Κυριακή 4 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Απογειώνει την «ατομική ευθύνη» με τα self test

Στην αυτοδιάγνωση παραπέμπεται η αντιμετώπιση της διασποράς

INTIME NEWS

Στην αυτοδιάγνωση παραπέμπεται η αντιμετώπιση της διασποράς
«

Αυτοδειγματοληψία», «αυτοαξιολόγηση», «αυτοαπομόνωση», «αυτοπαρακολούθηση»: Αυτή τη «συνταγή» έδωσε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού, ενημερώνοντας πιο συγκεκριμένα για τη διαδικασία των self test.

Σαν να μην υπάρχουν τα πολύ σοβαρά ερωτήματα, όπως το πώς θα διασφαλίζεται το αν γίνονται σωστά τα τεστ στο σπίτι, αλλά και το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία υπονομεύει την ουσιαστική ιχνηλάτηση και την επιδημιολογική επιτήρηση που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους, ο αναπληρωτής υπουργός αποθέωσε την ατομική ευθύνη, σε μια ακόμα πιστοποίηση της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής. Οπως είπε, το «αν θα το δηλώνει (αυτός που κάνει το τεστ) ή όχι είναι θέμα του κάθε συμπολίτη», εννοώντας την εθελοντική δήλωση στη σχετική πλατφόρμα για το αν κάποιος βγαίνει θετικός. Τα τεστ έχουν ιδιαίτερη «αποτελεσματικότητα σε όσους φέρουν υψηλό ιικό φορτίο», ανέφερε, αφήνοντας δηλαδή ορθάνοιχτο το παράθυρο της μετάδοσης για όποιον βγαίνει «ψευδώς αρνητικός», αλλά φέρει τον ιό.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει έστω και τώρα ουσιαστικά μέτρα θωράκισης του συστήματος Υγείας, να πολλαπλασιάσει τους ελέγχους και να οργανώσει με επάρκεια την ιχνηλάτηση και την έγκαιρη διάγνωση ώστε να ανοίξουν με καλύτερους όρους τα σχολεία, πετάει το «μπαλάκι» στους μαθητές, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, προδιαγράφοντας ότι θα τους φορτώνει και την ευθύνη της διασποράς στα σχολεία, αν και όταν ανοίξουν, την ίδια στιγμή που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για περισσότερες αίθουσες κ.λπ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα «οικιακά τεστ» θα είναι στα φαρμακεία από την προσεχή Τετάρτη. Θα διατεθούν με προτεραιότητα στους μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, στους πολίτες 18 - 67 ετών και τέλος στους άνω των 67 ετών. «Οσοι μαθητές δεν θα φέρουν τη σχετική βεβαίωση δεν θα παρακολουθούν μαθήματα και δεν θα υπάρχει τηλεκπαίδευση», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

Κατά τ' άλλα, την Παρασκευή ο αναπ. υπουργός Υγείας παρουσιάζοντας ξανά μια εικονική πραγματικότητα ισχυριζόταν - ερωτώμενος για τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ - ότι «δεν ισχύουν τα περί πολυήμερης αναμονής» και ότι «το πολύ μέσα σε 36 ώρες» τα περιστατικά διευθετούνται... Πέρα από τον κυνισμό της κυβέρνησης, αφού είναι γνωστό ότι κάθε ώρα μακριά από την εντατική επιβαρύνει τον διασωληνωμένο, είναι πρόκληση να πλασάρεται ως «κανονικότητα» η αναμονή για ώρες και για μέρες για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Πολύ δε περισσότερο, όταν ήδη δύο άνθρωποι περιμένουν στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ από τις 5, άλλοι από τις 8 και τις 11 Μάρτη! Για άλλη μια φορά μάλιστα η κυβέρνηση προσπάθησε να εξομοιώσει τη ΜΕΘ με το πέταγμα ενός αναπνευστήρα σε κοινό θάλαμο, χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό και το εξειδικευμένο προσωπικό.

Στο μεταξύ, μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής ήταν σε εξέλιξη έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, με τη συμμετοχή Κικίλια και Γεωργιάδη, με θέμα -σύμφωνα με πληροφορίες- το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου την ερχόμενη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης νωρίτερα είχαν αναλυθεί ξανά οι όροι επαναλειτουργίας των καταστημάτων.

Σταθερά πάνω από 3.000 κρούσματα τη μέρα

Στο μεταξύ, ακόμη 72 άνθρωποι ανακοινώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού την Παρασκευή, με τα ημερήσια κρούσματα να καταγράφονται σε 3.080, ενώ 753 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των καταγραμμένων κρουσμάτων έχει φτάσει τις 270.230, ενώ ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων στα 8.232.

Από τα 3.080 κρούσματα, τα 1.403 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 197, Βόρειος Τομέας 173, Δυτική Αττική 85, Δυτική Αθήνα 195, Κέντρο 389, Νότιος Τομέας 138, Νήσων 16, Πειραιάς 190), 350 στη Θεσσαλονίκη, 141 στην Αχαΐα, από 94 σε Λάρισα και Κοζάνη, 60 στην Πέλλα. Μόνο την Παρασκευή οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας (μέσω ΕΚΑΒ) ήταν 562 (ημερήσια μεταβολή +0,18%, συνολικά 5.200 ασθενείς νοσηλεύονται με Covid). Ο δείκτης θετικότητας των τεστ κυμαίνεται στο 6,8% και η χώρα μετρά 27.000 ενεργά κρούσματα, τα μισά εκ των οποίων στην Αττική. Σταθερά αυξάνονται τα κρούσματα και μαζί η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα. Ανοδος παρατηρείται και σε Ρόδο, Ανδρο και Σποράδες.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η Κοζάνη (περίπου 1.500 ενεργά και πιθανά κρούσματα), με τις νοσηλείες να έχουν αυξηθεί κατά 43% και με τη διάθεση των ΜΕΘ να μειώνεται επικίνδυνα. Ανησυχητική η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη (6.971 ενεργά και δυνάμει κρούσματα, αύξηση κρουσμάτων κατά 45,49%) και στην Αχαΐα.

Σύμφωνα με την 43η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid (25 - 31 Μάρτη), καταγράφεται αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων, στον μέσο όρο των θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων. Μεταξύ άλλων, η έκθεση αποτυπώνει αύξηση στον ημερήσιο αριθμό θανάτων σε 63,4 (από 56,7 στην προηγούμενη έκθεση).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ