Σάββατο 3 Απρίλη 2021 - Κυριακή 4 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Φορτώνει στο λαό τις ευθύνες της κυβέρνησης

Eurokinissi

Σε μία άκρως προκλητική προσπάθεια να μεταθέσει στο λαό, μέσω της ατομικής ευθύνης, τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, για τις εξελίξεις με την πανδημία, επιδόθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, την Παρασκευή, μιλώντας στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του έχει την ευθύνη για την κατάρρευση του συστήματος Υγείας και τη μετατροπή των εργασιακών χώρων σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας, ο πρωθυπουργός επιστράτευσε μακάβριες στατιστικές για να πείσει ότι όλα είναι «καλώς καμωμένα»...

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα κάνουν πλάτες στους επιχειρηματίες της Υγείας για να θησαυρίζουν, γίνεται επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ και πεθαίνουν άνθρωποι αβοήθητοι. Απέναντι σε αυτό ανέφερε ως ένοχο για την εκτίναξη των κρουσμάτων τις «περισσότερες από 700 διαδηλώσεις που έχουν γίνει», τις «μικρές ή μεγάλες παραβάσεις» των περιορισμών, τις «συναθροίσεις σε σπίτια», την «κόπωση».

Μπροστά βέβαια στην ογκούμενη αμφισβήτηση που αντιμετωπίζει αυτό το κυβερνητικό αφήγημα, που δεν πείθει κανέναν, ζήτησε να «αναζητήσουμε συνθέσεις» και «να μην είναι πολεμικός ο λόγος» μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η προκλητικότητα έφτασε στο αποκορύφωμα όταν κατηγόρησε το ΚΚΕ και τον ΓΓ της ΚΕ του, Δ. Κουτσούμπα, για «αρνητισμό», με αφορμή την παρέμβαση του Δ. Κουτσούμπα (βλ. σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη)! Χαρακτήρισε δε τις δικές του επιλογές «ρεαλισμό». Ρεαλισμός η πολιτική παραπέρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, με νέα αντεργατικά μέτρα για το λαό ταυτόχρονα, όπως εκδηλώνονται σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας.

Προσπαθώντας να πείσει ότι οι παλινωδίες της κυβέρνησης, τα «άνοιξε - κλείσε» και ό,τι άλλο έχουν εφαρμόσει, ήταν ό,τι μπορούσε να γίνει και εστιάζοντας στην τωρινή νέα χαλάρωση του λοκντάουν, υποστήριξε πως «είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα» και «πολύ πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων» μπροστά στις νέες συνθήκες με τη βρετανική μετάλλαξη του ιού κ.ά. Βέβαια, είναι η απουσία ουσιαστικών μέτρων θωράκισης του συστήματος Υγείας και μέτρων στους χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων - όσα έπρεπε να έχουν γίνει ένα χρόνο τώρα αλλά θεωρούνται «κόστος» αφού δεν προσφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο - που οδηγούν στο περιβόητο «ακορντεόν» και τη διάλυση κάθε κανονικότητας για εργαζόμενους και νεολαίους. Και προφανώς προετοιμάζουν το έδαφος για τον Τουρισμό και την ικανοποίηση των απαιτήσεων των επιχειρηματιών του κλάδου, όπως και των Μεταφορών.

Στο ίδιο μοτίβο, παρά την προσπάθεια να καλλιεργήσει μια εικόνα αισιοδοξίας, παραδέχθηκε ότι και οι επόμενοι δύο μήνες «θα είναι δύσκολοι». Η ανησυχία, άλλωστε, επιτείνεται από το γεγονός πως τα μόνα «εργαλεία» που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση είναι τα περιλάλητα self tests που θα διενεργούνται με ατομική ευθύνη και χωρίς καμία επιδημιολογική επιτήρηση, καθώς και ο μαζικός εμβολιασμός που, ωστόσο, συνεχίζεται με ρυθμούς χελώνας.

Γι' αυτούς ειδικά τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού, επέρριψε την ευθύνη σε καθυστερήσεις στην προμήθεια των δόσεων από πλευράς ΕΕ. Ωστόσο, και την Παρασκευή, ο ίδιος επέμεινε στην υλοποίηση αυτών ακριβώς των κατευθύνσεων της ΕΕ, αντί να επιτρέψει την πρόσβαση σε όλα τα ασφαλή εμβόλια. Π.χ. απορρίπτοντας το ενδεχόμενο προμήθειας εμβολίων από τη Ρωσία, αντέτεινε ότι «η χώρα θα παρέκκλινε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο», ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες από τη Ρωσία».

Εξίσου προκλητική ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανίσει μια εικόνα δήθεν ενίσχυσης του ΕΣΥ, επικαλούμενος την αύξηση των ΜΕΘ, που όμως υπολείπονται των αναγκών που υπήρχαν και προ κορονοϊού. Επιπλέον, η αύξηση των κλινών ΜΕΘ, όπως την εμφανίζουν τα κυβερνητικά επιτελεία, προέκυψε από τη μετατροπή εν μια νυκτί των γενικών ΜΕΘ σε μονάδες Covid, εκ των οποίων κάποιες δεν πληρούν καν τα στοιχειώδη, με έξωση όλων των άλλων ασθενών και μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου, σπρώχνοντας κόσμο που υποφέρει από άλλες ασθένειες στους κλινικάρχες ή στο θάνατο. Επέμεινε δε να εμφανίζει ως επίταξη του ιδιωτικού τομέα την αξιοποίηση ορισμένων ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών από το κράτος, πάντοτε με τεράστιες αποζημιώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ