Σάββατο 3 Απρίλη 2021 - Κυριακή 4 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν συναντιούνται πουθενά οι ανάγκες του λαού και τα σχέδια του κεφαλαίου

Οι παρεμβάσεις των εκλεγμένων σε φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος στη σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη

Δημήτρης Γιαννούδης
Δημήτρης Γιαννούδης
Εκλεγμένοι σε φορείς του εργατικού, του αγροτικού κινήματος, των υγειονομικών, σε αθλητικά σωματεία, στην Τοπική Διοίκηση, σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο της Αλεξανδρούπολης, με την οποία ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στον Εβρο.

Στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στα προβλήματα των εργαζομένων που σχετίζονται με την εντατικοποίηση της εργασίας και την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς, αλλά και την πείρα που έχουν οι εργαζόμενοι από την πολυδιαφημισμένη «αναβάθμιση» της περιοχής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, τα μεγάλα ενεργειακά και άλλα έργα. Επισημάνθηκαν ακόμη οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ μαθητές, γονείς και φοιτητές έθεσαν το ζήτημα της ασφαλούς επαναλειτουργίας σχολείων και σχολών.

Ξεσάλωσε η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης

Ο Δημήτρης Γιαννούδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», αναφέρθηκε στη μεγάλη πείρα που έχει συγκεντρώσει το Σωματείο από τη δράση του στους χώρους δουλειάς, μέσα σε ένα διάστημα που οι εργαζόμενοι έχουν διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση έχει «αδράξει» την ευκαιρία να πάρει και άλλα αντιλαϊκά μέτρα, δίνοντας «πάσα» στην εργοδοσία που έχει βρει την «ευκαιρία» να εντατικοποιήσει την εργασία και συνολικά να οργιάζει απέναντι στους εργαζόμενους, φτάνοντας να παίζει κορόνα - γράμματα την υγεία και τη ζωή τους.

Αναστάσης Γεωργιάδης
Αναστάσης Γεωργιάδης
Εδωσε το παράδειγμα μεγάλης βιομηχανίας της περιοχής που επιχείρησε να αποκρύψει κρούσματα, αδιαφορώντας για την υγεία των εργατών αλλά και των οικογενειών τους, φτάνοντας μέχρι και το σημείο το περασμένο καλοκαίρι να απειλεί εργαζόμενους πως σε περίπτωση που κάνουν και δεύτερη δουλειά ή παρευρεθούν σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, θα επωμιστούν οι ίδιοι το οικονομικό βάρος του τεστ και της 14ήμερης καραντίνας κατ' οίκον. Η παρέμβαση του Σωματείου οδήγησε στην πραγματοποίηση μαζικών τεστ για τους εργαζόμενους από τον ΕΟΔΥ, όπως και σε προσλήψεις από την εργοδοσία μετά από τις καταγγελίες που έλαβε το Σωματείο για την εντατικοποίηση της εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες. Μάλιστα, ο Δ. Γιαννούδης διάβασε μία από τις επιστολές που έστειλαν εργαζόμενοι στο Σωματείο, που αφορούσε τη συνταρακτική περιγραφή μιας εργαζόμενης σε σούπερ μάρκετ σχετικά με τις συνεχόμενες μέρες εργασίας δίχως άδεια και ρεπό.

Επίσης, σημείωσε πως το Σωματείο αντιμετώπισε την προσπάθεια της κυβέρνησης μέσω της αστυνομοκρατίας να περιοριστεί η δράση του, όπως στην επέτειο του Πολυτεχνείου, στην απεργία της 26ης Νοέμβρη, πράγμα που επίσης φάνηκε με τα εξοντωτικά πρόστιμα, όπως αυτό στον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τρίγωνου στον βόρειο Εβρο.

Ακόμα αναφέρθηκε στους εξαντλητικούς ρυθμούς με τους οποίους εργάζονται οι συνάδελφοί του στις ταχυμεταφορές: «Η εντατικοποίηση έφερε εκατοντάδες εργατικά "ατυχήματα", δεκάδες από αυτά θανατηφόρα σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς και στην Αλεξανδρούπολη είχαμε τέτοια και θρηνήσαμε έναν συνάδελφο ταχυμεταφορέα».

Εχθρική στις λαϊκές ανάγκες η «γεωπολιτική αναβάθμιση» της περιοχής

Δημήτρης Παγωνίδης
Δημήτρης Παγωνίδης
Ο Αναστάσης Γεωργιάδης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, τόνισε πως η περιοχή εδώ και καιρό έχει μπει σε έναν «ιδιαίτερο» κύκλο «ανάπτυξης με γεωπολιτικό ενδιαφέρον», που σχετίζεται, στο παρελθόν, με τον TAP, με τη δημιουργία σήμερα του φράχτη στον Εβρο και θα ακολουθήσει ένα άλλο μεγάλο ενεργειακό έργο, αυτό της πλωτής εξέδρας για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, LNG.

«Από την πείρα μας βλέπουμε ότι η ανάπτυξη δεν μας αφορά όλους το ίδιο. Σε όλα τα έργα δουλεύουμε για κάποιους μήνες με δύσκολες συνθήκες και χαμηλά μεροκάματα, και μετά ξανά στην ανεργία», είπε στην παρέμβασή του.

Αναφέρθηκε στις μικρές και μεγάλες νίκες που κατάφερε το Σωματείο απέναντι στην εργοδοτική βία και τρομοκρατία μέσω της συσπείρωσης των εργαζομένων του κλάδου, στην πάλη για Κλαδική Συλλογική Σύμβαση και τις δυσκολίες που βάζει το κράτος, «που τελικά έχει συνέχεια», στον αγώνα, μέσα από τους εκτρωματικούς νόμους ενάντια στην απεργία και για την κατάργηση του 8ωρου.

Ο Χρήστος Τρέλλης, περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε μεταξύ άλλων πως Τοπική Διοίκηση και βουλευτές «λιβανίζονται ότι η περιοχή μετατρέπεται σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο ενώ αναβαθμίζεται παράλληλα και γεωπολιτικά», εξελίξεις που, όπως είπε, δεν έχουν καμιά σχέση με τις λαϊκές ανάγκες.

Σάββας Δευτεραίος
Σάββας Δευτεραίος
Στην περιοχή υπάρχουν δύο αγωγοί φυσικού αερίου, ένα κοίτασμα πετρελαίου και σχεδιάζεται μια πλωτή αποθήκη φυσικού αερίου. Ομως παρά τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο «ο λαός της περιοχής είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην ενεργειακή φτώχεια», πρόσθεσε. Επίσης, η ζωή και η περιουσία του λαού απειλούνται συνεχώς από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και αντισεισμικής θωράκισης.

«Συνέχεια» της υποβάθμισης και της εμπορευματοποίησης τα σημερινά χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας

Ο Δημήτρης Παγωνίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Εβρου και του ΝΤ Εβρου της ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε στην αποψίλωση του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών που έφτασε στο 40% - 50% την τελευταία δεκαετία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονίων, την οποία έρχεται να ολοκληρώσει σήμερα η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία, οδηγώντας κομβικές για την εξυπηρέτηση των πολιτών υπηρεσίες να λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο και την προσπάθεια των εργαζομένων, όπως και στον αρνητικό ρόλο των κυβερνητικών και συμβιβασμένων πλειοψηφιών και διοικήσεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο Σάββας Δευτεραίος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θράκης και δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Αλεξανδρούπολη, κατήγγειλε αρχικά τον κυβερνητικό αυταρχισμό ενάντια στους υγειονομικούς που παλεύουν για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ακόμα και σε γιατρούς που νόσησαν από κορονοϊό και βρίσκονται υπό ΕΔΕ, η νόσηση από τον οποίο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, δεν θεωρείται εργατικό ατύχημα, ακόμα και αν οι υγειονομικοί εργάζονται σε περιβάλλον όπου έρχονται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες κρούσματα και επιπλέον δεν συμπεριλαμβάνονται στα ΒΑΕ.

Μαρία Βαλσαμίδου
Μαρία Βαλσαμίδου
Στάθηκε στις σημαντικές ελλείψεις σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος Υγείας, ήδη πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και άλλο προσωπικό, δίνοντας το παράδειγμα των 220 οργανικών θέσεων νοσηλευτών στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, από τις οποίες καλύπτονται μονάχα οι περίπου 30 με μόνιμη σχέση εργασίας.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει ουσιαστικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καυχήθηκε για το ότι στήθηκαν κρεβάτια ΜΕΘ με πρόχειρες διαδικασίες. Ακόμα, είπε πως ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι προηγούμενες έλυσαν το βασικό πρόβλημα, τις ανάγκες άμεσων και μόνιμων προσλήψεων στην Υγεία, δίνοντας πάλι το παράδειγμα των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα του Νοσοκομείου, οι οποίοι είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εργοδότη το Νοσοκομείο, είτε με ΝΔ και εργολάβο, παραμένουν με μισθούς πείνας και εγκλωβισμένοι σε ολιγόμηνες συμβάσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης πρόσθεσε πως μέσα στην πανδημία έχουν ουσιαστικά καταργηθεί τα Δημοτικά Συμβούλια και οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής οι οποίες ελέγχονται απόλυτα από τις πλειοψηφίες των δημάρχων.

«Μονόδρομος η διεκδίκηση» για μαθητές και φοιτητές

Ταμάρα Κοσμίδου
Ταμάρα Κοσμίδου
Η Μαρία Βαλσαμίδου, μαθήτρια, πρόεδρος του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, μετέφερε τους προβληματισμούς των μαθητών, που εδώ και έναν χρόνο είναι αναγκασμένοι να βιώνουν το δράμα της τηλεκπαίδευσης, για την οποία σχολίασε πως είναι πλέον κοινό μυστικό η ανεπάρκειά της. Παράλληλα, τόνισε πως ειδικά όσοι φοιτούν στη Γ΄ Λυκείου δεν γνωρίζουν ακόμα πώς θα δώσουν πανελλαδικές και εάν θα έρθουν από φέτος αντιμέτωποι με τις αντιδραστικές αλλαγές στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια με τον νέο νόμο της κυβέρνησης, ο οποίος αποκλείει από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όσους μαθητές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των φροντιστηρίων.

Σημείωσε πως οι μαθητές έχουν άγχος και αγωνία για τα εν λόγω προβλήματα, αλλά και όνειρα, γι' αυτό και αγωνίζονται για σχολεία ανοιχτά σε όλη τη χώρα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με άμεσες προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας. «Για εμάς η διεκδίκηση είναι μονόδρομος», είπε καταλήγοντας.

Η Ταμάρα Κοσμίδου, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Αλεξανδρούπολης, μίλησε για την αγανάκτηση που διακατέχει τους γονείς από το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων από την κυβέρνηση δίχως να λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας από την πανδημία, με αποτέλεσμα να παραμένει ελλιπής ο καθαρισμός στα σχολεία και να εξακολουθεί ο συνωστισμός στα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων. Πρόσθεσε πως όλο αυτό το διάστημα το γονεϊκό κίνημα συνεχίζει, μαζί και με τους εκπαιδευτικούς, να στηρίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών για τα δίκαια αιτήματά τους.

Χρήστος Τρέλλης
Χρήστος Τρέλλης
Τέλος, η Σεμίνα Τουμάση, πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Αλεξανδρούπολης, μετέφερε το πρόβλημα των φοιτητών, οι οποίοι καθώς δεν υπάρχουν καν εστίες, φιλοξενούνται σε μισθωμένα δωμάτια ξενοδοχείων, από τα οποία εκδιώκονται κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι, ενώ υπάρχουν και μερικά τα οποία δεν έχουν θέρμανση και ζεστό νερό. Σημείωσε πως οι φοιτητές με την οργάνωση και τον αγώνα τους κατάφεραν να αποτρέψουν τον τελευταίο μαζικό ξεσπιτωμό εστιακών που επιχείρησε η διοίκηση του πανεπιστημίου, εκμεταλλευόμενη τις κλειστές σχολές, για να μειώσει το κόστος. Την ίδια ώρα που οι φοιτητές ζουν σε τέτοιες συνθήκες και παραμένουν έναν χρόνο μακριά από τις σχολές τους, η κυβέρνηση επιλέγει να δαπανήσει 30 εκατομμύρια για αστυνόμευση στα πανεπιστήμια και διαγραφές, σχεδιασμό στον οποίο οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν δυναμικά με τον αγώνα τους, τόνισε.


Σεμίνα Τουμάση
Σεμίνα Τουμάση
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κέρδη βουτηγμένα στου λαού το αίμα» (2023-03-09 00:00:00.0)
Σε άλλες πόλεις (2021-10-07 00:00:00.0)
Δυναμώνει το κύμα αλληλεγγύης με συγκέντρωση βοήθειας και άλλες μορφές (2021-08-17 00:00:00.0)
Ακόμα χειρότερη η κατάσταση 9 μήνες μετά την προηγούμενη επίσκεψη (2021-04-01 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στη δίωξη των κομμουνιστών (2000-02-27 00:00:00.0)
Μέρα για την παιδεία η ερχόμενη Τρίτη (1998-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ