Τρίτη 6 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σχέδια για τη Σαουδική Αραβία

Mε τον ακόλουθο Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε την Παρασκευή ο Α/ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος. Επισήμως, στη συνάντηση, «η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα», συζητήθηκαν «θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα οι δύο χώρες μέσα από ένα πλέγμα ασκήσεων και συνεργασιών», όπως η πρόσφατη μεταστάθμευση προσωπικού και αεροπορικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας στην αεροπορική βάση της Σούδας και η διμερής άσκηση με την επωνυμία «FALCON EYE - 1».

Θυμίζουμε, οι δυο κυβερνήσεις ετοιμάζουν «συμφωνία αμυντικής συνεργασίας», με την Αθήνα να έχει συμφωνήσει εδώ και καιρό για αποστολή συστοιχίας ελληνικών «Patriot» προς ενίσχυση της αντιπυραυλικής ομπρέλας της χώρας απέναντι στο Ιράν. Ωστόσο, όπως έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό από το ΥΠΕΞ, η τέτοια διμερής συμφωνία «δεν είναι μόνο για το ζήτημα των Patriot, είναι ευρύτερα για την παρουσία δυνάμεων».

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες κινήσεις κουμπώνουν ακριβώς πάνω σε σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για την παράθεση δυνάμεών τους κόντρα στην επιρροή και διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, σε στρατηγικές ζώνες.

Διόλου τυχαία, αμερικανικά ΜΜΕ, όπως η «Wall Street Journal» και το «USNI», αναφέρουν ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο απέσυρε ήδη τουλάχιστον τρεις τέτοιες συστοιχίες από την περιοχή του Κόλπου (τις ανέπτυξε εκεί το 2019), μία συγκεκριμένα από την Αεροπορική Βάση «Prince Sultan» στην πόλη Al Kharj στη Σαουδική Αραβία, «ως κομμάτι μιας μεγαλύτερης προσπάθειας να κατευθύνει περισσότερες δυνάμεις στον Ειρηνικό», κόντρα στην Κίνα, όπως γράφεται χαρακτηριστικά. Το κενό που ανοίγει πίσω, καλούνται να καλύψουν συστοιχίες όπως η ελληνική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ