Τρίτη 6 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΧΑΪΑ - ΚΟΖΑΝΗ
Οργή και αγανάκτηση στους αυτοαπασχολούμενους για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης

Μαζικές αντιδράσεις στο «σκοτσέζικο ντους» του «άνοιξε - κλείσε»

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει κλειστό το λιανεμπόριο στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, επικαλούμενη την ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας. Μια απόφαση που πάρθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, και ενώ ήδη είχε ανακοινωθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Οι μικρέμποροι και οι φορείς τους αντιδρούν και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση, να επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων με μέτρα προστασίας. Παράλληλα διεκδικούν μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του εισοδήματός τους, καθώς τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, ως στάχτη στα μάτια, θεωρούνται ανεπαρκή.

Τις προηγούμενες μέρες άλλωστε, ενόψει του ανοίγματος των καταστημάτων τους όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, δούλεψαν πυρετωδώς για να αντικαταστήσουν το χειμερινό εμπόρευμα με αυτό της νέας σεζόν, χρεώθηκαν για να προμηθευτούν τα απαραίτητα εμπορεύματα. Και τώρα εκφράζουν το φόβο ότι η απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν τα καταστήματα πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες του οριστικού λουκέτου για πολλά από αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, από το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις και δράσεις διαμαρτυρίας στις περιοχές όπου η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα μικρομάγαζα.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, δράσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χτες σε εμπορικούς δρόμους της Πολίχνης και άλλων περιοχών της Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ) μιλά για «σκοτσέζικο ντους» και απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε αυτό να γίνει με ασφάλεια για την υγεία όλων (μαζικά τεστ, clickaway, click in shop κ.λπ.), καθώς και να δοθούν 1.000 ευρώ ενίσχυση σε κάθε μικρό επαγγελματία για κάθε μήνα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Διεκδικεί επίσης μέτρα στήριξης με απαλλαγή τελών, πάγωμα χρεών και μια σειρά άλλα μέτρα ειδικά για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και όσους έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Εκπρόσωποι φορέων των επαγγελματιών και εμπόρων ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ ενάντια στην εφαρμογή της απόφασης.

Οψιμα θυμήθηκαν τους αυτοαπασχολούμενους οι περιφερειάρχες Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας, που χτες μάλιστα εμφανίστηκαν να ζητούν να δοθούν αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές.

Στην ΠΕ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν έκτακτες συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που έλαβαν αποφάσεις στήριξης του αιτήματος των εμπόρων. Αποκαλυπτική όμως των πραγματικών προθέσεων της πλειοψηφίας των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων στους δήμους ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου η πλειοψηφία της διοίκησης αρνήθηκε να αναλάβει δεσμεύσεις γύρω από τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών του εμπορίου, τα οποία κατέθεσε με ψήφισμα η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Σ. Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι μόνο το άνοιγμα των καταστημάτων με ασφάλεια δεν φτάνει και μετέφερε τα δίκαια αιτήματα ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε σχόλιό της σημειώνει ότι «ο εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι στους μικρούς λιανεμπόρους της Θεσσαλονίκης δεν έχει τελειωμό». Αναδεικνύει την οριακή κατάσταση όπου βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων της περιοχής, και προβάλλει τις διεκδικήσεις τους, απαιτώντας όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανοίξουν τα καταστήματα. «Ως ΚΚΕ βρισκόμαστε δίπλα στον αγώνα που δίνουν οι χιλιάδες μικροί επαγγελματίες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ξεσηκώθηκαν στην Πάτρα

Για απώλεια πολλών χιλιάδων ευρώ και «χαριστική βολή» έκαναν λόγο οι μικροί καταστηματάρχες στην Πάτρα, που ξεσηκώθηκαν το περασμένο Σάββατο, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων έσπευσε στην Πάτρα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας. Μετά από σύσκεψη με φορείς της περιοχής επισκέφτηκε και το δημαρχείο της πόλης, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πάτρας Κώστα Πελετίδη, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιούνταν συγκέντρωση καταστηματαρχών έξω από το δημαρχείο. Οι μαζικές κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν από τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής του νομού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κ. Πελετίδης ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ανοίξουν τα καταστήματα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρόσθεσε ότι «καθήκον όλων μας και όλης της πόλης είναι να πάρει ο καθένας τα μέτρα που του αναλογούν, δηλαδή η κυβέρνηση τα δικά της, η Υγειονομική Περιφέρεια τα δικά της, ο δήμος τα δικά του στους χώρους εργασίας και ο Εμπορικός Σύλλογος τα δικά του». Επίσης παρέδωσε γραπτή επιστολή σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης κατά της πανδημίας τα οποία οφείλει να λάβει έστω και τώρα η κυβέρνηση. Οπως είπε άλλωστε, «αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ότι είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, ότι πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να προστατευτεί η υγεία, και αναλύσαμε και τα αιτήματα τα οποία είχαμε κατά καιρούς βάλει». Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν απαιτεί μόνο περιγραφή, αλλά και μέτρα εκτάκτου ανάγκης, και αυτά θέσαμε στον κύριο υπουργό, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τον οποίο διατρέχει η πόλη μας εξαιτίας της πανδημίας».

Βοήθημα από την κυβέρνηση αντί για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και προστασίας

Βοήθημα της τάξης των 1.000 ευρώ αποφάσισε να χορηγήσει η κυβέρνηση σε αυτοπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα μαζικά λουκέτα, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις για παράταση της απαγόρευσης λειτουργίας και τον Απρίλη.

Ειδικότερα, η αποζημίωση ειδικού σκοπού προβλέπει ποσά 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους και 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Να σημειωθεί ότι για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 μέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, ενώ σε κάθε περίπτωση τα ποσά αυτά θα εκταμιευθούν τον Μάη και αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ