Τρίτη 6 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ηχηρό μήνυμα για ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Στους δρόμους βγήκαν οι Πειραιώτες το Σάββατο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικάτων, σωματείων και του Εργατικού Κέντρου

Ο Ν. Ξουράφης
Ο Ν. Ξουράφης
Μέρα μαζικής και μαχητικής διεκδίκησης ήταν το περασμένο Σάββατο για σωματεία, συνδικάτα, μαζικούς φορείς από όλη την περιφέρεια Πειραιά, με το παμπειραϊκό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στο Πασαλιμάνι και την πορεία στο κέντρο της πόλης.

Ηταν άλλη μια εργατική - λαϊκή απάντηση, που ήρθε μετά από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν από το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και μαζικούς φορείς όλο το τελευταίο διάστημα: Από το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, μέχρι το Πέραμα και τη Νίκαια, για την ενίσχυση των δομών Υγείας, αλλά και την κινητοποίηση έξω από το ιδιωτικό νοσοκομείο «Metropolitan» με αίτημα την επίταξή του χωρίς αποζημίωση. Μια δραστηριότητα που συνεχίστηκε και χτες Δευτέρα με τον αποκλεισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και διεκδικήσεις ενάντια στη ρυπογόνα βιομηχανική δραστηριότητα και την εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων που δηλητηριάζουν καθημερινά τον αέρα στις εργατογειτονιές της περιοχής.

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για το γεγονός ότι ο Πειραιάς «βράζει» από κρούσματα, τα σωματεία που οργάνωσαν την κινητοποίηση, απαίτησαν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στο λιμάνι, στα καράβια, στη Ζώνη του Περάματος, στα σούπερ μάρκετ κ.α. Απαίτησαν επίσης την ουσιαστική θωράκιση των νοσοκομείων της περιοχής, του ΓΝ Νίκαιας, του Τζάνειου και του «Μεταξά», που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις υποβαθμίζουν μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, φτάνοντας σήμερα να μετατρέπονται σε μιας νόσου, να διασωληνώνονται ασθενείς σε κοινούς θαλάμους, να ξεψυχούν εκτός ΜΕΘ.


«Ασφάλεια, υγεία, 8ωρη εργασία, δεν τα θυσιάζουμε για την εργοδοσία», «Λάστιχο ωράριο, λάστιχο ζωή, οργανώσου τώρα για την ανατροπή», ήταν ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν από ναυτεργάτες, λιμενεργάτες, από εμποροϋπαλλήλους, μεταλλεργάτες της Ζώνης, από εργάτες της Χημικής Βιομηχανίας, καταγγέλλοντας τις νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση στα Εργασιακά. Το «παρών» έδωσαν επίσης εκπαιδευτικοί με τα πανό των συλλόγων και των ΕΛΜΕ τους, μαθητές με τη Συντονιστική Επιτροπή τους, γονείς με τους συλλόγους τους, Σύλλογοι Γυναικών και άλλοι φορείς.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Πασαλιμάνι, την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Την τραγική εικόνα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και στα υπόλοιπα νοσοκομεία μετέφερε η Μαίρη Αγρογιάννη, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και γιατρός στο Κρατικό Νίκαιας. Σημείωσε ότι το νοσοκομείο υπολειτουργεί πλήρως, ιδίως μετά τη μετατροπή του σε μιας νόσου και απαίτησε εδώ και τώρα επίταξη του «Μετροπόλιταν».

Στις συνδικαλιστικές διώξεις όσων αγωνίζονται έκανε αναφορά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», Κώστας Καταραχιάς, μεταφέροντας την καταδίκη της εκδικητικής του απόλυσης από τα σωματεία των υγειονομικών και καλώντας σε ένταση της πάλης ενάντια στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό.


Ακόμη, μίλησαν από τη διοίκηση του ΕΚ Πειραιά οι Αντ. Νταλακογιώργος και Μ. Ζαχαρία.

Οχι άλλα εργοδοτικά εγκλήματα

«Ο αγώνας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού είναι επιτακτική ανάγκη να γιγαντωθεί σήμερα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ξουράφης, και συνέχισε: «Είναι παραπάνω από έγκλημα ότι στην πειραιώτικη περιφέρεια, με τεράστιους χώρους δουλειάς και χιλιάδες εργαζόμενους, όπως το εμπορευματικό λιμάνι, τα ακτοπλοϊκά πλοία, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τα εργοστάσια, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων είναι ελλιπή έως ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα ο Πειραιάς να εξακολουθεί να παραμένει σταθερά στο "βαθύ κόκκινο"». Πρόσθεσε ότι «η εργοδοτική τρομοκρατία και η εκμετάλλευση οδηγούν σε εγκλήματα όπως η νόσηση και ο θάνατος συναδέλφων από χώρους δουλειάς όπως στο "Σκλαβενίτη" στο Πασαλιμάνι, αφού ακόμα και αν είσαι άρρωστος από κορονοϊό πρέπει να δουλεύεις».

«Η κλιμάκωση της καταστολής δεν είναι απλά μια εμμονή της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως επιμένουν να λένε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα», ανέφερε, καταγγέλλοντας την ένταση του αυταρχισμού. «Είναι συνειδητή επιλογή, σήμα κατατεθέν κάθε αντιλαϊκής αστικής κυβέρνησης. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η τάξη των εκμεταλλευτών μας αυξάνουν το βαθμό της εκμετάλλευσης, μειώνουν συνεχώς την αξία της εργατικής δύναμης, βάζουν εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα».

Δείχνοντας το πώς η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να περάσει μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα και νέα εργαλεία για την εργοδοσία, σημείωσε ότι σήμερα «και ο πιο δύσπιστος μπορεί να πειστεί όχι μόνο για τη συνειδητή ταξική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας φονικής πανδημίας αλλά κυρίως γιατί η αποκάλυψη όσων κάνει ή δεν κάνει η εργοδοσία σε όλους τους κλάδους φανερώνει τον πραγματικό αντίπαλο, που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, που αλληλοκατηγορούνται για ανικανότητα ή από έλλειψη σχεδιασμού, ανάλογα με το ποιος είναι κυβέρνηση».

«Χωρίς τη δράση των συνδικάτων και των φορέων του οργανωμένου λαϊκού κινήματος η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερη», ανέφερε ολοκληρώνοντας την ομιλία του. Και δείχνοντας τη δύναμη της δράσης «από τα κάτω», από τα σωματεία και τα συνδικάτα στους τόπους δουλειάς, την ανάγκη να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, ανέφερε: «Η αποκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης - εργοδοσίας, οι εκατοντάδες παρεμβάσεις των σωματείων είναι αυτά που σήμερα φοβούνται και γι' αυτό θέλουν να καταστείλουν κάθε φωνή που αγωνίζεται και αντιστέκεται. Η απάντηση σήμερα εκφράζεται με άμεσες διεκδικήσεις προς το κράτος και την εργοδοσία, χωρίς φόβο μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, με συλλογικά οργανωμένο και ταξικό αγώνα.

Συνεχίζουμε τη δράση μας, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, χωρίς να το βάλουμε κάτω, χωρίς να αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης. Δεν θα κάνουμε πίσω από τις διεκδικήσεις μας, για τα δικαιώματά μας, την ίδια τη ζωή μας, όσο κι αν κυβέρνηση και εργοδοσία κλιμακώνουν την καταστολή και την τρομοκρατία».

Σε άλλες περιοχές

Κινητοποιήσεις από σωματεία και φορείς πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε Αργυρούπολη και Νέα Σμύρνη. Στη Νέα Ιωνία σωματεία και φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης, που αποφάσισε τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών στο «Αγία Ολγα» την Τετάρτη 7 Απρίλη. Επίσης, αποφασίστηκε η διοργάνωση μουσικής διαμαρτυρίας, το Σάββατο 17 Απρίλη, με αφετηρία τη λαϊκή αγορά στον Περισσό και κατάληξη τον ανοιχτό χώρο στην οδό Πάρσης, όπου θα γίνει συναυλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ