Τρίτη 6 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνέχεια στον «εθνικισμό των εμβολίων», στη «διπλωματία» και τα επιχειρηματικά παζάρια

MTVA - Media Service Support a

Τα 132 εκατομμύρια ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, ενώ επίσημα έχουν καταγραφεί πάνω από 2,867 εκατ. θάνατοι.

Η Ινδία κατέγραψε πάνω από 103.000 κρούσματα και 478 θανάτους σε ένα 24ωρο, ενώ η Βραζιλία δήλωσε πάνω από 1.200 νεκρούς και η Ρωσία 343. Οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή κρουσμάτων και θανάτων (πάνω από 555.000). Στη Γαλλία οι ασθενείς στις ΜΕΘ πλέον ξεπερνούν τις 5.300.

Στο μεταξύ, οι εμβολιασμοί εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς ακόμη και στα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη: Ενδεικτικά η Γερμανία ανακοίνωσε χτες πως μέχρι το Μάη θα έχει εμβολιάσει μόλις το 20% του πληθυσμού της.

«Εθνικισμός» και «διπλωματία»

Στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης γύρω από τους εμβολιασμούς ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, κατηγόρησε τις «πλούσιες χώρες» για «εθνικισμό των εμβολίων». «Πλούσιες χώρες με 16% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν αποκτήσει το 60% των εμβολίων παγκοσμίως. Ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες έχουν παραγγείλει ποσότητες εμβολίων που ξεπερνούν ακόμη και τρεις φορές τον πληθυσμό τους», είπε «δείχνοντας» προς ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδά κ.ά.

Καθώς το Πεκίνο αξιοποιεί την παγκόσμια έλλειψη για «διπλωματία των εμβολίων» και αύξηση της γεωπολιτικής της επιρροής, ο ίδιος σημείωσε ότι η Κίνα βοήθησε στην παροχή εμβολίων σε περισσότερες από 80 χώρες και τρεις διεθνείς οργανισμούς, εξάγει δε εμβόλια σε περισσότερα από 40 κράτη.

Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Α. Φάουτσι, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μη χρειαστούν το εμβόλιο της «AstraZeneca», ακόμη κι αν λάβει έγκριση στη χώρα. Ηδη βέβαια έχουν παραχθεί δεκάδες εκατομμύρια δόσεις σε αμερικανικά εργοστάσια, τα οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποθηκεύει, εξάγοντας ορισμένες μόνο ποσότητες με αντίστοιχες «διπλωματικές» προτεραιότητες. Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέκοψε την παραγωγή του εμβολίου της «AstraZeneca» στο εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, όπου την προηγούμενη βδομάδα καταστράφηκαν από λάθος 15 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «Johnson&Johnson», και ανέθεσε στην τελευταία τη διεύθυνσή του, αναφέρουν δημοσιεύματα.

Επιχειρηματικές συμφωνίες για παραγωγή του «Sputnik V»

Παράλληλα η Ρωσία προχωράει τις συμφωνίες για παραγωγή του «Sputnik-V» σε εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο. Χτες, το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε πως η «Panacea Biotec», ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς εμβολίων και φαρμακευτικών προϊόντων στην Ινδία, θα παράγει 100 εκατ. δόσεις ετησίως.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του RDIF, υπάρχουν συμφωνίες με 10 χώρες και 20 παραγωγούς εμβολίων στον κόσμο (Ινδία, Βραζιλία, Νότια Κορέα, Κίνα, Σερβία, Ιταλία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Γερμανία κ.ά.), προσθέτοντας ότι ήδη Ινδία και Νότια Κορέα παράγουν το ρωσικό εμβόλιο και από αυτόν το μήνα πολλές από τις φαρμακευτικές αυτές εταιρείες θα το παράγουν σε πλήρη ισχύ, εξασφαλίζοντας επάρκεια δόσεων για 700 εκατ. ανθρώπους.

Πρώτα τα κέρδη του Τουρισμού!

Ενα ακόμη δείγμα της αντιμετώπισης της πανδημίας και των εμβολιασμών με κριτήριο τα καπιταλιστικά κέρδη έρχεται από την Ταϊλάνδη. Αντί για τις πιο ευπαθείς ομάδες, προτεραιότητα στους εμβολιασμούς έχει ο κλάδος του Τουρισμού. Ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της χώρας, το νησί Πουκέτ, υλοποιεί πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού (με στόχο να εμβολιαστούν 460.000 άνθρωποι), κατά δύο μήνες πιο νωρίς από την υπόλοιπη χώρα! Στόχος οι εμβολιασμένοι τουρίστες από το εξωτερικό να κατευθύνονται απευθείας στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού, χωρίς καραντίνα και περιορισμούς κίνησης. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες των ξένων τουριστών αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 11%-12% επί του ΑΕΠ της Ταϊλάνδης πριν από την πανδημία. Το 2019 ήταν 61 δισ. δολάρια το 2019 έναντι μόνο 11 δισ. πέρσι.

Στο μεταξύ, στη Βρετανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι θα δοκιμάσει από τα μέσα Απρίλη ένα σύστημα υγειονομικού διαβατηρίου, προκειμένου να επιτρέψει την επανέναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως η παρακολούθηση αγώνων ποδοσφαίρου και πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και για διακοπές στο εξωτερικό από τα τέλη Μάη. Επίσης, ανακοίνωσε μαζική «εκστρατεία» με... τεστ αυτοδιάγνωσης, αντί να πάρει οποιοδήποτε μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας που καταρρέει, με πάνω από 300.000 ανθρώπους να περιμένουν στις λίστες των νοσοκομείων περισσότερο από ένα χρόνο!

Στη Γερμανία εξετάζεται χαλάρωση των περιορισμών για όσους εμβολιάζονται, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Νέα περιστατικά θρόμβων

Στο μεταξύ, 7 άνθρωποι που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της «AstraZeneca» απεβίωσαν από αιματικούς θρόμβους, σε ένα σύνολο 30 τέτοιων περιστατικών που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα σε 18,1 εκατ. δόσεις εμβολίου, ανακοίνωσε ο Βρετανικός Οργανισμός Φαρμάκων (MHRA), σημειώνοντας πως η εξέταση των περιστατικών συνεχίζεται. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι καμιά παρόμοια περίπτωση δεν έχει γνωστοποιηθεί για το εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech».

Τρεις νέες περιπτώσεις άτυπων θρομβώσεων που σχετίζονται με το εμβόλιο της «AstraZeneca», με δύο επιπλέον θανάτους, καταγράφηκαν στη Γαλλία μεταξύ 19 και 25 Μάρτη, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές. Από την έναρξη των εμβολιασμών, υπάρχουν «12 περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων θανάτων», αυτών των σπάνιων θρομβώσεων, ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων (ANSM).

Η Ολλανδία ανέστειλε χτες τη χορήγηση του ίδιου εμβολίου για τους κάτω των 60 ετών, έπειτα από 5 περιπτώσεις εκτεταμένων θρομβώσεων και το θάνατο μιας γυναίκας.

Στη Γερμανία, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) συνιστά οι κάτω των 60 ετών που έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση με «AstraZeneca», να εμβολιαστούν με εμβόλιο τύπου mRNA («BioNTech»/«Pfizer» και «Moderna»). Η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί δώδεκα βδομάδες μετά την πρώτη, ενώ επισημαίνεται ότι ακόμα δεν υπάρχουν μελέτες για τον συνδυασμό δύο διαφορετικών εμβολίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ