Τρίτη 6 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Καταγγέλλουν την πρόβα πολέμου «Ηνίοχος 2021»

Τη διεξαγωγή της αεροπορικής άσκησης της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 2021» καταγγέλλουν και καταδικάζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Ειρήνης Ηλείας και Πρέβεζας.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από 12 έως 22 Απρίλη με κέντρο την αεροπορική βάση Ανδραβίδας και επικουρικά την αεροπορική βάση Ακτίου, με σενάρια που καλύπτουν ολόκληρο το FIR Aθηνών. Θα συμμετέχουν το σύνολο σχεδόν του στόλου της ελληνικής ΠΑ, 16 μαχητικά «F-16», 2 ιπτάμενα τάνκερ και ένα μη επανδρωμένο «MQ9» της Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), 6 «F-16 Sufa», 6 «F-15» και ιπτάμενο τάνκερ «B-707» από το Ισραήλ (Israeli Air Force), 6 «F-18» από την ισπανική ΠΑ, 11 «Rafale» και 5 «Mirage» από τη Γαλλία, 6 «F-16 block 60» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ελικόπτερο και προσωπικό από την Κύπρο και προσωπικό από τον Καναδά.

Οι Επιτροπές Ειρήνης τονίζουν μεταξύ άλλων ότι η άσκηση «αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό της περιοχής. Συνιστά πρόβα πολέμου. Είναι ενταγμένη στην παραπέρα αναβάθμιση των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω της ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις βάσεις, που μετατρέπει ολόκληρη τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα το λαό μας σε στόχο αντιποίνων».

Προσθέτουν ότι «η άσκηση "Ηνίοχος 2021" συνδέεται άμεσα με την τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, με τους επιχειρησιακούς - πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για να ανακοπεί η ρωσική και κινεζική παρουσία στην περιοχή, στο έδαφος της γενικευμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των οξύτατων ανταγωνισμών. Ερχεται να "κουμπώσει" με τις υπόλοιπες ασκήσεις - πρόβες πολέμου που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, αποτελώντας στην ουσία πολεμική προπαρασκευή: Με τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMCMG2 να σαρώνει το Ιόνιο πέλαγος στο πλαίσιο της άσκησης "Αριάδνη 2021" υπό τουρκική διοίκηση. Με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να αξιοποιείται για να αποβιβάζονται και να μετακινούνται προς τα ρωσικά σύνορα δεκάδες χιλιάδες στρατού και πολεμικού υλικού των ΗΠΑ στο πλαίσιο των ασκήσεων "Defender Europe 2021". Με ΝΑΤΟικές συνεκπαιδεύσεις να προγραμματίζονται στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας στο πλαίσιο της άσκησης "Atlantic Resolve". Με τα σενάρια εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στον Αραξο, στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες τοποθεσίες της χώρας να συντηρούνται και να αναθερμαίνονται συνεχώς».

Ολα αυτά, υπογραμμίζουν, την ώρα που εντείνεται η επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου ενάντια στη δουλειά, στην υγεία, στις κοινωνικές ανάγκες και στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας.

«Χρεοκοπεί στην πράξη το παραμύθι της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων αλλά και της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης για τα λεγόμενα "αντισταθμιστικά οφέλη", για την τόνωση των τοπικών οικονομιών από το στρατιωτικό προσωπικό των διαφόρων χωρών που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους ασκήσεις, αλλά και για την υποτιθέμενη προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας», σημειώνουν οι Επιτροπές και καλούν τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να καταδικάσουν την πολιτική στην οποία εντάσσεται και η άσκηση «Ηνίοχος 2021», διεκδικώντας:

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να καταργηθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας, να μη δημιουργηθεί καμία νέα βάση και στρατιωτική υποδομή. Ούτε σκέψη για εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν. Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ