Τρίτη 6 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα η ετήσια έκθεση

Στη δημοσιότητα δίνεται σήμερα Τρίτη η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με φόντο τη συνεχιζόμενη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, τουλάχιστον για το α' τρίμηνο του 2021, αλλά και τις εκτιμήσεις για τους σχετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάκαμψης που αναμένεται να ακολουθήσουν στα επόμενα τρίμηνα του έτους.

Η ετήσια έκθεση της ΤτΕ αναμένεται να βάλει πλάτες στην πολιτική διατήρησης της δημοσιονομικής χαλάρωσης, προκειμένου να ενισχυθεί η προοπτική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου, και βέβαια στην ανάγκη κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Οπως έγραφε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας σε πρόσφατο άρθρο του στον γερμανικό Τύπο, «η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική για όσο καιρό χρειαστεί», καθώς όπως είπε «τυχόν πρόωρη αυστηροποίησή της μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για τις συνθήκες χρηματοδότησης, δημιουργώντας κινδύνους για την ανάκαμψη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αντίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην ΕΕ - μέχρι στιγμής υπερδιπλάσια ως ποσοστό του ΑΕΠ - παρόλο που η αμερικανική οικονομία κατέγραψε μικρότερη ύφεση το 2020 από ό,τι η οικονομία της ΕΕ», ενώ «η βραδύτερη διάθεση εμβολίων και η παράταση των περιοριστικών μέτρων στην ΕΕ, σε συνδυασμό με τη μικρότερη δημοσιονομική επέκταση, αναμένεται να οδηγήσει σε πιο συγκρατημένη ανάκαμψη από ό,τι στις ΗΠΑ».

Σε αυτό το περιβάλλον, η πλευρά του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου, που διενεργείται μέσω τηλεδιασκέψεων, αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα την έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ