Παρασκευή 14 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλη μια πρόβα πολέμου με συμμετοχή της Ελλάδας

Ξεκίνησε χτες η «Astral Knight 21», άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική πρόβα πολέμου, ως διακλαδική, πολυεθνική άσκηση στην οποία συμμετέχουν αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, «συνεργαζόμενες» με δυνάμεις από Αλβανία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία. Βασικός σκοπός είναι το τεστάρισμα των δυνατοτήτων στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα για προστασία κρίσιμων υποδομών. Η Ελλάδα συμμετέχει με μαχητικά αεροσκάφη και ιπτάμενα ραντάρ.

Θυμίζουμε, ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη 12 μαχητικά «F-15» της USAFE προσγειώθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι Αμερικανοί (περισσότεροι από 200 ιπτάμενοι, τεχνικοί και βοηθητικό προσωπικό υποστήριξης) θα παραμείνουν στην Ελλάδα για πάνω από δυο βδομάδες και θα λάβουν μέρος σε σειρά από εκπαιδευτικά σενάρια, εντασσόμενα τόσο στην «Astral Knight 21» όσο και στη διμερή συνεκπαίδευση «Early Bird», που διεξάγεται έως την Παρασκευή 21 Μάη.

Στο μεταξύ, η αμερικανική 21η Διοίκηση Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (21st Theater Sustainment Command), κάνοντας έναν απολογισμό της πρόσφατης διεκπεραίωσης πάνω από 300 τεμαχίων οπλισμού (ελικόπτερα, τροχοφόρα οχήματα και τρέιλερ) με το θηριώδες πλοίο «Liberty Promise», που έπιασε στις 5 Μάη Αλεξανδρούπολη, φέροντας ξανά δυνάμεις για την αλυσίδα ασκήσεων «Defender Europe 21», στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, τονίζει σχετικά:

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει όλο και πιο σημαντικό για τον Στρατό Ξηράς των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Το λιμάνι βρίσκεται στη στρατηγικά σημαντική περιοχή της Νότιας Ευρώπης και είναι ένα παράδειγμα του πώς ο αριθμός και το εύρος των λιμένων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Στρατός των ΗΠΑ έχει επεκταθεί σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων». Η Διοίκηση θυμίζει εξάλλου ότι «εκτός από τις τρέχουσες επιχειρήσεις της "Defender Europe 21", το λιμάνι έχει επίσης υποστηρίξει τις αναπτύξεις δυνάμεων της "Atlantic Resolve"», η επιχείρηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών που από τα γεγονότα της Κριμαίας το 2014 και μετά φέρνει σταθερά κάθε χρόνο πρόσθετες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ