Παρασκευή 14 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις Θέσεις του 21ου Συνεδρίου

Το 21ο Συνέδριο του Κόμματος γίνεται σε μια περίοδο δύσκολη για το εργατικό κίνημα και τα λαϊκά στρώματα. Οι αποφάσεις του μπορεί να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του λαϊκού κινήματος, θα επηρεάσουν δυνάμεις που βλέπουν καθαρά τα προβλήματα που δημιουργεί ο καπιταλισμός, αλλά δεν βλέπουν άμεσα το σοσιαλισμό.

Η θέση 30 στο 1ο κείμενο ανοίγει παραπέρα δρόμους ανάπτυξης μαζικού κινήματος.

«...να μπουν κομματικές δυνάμεις με δυναμισμό σε δραστηριότητες από φορείς και συσπειρώσεις που δεν ξεκίνησαν με δική μας πρωτοβουλία (...) Είναι βασικό να ξεκινάμε... κι όχι από τον ιδεολογικοπολιτικό συσχετισμό μεταξύ των συμμετεχόντων...»

Η επισήμανσή μου που έγινε στο διάλογο του 20ού Συνεδρίου έχει βάση και αναφερόταν σ΄ αυτή την κατεύθυνση.

«Η διογκούμενη εξαθλίωση και αγανάκτηση του λαού μας προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την κυβέρνηση μπορούν να δημιουργήσουν αγωνιστικά κινήματα και συμμαχίες. Υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε παρατηρητές, με τον φόβο που μας διακατέχει ότι θα είμαστε κάτω από ξένη σημαία».

Επίσης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

«Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος πρέπει να γίνει με πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους και με όρους που εξασφαλίζουν την πλατιά συμπαράταξη των εργαζομένων και των συνδικάτων τους. Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης ισχυρού ταξικού κινήματος που θα αμφισβητήσει την πολιτική της αστικής τάξης. Σ' αυτό το κίνημα το ΚΚΕ μπορεί να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη».

Στη Θέση 33 του 1ου κειμένου σωστά επισημαίνεται:

«Ακόμα και σήμερα ορισμένα μέλη και στελέχη (...) Κάποιοι μιλούν σαν να είναι το ΠΑΜΕ ο ιδεολογικός - πολιτικός καθοδηγητής του εργατικού κινήματος»

Τις απόψεις αυτές τις επισήμανα από το 2010, όταν εκφραζόταν ανοιχτά η θέση ότι: «Το ΠΑΜΕ χαράζει γραμμή εξουσίας» ή και το 2011 σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ (έκθεση Θεσ/νίκης).

«Στηριχθείτε και στηρίξτε το ΠΑΜΕ... Είναι η μόνη φερέγγυα, ικανή, δοκιμασμένη, έμπειρη, η μόνη πολιτική δύναμη που έχει σχέδιο και θέληση να ηγηθεί αυτού του αγώνα».

Οι αντιλήψεις αυτές σε σειρά στελεχών δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα συνοχής και ενιαίας αντίληψης των θέσεων του Κόμματος και προβληματίζει η ανοχή σ' αυτές. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα, πέρα από τα ιδεολογικά - κομματικά ζητήματα που προκύπτουν, δεν θα παλεύονται με ενθουσιασμό οι αποφάσεις, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος απειθαρχίας σε αποφάσεις του Κόμματος.

Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η ιδεολογική - πολιτική βάση πάνω στην οποία επιδιώκουμε να χτίσουμε τη λαϊκή συμμαχία. Γιατί αν η βάση της λαϊκής συμμαχίας είναι η λαϊκή εξουσία, δηλαδή η στρατηγική του Κόμματος, τότε δεν γίνεται λόγος για συμμαχία, επειδή η συμμαχία προϋποθέτει δυο τουλάχιστον μέρη που δεν είναι ταυτόσημα. Το ξεκαθάρισμα αυτό θα πρέπει να γίνει και σε σχέση με την πρόσκληση του Κόμματος προς τα λαϊκά στρώματα να συστρατευθούν με τους κομμουνιστές χωρίς να συμφωνούν σε όλα μαζί τους. Επειδή η συμπόρευση αυτή θα γίνει για την προώθηση και επίλυση επιμέρους λαϊκών προβλημάτων που εξ αντικειμένου έχει ταχτικό χαρακτήρα.

Για τον κλάδο των Συνταξιούχων και το κίνημά τους, οι Θέσεις έπρεπε να το αναλύσουν περισσότερο γιατί δημιούργησε δυναμική, αποκατέστησε δεσμούς και έφερε θετικά αποτελέσματα. Μεγάλη συμβολή στη θετική δράση είχε η δημιουργία του Συντονιστικού των Ομοσπονδιών των συνταξιούχων. Οση όμως δυναμική κι αν αποκτήσει, επιμέρους ζητήματα θα λύνει.

Για να αμφισβητηθεί η αστική πολιτική και να υπάρξουν αποτελέσματα θετικά στην κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής, επιβάλλεται να οργανωθεί ισχυρό μέτωπο με το εργατικό κίνημα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, το κίνημα των γυναικών κ.α. Τότε μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για βαθιές αλλαγές σε βάρος του κεφαλαίου με στόχο το σοσιαλισμό. Η βοήθεια του Κόμματος σ' αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να είναι μεγαλύτερη κυρίως από τις περιφερειακές κομματικές οργανώσεις.

Για το ζήτημα της ΕΕ πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ρήξη με την ΕΕ μπορεί να γίνει και σε συνθήκες αστικής διακυβέρνησης. Εάν δεν είμαστε παρόντες, μπορεί να γίνει σε ακροδεξιά η φασιστική κατεύθυνση. Ο αγώνας για αποδέσμευση πρέπει να είναι καθημερινός. Υπάρχουν ισχυρές προοδευτικές δυνάμεις στη χώρα μας που αντιτίθενται στην ΕΕ και ΝΑΤΟ και θα δημιουργηθούν κινήματα, ενόψει και της έντασης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.


Θανάσης Ράτσικας
ΚΟΒ Αμπελοκήπων Ιωαννίνων του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να βάλουμε πιο γερές βάσεις για την ισχυροποίηση του Κόμματος, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την Κοινωνική Συμμαχία(2017-10-15 00:00:00.0)
Για τις Λαϊκές Επιτροπές και τη Λαϊκή Συμμαχία(2013-03-15 00:00:00.0)
Για την κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα(2005-02-27 00:00:00.0)
«ΤΑ ΖΩΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ»(2004-01-25 00:00:00.0)
Σκέψεις και προτάσεις για το 16ο Συνέδριο(2000-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ