Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι προσπάθειες παρεμπόδισης σε χώρους δουλειάς θα πέσουν στο κενό

Ο «Ριζοσπάστης» συνομιλεί με τον Γρ. Νικητάκη, στέλεχος της ΤΟ Βιομηχανίας

Από εξόρμηση σε φαρμακοβιομηχανία στην πρόσφατη απεργία
Από εξόρμηση σε φαρμακοβιομηχανία στην πρόσφατη απεργία
Οι Κομματικές Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ ξεδιπλώνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτικού ανοίγματος με στόχο να συζητήσουν με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για τις εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, να καλέσουν στην ενίσχυσή του που αποτελεί ασπίδα για το σήμερα και ελπίδα για το αύριο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι περιοδείες κλιμακίων του Κόμματος σε χώρους δουλειάς, οι οποίες φαίνεται να ενοχλούν ορισμένους που προσπαθούν να τις παρεμποδίσουν, όπως παρατηρείται τελευταία στον κλάδο του Φαρμάκου.

Για το τι συμβαίνει ακριβώς ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Γρηγόρη Νικητάκη, στέλεχος της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής.

«Αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα περιοδειών με στελέχη και βουλευτές του Κόμματος στον κλάδο του Φαρμάκου. Μια σειρά από εταιρείες και οι διοικήσεις τους, με διάφορες προφάσεις, προσπαθούν αυτές να μην πραγματοποιηθούν. Η πιο κοινή πρόφαση που χρησιμοποιούν είναι η πανδημία, όπως στη "L'Oreal" και τη "Lavipharm" παρότι στην τελευταία κάτω από την αποφασιστικότητά μας πραγματοποιήθηκε εντέλει η περιοδεία.

Πρόκειται για φθηνή δικαιολογία την ώρα που μιλάμε για ολιγομελή κλιμάκια και ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί το σχετικό τεστ νωρίτερα ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως είναι πασίγνωστο άλλωστε ότι κάνει το ΚΚΕ σε όλη του τη δραστηριότητα. Παρόμοιες περιπτώσεις εταιρειών με μεγάλο αριθμό εργαζομένων είναι της "Genepharm" που παρέπεμψε στην πάγια τακτική της να μη δέχεται εκπροσώπους κομμάτων και της "Rafarm" που κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη στάση είχε αφού αρχικά μας ρωτούσαν σε ποιο σημείο θέλουμε να πάμε, για πόση ώρα, και από την άλλη ότι λόγω Covid δεν μπορούν να μας επιτρέψουν την είσοδο».

Στη συνέχεια ο Γρηγόρης Νικητάκης μας εξηγεί για το τι κρύβεται πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις.

«Ολα αυτά τα χρόνια οι εργοδότες έχουν βγάλει αμύθητα κέρδη που δεν χάνουν την ευκαιρία να τα διαφημίζουν κιόλας. Ταυτόχρονα η ζωή των εργαζομένων στον κλάδο δυσχεραίνει συνεχώς, υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό "ελαστικές" μορφές εργασίας, χαμηλοί μισθοί, σε αρκετές περιπτώσεις εξαντλητικά ωράρια με απλήρωτες υπερωρίες. Αυτά βέβαια την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν το τεράστιο κύμα ανατιμήσεων, τους πανάκριβους λογαριασμούς Ενέργειας κ.ο.κ.

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ μετά από 13 χρόνια στον κλάδο, με αυξήσεις για όλους, κατοχυρωμένα 8ωρο - 5ήμερο και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες. Εγιναν στάσεις εργασίας, πετυχημένη κλαδική απεργία στις 23 Ιούνη με τη συμμετοχή σε ορισμένα μεγάλα εργοστάσια να φτάνει ακόμη και το 80%, ενώ απέτυχε η προσπάθεια εργοδοσίας και εργοδοτικού συνδικαλισμού να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτές τις κινητοποιήσεις πρωτοστατούν τα μέλη του Κόμματος, οι κομμουνιστές μαζί με άλλους αγωνιστές. Αυτή η πρωτοπόρα στάση, ότι το Κόμμα μας λέει την αλήθεια σπάζοντας τα αφηγήματα περί κοινών συμφερόντων εργαζομένων και εργοδοτών, ότι συμβάλλει στον να μην ανασταλούν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στο όνομα των "έκτακτων συνθηκών", είναι τα στοιχεία που χαλάνε τη "σιγή νεκροταφείου" που απαιτεί η ένταση της εκμετάλλευσης για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Γι' αυτό δεν επιθυμούν οι εργαζόμενοι να έρχονται σε επαφή με τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ».

Τέλος, ο Γρηγόρης Νικητάκης τονίζει: «Οι εργαζόμενοι στον κλάδο ξέρουν καλά τους κομμουνιστές. Τους έχουν γνωρίσει μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς στον καθημερινό αγώνα για το μεροκάματο, για τη ζωή και τα δικαιώματά τους. Ξέρουν ποιοι είναι μαζί τους και ποιοι απέναντί τους. Είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν πως θα ορθώσουν τείχος ανάμεσα στους εργαζόμενους και το ΚΚΕ. Με όλες μας τις δυνάμεις, με όλους τους τρόπους και με περιοδείες θα εντείνουμε την προσπάθεια για να φτάσει η φωνή του Κόμματος παντού, ιδιαίτερα στην εργατική τάξη και σε χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ