Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ
Απορρίπτεται! Θα μείνει στα χαρτιά!

«Το νομοσχέδιο δεν θα περάσει, βάλτε το στο μυαλό καλά!», ξεκαθάρισαν φοιτητές, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ στη μεγάλη διαδήλωση χτες στο κέντρο της Αθήνας

Ξεκάθαρο μήνυμα συνολικής απόρριψης του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου που η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την «παράδοση», έφερε για ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι, έστειλαν χτες με την κινητοποίησή τους στην Αθήνα φοιτητικοί σύλλογοι, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, δηλώνοντας ότι με τους αγώνες τους θα καταφέρουν να επιβάλουν το δίκιο τους για αναβαθμισμένες δημόσιες, δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Παντείου, ΠΑΠΕΙ, Τοπογράφων και Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΔΟΚΕ, ΣΕΥΠ και Μηχανικών ΠΑΔΑ, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΝΦΕΕΜΠ και ΦΕΠΑ, καθώς και ο Πολιτιστικός Ομιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ), η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), η οποία είχε 24ωρη απεργία, και πανεπιστημιακοί που με ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ) και αποφάσεις πολλών Συλλόγων είχαν 48ωρη απεργία.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, όπου έγιναν χαιρετισμοί:

Ο Δημήτρης Γκιώνης, πρόεδρος του ΦΣ Οδοντιατρικής, αναφέρθηκε στην πραγματική κατάσταση, στα προβλήματα και τις αγωνίες των φοιτητών, απαντώντας στις προσπάθειες της κυβέρνησης να εμφανίσει το νομοσχέδιο προς όφελός τους. Εφερε παραδείγματα από ιατρικές σχολές θυμίζοντας παράλληλα και τους αγώνες των φοιτητών την περίοδο της πανδημίας. Τόνισε ότι αυτός ο δρόμος, ο δρόμος του αγώνα είναι αυτός που θα ακολουθήσουν οι φοιτητές.


Η πρόεδρος της ΟΔΠΤΕ, Νίκη Χρονοπούλου, εξέφρασε την αντίθεση των εργαζομένων στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι ενώνουν τη φωνή τους με φοιτητές, πανεπιστημιακούς δασκάλους και σωματεία, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει αυτό το σαρωτικό νομοσχέδιο, εν μέσω καλοκαιριού, αδειών και εξεταστικής. «Δεν ανεχόμαστε τα πανεπιστήμιά μας να μετατραπούν σε πολυκαταστήματα εκπαιδευτικών προϊόντων, όπου όλα θα πουλιούνται και όλα θα αγοράζονται, δεν θέλουμε πανεπιστήμια όπου οι φοιτητές και οι γονείς τους θα είναι πελάτες», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην επέκταση και μονιμοποίηση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας που φέρνει το νομοσχέδιο, τη στιγμή που τα πανεπιστήμια είναι σοβαρά υποστελεχωμένα.

Ο Αγγελος Αγγελακόπουλος, από τον ΠΟΦΠΑ, δήλωσε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, αναφερόμενος ειδικότερα στο άρθρο που αφορά τη φοιτητική λέσχη και διεκδικώντας να μην κινδυνεύσουν οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται εκεί δωρεάν.

Το «παρών» στη συγκέντρωση στα Προπύλαια έδωσαν και οι 8 αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης που βρέθηκαν στη χώρα μας με αφορμή τη συμμετοχή τους στην 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ.

Ξεκινώντας από τα Προπύλαια και φωνάζοντας δυνατά συνθήματα, όπως «Ο νέος νόμος - πλαίσιο να απορριφθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή», «Η νεολαία έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά», «Ούτε με τα ΜΑΤ και την καταστολή, αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί», φοιτητές, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι διαδήλωσαν με τα πανό των φοιτητικών συλλόγων και της ΟΔΠΤΕ στην κορυφή.


Στην οδό Σταδίου, η πορεία έκανε μία μικρή στάση όπου χαιρέτισε η Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης». Σημείωσε πως όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να ρίξει στάχτη στα μάτια, το νομοσχέδιο δεν έρχεται να δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα. Τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση και την προσπάθεια να σερβιριστούν με καινοτόμο περιτύλιγμα και ξεκαθάρισε πως οι διεκδικήσεις για τη μόρφωση, για τις σπουδές των παιδιών θα συνεχιστούν χωρίς βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματα του κινήματος.

Η μεγάλη πορεία έφτασε έξω από τη Βουλή, με τους φοιτητές να τραγουδούν πως «Τέσσερις νόμοι για την Παιδεία φάγανε άκυρο από την κοινωνία», ξεκαθαρίζοντας πως και αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά και παρέμειναν για ώρα στο Σύνταγμα τραγουδώντας το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση: «Να φέρετε την "αύρα" τη μεγάλη, να φέρετε εδώ τις "Belharra", το νομοσχέδιο δε θα περάσει, βάλτε το στο μυαλό καλά!». Παράλληλα ξεκαθάρισαν ότι ο νόμος αυτός δεν θα εφαρμοστεί και θα δυναμώσει το επόμενο διάστημα ο αγώνας για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ