Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα στον δρόμο ενάντια στο νομοσχέδιο

Με πανό, συνθήματα και πυρσούς οι σύλλογοι φοιτητών του ΑΠΘ και του ΔΙΠΑΕ, όπως και οι σύλλογοι του διδακτικού, του ερευνητικού και του διοικητικού προσωπικού όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης καταδίκασαν με μια φωνή από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη τον νέο νόμο-πλαίσιο της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια, και ξεκαθάρισαν πως ακόμα και αν ψηφιστεί, θα αγωνιστούν ώστε αυτός να μείνει στα χαρτιά.

Στο πλευρό των μαζικών φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας βρέθηκαν μέλη εργατικών σωματείων της πόλης και εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ και φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με απόφαση των φοιτητικών τους συλλόγων.

Με συνθήματα όπως «ο νέος νόμος - πλαίσιο να απορριφθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή» και «θέλουμε σπουδές, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», η πορεία έχοντας στην κεφαλή της το πανό του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ κινήθηκε από την πλατεία Αγίας Σοφίας έως και την πλατεία Αριστοτέλους, όπου οι συγκεντρωμένοι ξεκαθάρισαν πως η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα τους βρει σε αγωνιστική εγρήγορση, ώστε να καταστήσουν τον νόμο - πλαίσιο ανενεργό.

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, μίλησαν ο Γιώργος Θεοδωρίδης, πρόεδρος του ΦΣ Μαθηματικού του ΑΠΘ, ο Δημήτρης Ραπτάκης, αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Εργαζομένων του ΑΠΘ, ο Γιώργος Μπέικος, πρόεδρος του ΦΣ Γεωπονίας του ΑΠΘ, ενώ εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Δημήτρης Κελεσίδης, πρόεδρος του ΦΣ ΠΤΔΕ.

Στους χαιρετισμούς τους, ξεκαθάρισαν πως οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και οι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων, θα συνεχίσουν τους αγώνες τους συλλογικά και οργανωμένα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έφερε τον νέο νόμο - πλαίσιο προς ψήφιση με τα πανεπιστήμια κλειστά, σε περίοδο καλοκαιριού όπως συνηθίζεται. Αλλωστε, τονίστηκε πως και τα ΜΑΤ εγκαταστάθηκαν στο ΑΠΘ τη Μεγάλη Βδομάδα...

Επίσης, αναδείχθηκε πως ο νέος νόμος - πλαίσιο, που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την προώθηση του «πανεπιστημίου ΑΕ» έχει απορριφθεί από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Από την πλευρά του, ο Γ. Μπέικος στάθηκε στο ότι η κυβέρνηση με άρθρο της τελευταίας στιγμής επιχειρεί να παραδώσει το αγρόκτημα του ΑΠΘ και τις δασικές εκτάσεις του ιδρύματος, χώρους όπου μέχρι τώρα χιλιάδες φοιτητές πραγματοποιούσαν εργαστηριακές ασκήσεις, πρακτική άσκηση, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά πειράματα, στο μεγάλο κεφάλαιο και σε επιχειρήσεις που ουδεμία σχέση έχουν με τα επιστημονικά αντικείμενα της Γεωπονίας και της Δασολογίας, σχολιάζοντας: «Μας δείχνουν ότι μοναδικό κριτήριό τους δεν είναι οι δικές μας ανάγκες αλλά οι ανάγκες της αγοράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ