Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι μύθοι περί «πολλών και καλών» θέσεων εργασίας καταρρέουν μπροστά στην πραγματικότητα

Ανακοίνωση με αφορμή τα κυβερνητικά πανηγύρια για τη μετεγκατάσταση του IT hub της «Deutsche Telekom» στην πόλη

Από τη φιέστα κυβέρνησης και εταιρείας
Από τη φιέστα κυβέρνησης και εταιρείας
Το τι κρύβεται πίσω από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκη, για τη μετεγκατάσταση του κέντρου πληροφορικής (IT hub) της «Deutsche Telekom» (DT) από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη μαζί με τμήμα των εκεί εργαζομένων, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών - Ερευνας της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ο υπουργός, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε την «Deutsche Telecom» (DT) - OTE και τη «Pfizer» και πρόβαλε το αφήγημα της κυβέρνησης ότι το κέντρο πληροφορικής της DT αναμένεται να αποτελέσει μαγνήτη νέων επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη, που προορίζεται να μετατραπεί σε κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας. Προβάλλονται επίσης η ταχύτητα με την οποία εργάστηκαν τα υπουργεία και οι υπηρεσίες για να πραγματοποιηθούν η μεταφορά του και η μετεγκατάσταση 250 εργαζομένων και των οικογενειών τους ξεπερνώντας διαδικαστικά εμπόδια, καθώς και η προοπτική πρόσληψης επιπλέον 200 μηχανικών πληροφορικής σε ορίζοντα διετίας.

Με ανακοίνωσή της η ΤΟ Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών - Ερευνας αναδεικνύει ότι «η πλειοψηφία των μεταναστών εργαζομένων στο νέο κέντρο πληροφορικής της DT είναι θύματα της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ δύο στρατοπέδων ιμπεριαλιστών - ληστών στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας». Και προσθέτει ότι «Ουκρανοί και Ρώσοι πρόσφυγες και μετανάστες εκτός από φθηνό εργατικό δυναμικό χρησιμοποιούνται επικοινωνιακά σε μια προσπάθεια να "ξεπλυθούν" κυβερνήσεις και συνολικά η ΕΕ για την απάνθρωπη αντιμεταναστευτική πολιτική τους που παράγει και αναπαράγει βαρβαρότητα και θύματα στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στη Μελίγια, αλλά και αλλού».

Σημειώνει πως δεν μπορεί να κρυφτεί ότι αμερικανικές, γερμανικές και άλλες επενδύσεις έχουν έντονο γεωπολιτικό «άρωμα» ανταγωνισμών και πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, έρχονται μαζί με την εμπλοκή της χώρας μας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς, τελικά μαζί με τα όπλα.

Και τονίζει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη τα κέντρα πληροφορικής και άλλες δραστηριότητες τους «γιατί θα βρουν κι εδώ πολυάριθμο, φθηνό και καλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να μεγαλώνουν τα κέρδη τους. Ενα φιλικό προς τους επιχειρηματικούς ομίλους αστικό κράτος που θα τους απαλλάσσει από φόρους, θα τους επιδοτεί, θα κατευθύνει σε αυτούς τα "πακέτα" των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του ψηφιακού μετασχηματισμού, την ίδια στιγμή που φορτώνει τις κυρώσεις του πολέμου και όλα τα βάρη στον λαό». Ενα αποτελεσματικό για τους λίγους κράτος, «που την ίδια στιγμή "βασανίζει" τους Ελληνες εργαζόμενους με τις τεράστιες ελλείψεις σε Υγεία, Παιδεία, Πολιτική Προστασία, με τους φόρους αλλά και τους μετανάστες και πρόσφυγες με τον εγκλωβισμό, με τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης, με τα εμπόδια στο να κινηθούν προς τις χώρες επιλογής τους».

Οσο για τους μύθους περί «ανάπτυξης» και «καλών θέσεων εργασίας» που επαναλαμβάνονται μονότονα από εργοδοσία και ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύει ότι αυτοί καταρρέουν μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα:

«Την ώρα που οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ δουλεύουν με την εντατικοποίηση να χτυπάει "κόκκινο", με τους μισθούς στην πραγματικότητα να μειώνονται κάθε μήνα από την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στην Ενέργεια, λίγοι μέτοχοι απολαμβάνουν ιστορικά κέρδη και τζίρους, μοιράζονται μόνο ως "αμοιβή" (πέραν όλων των άλλων) για το 2022 το αμύθητο ποσό των 500 εκατ.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι της "Pfizer" δουλεύουν με ωράρια - λάστιχο, με συμβάσεις εργασίας που τους θέλουν stand by τα Σαββατοκύριακα, με μισθούς οι οποίοι στην ουσία μειώνονται αφού η όποια αύξηση κινείται κάτω από τον πληθωρισμό που "τρέχει" με 12%, η πολυεθνική σημειώνει ρεκόρ κερδοφορίας (81,2 δισ. ετήσια έσοδα για το 2021 και 77% αύξηση της κερδοφορίας το Α' τρίμηνο του 2022!).

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, ακόμα και σε κλάδους στους οποίους οι εργαζόμενοι αμείβονται κάπως καλύτερα από άλλους όπου κυριαρχεί ο κατώτατος μισθός, εντείνεται η εκμετάλλευση, ανοίγει διαρκώς η "ψαλίδα" ανάμεσα στο τι παράγουν με την αύξηση της παραγωγικότητας και τι τελικά τους "μένει" ως μισθός μετά τη "νόμιμη" κλοπή του πλούτου που παράγουν από τους μεγαλομετόχους και το αστικό κράτος με την άμεση και έμμεση φορολογία του.

Η διέξοδος για να απολαμβάνουμε, Ελληνες, Ρώσοι, Ουκρανοί, όλοι οι εργαζόμενοι, τον πλούτο που παράγουμε, για να απαλλαχθούμε από τους πολέμους, τις κρίσεις, την προσφυγιά, την ανασφάλεια, βρίσκεται στον δρόμο της ανατροπής αυτού του άδικου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, για να πάρουν οι εργαζόμενοι την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους».

Στη συνέχεια καλεί τους εργαζόμενους να ανοίξουν αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο με τον αγώνα μέσα από τα σωματεία και τις Επιτροπές Αγώνα, στοχεύοντας σωστά τον πραγματικό αντίπαλο, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ