Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΒΟΥΛΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Εγκλημα σε βάρος των πανεπιστημιακών δασών το άρθρο 296

Το έγκλημα που διαπράττει η κυβέρνηση σε βάρος των πανεπιστημιακών δασών του ΑΠΘ, με τα όσα προβλέπει το κατάπτυστο άρθρο 296 του νόμου - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία απαίτησε έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο αυτό όσο και συνολικά το νομοσχέδιο.

Οπως σημείωσε, το άρθρο αυτό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων γιατί «είναι κακούργημα πραγματικό σε βάρος του εκπαιδευτικού ρόλου για τους φοιτητές, αλλά και της έρευνας για τις σχολές της Γεωπονίας και Δασολογίας του ΑΠΘ».

Η Δ. Μανωλάκου ανέδειξε ότι το άρθρο αυτό καταργεί την αυτοτέλεια του Ταμείου Διαχείρισης Αγροκτήματος και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που διαχειρίζεται τα πανεπιστημιακά δάση σε Περτούλι, 33 χιλιάδων στρεμμάτων, Χαλκιδική, 58 χιλιάδων στρεμμάτων και το αγρόκτημα 1.200 στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραδοθούν τα δάση αυτά και οι περιοχές - φιλέτο στα επιχειρηματικά συμφέροντα μέσω της ένταξής τους στην εταιρεία αξιοποίησης περιουσίας του ΑΠΘ, που συστήνεται με βάση το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια.

Οπως τόνισε η Δ. Μανωλάκου, σταματά η πρότυπη και υποδειγματική διαχείριση των δασών και των εκτάσεων, στις οποίες απασχολούνται εργαζόμενοι, συνεργάζονται με δασικούς συνεταιρισμούς, πραγματοποιείται πρακτική των φοιτητών Γεωπονίας, πωλείται ξυλεία με έσοδα για το Πανεπιστήμιο, ενώ εξυπηρετούνται άμεσα οι κάτοικοι των χωριών των περιοχών.

Με το καταστροφικό αυτό άρθρο, όλες οι παραπάνω δραστηριότητες «στραγγαλίζονται» και καταστρέφονται ολόκληρες τοπικές κοινωνίες. Ταυτόχρονα, αποδεδειγμένα υποβαθμίζονται η έρευνα και η εκπαίδευση των φοιτητών για να δοθούν οι εκτάσεις στα σαγόνια των επιχειρηματικών ομίλων, στις αδηφάγες ορέξεις τους, σύμφωνα πάντα με τη στρατηγική της ΕΕ.

Κατέθεσε στα πρακτικά τα έγγραφα διαμαρτυρίας που υπογράφουν ο πρόεδρος του Ταμείου Διαχείρισης Δασών, η πρόεδρος του Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τα συνυπογράφουν οι πρόεδροι των χωριών και των δασικών συνεταιρισμών, οι αυτοδιοικητικοί και οι κοινωνίες που διαμαρτύρονται, όπως και τα έγγραφα διαμαρτυρίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ