Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Παζαριών συνέχεια και με τα F-16

Από τη συνάντηση Φλώρου - Μενέντεζ
Από τη συνάντηση Φλώρου - Μενέντεζ
Ολα τα κρίσιμα ζητήματα παραμένουν στην ατζέντα του παζαριού ΗΠΑ - Τουρκίας, όπως βεβαιώνουν και γνωστοί... φιλέλληνες που διατηρούν υψηλούς τόνους κριτικής απέναντι στην Αγκυρα. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του γερουσιαστή των Δημοκρατικών και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μετά και την έγκριση τροπολογίας που επιτρέπει την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, με τον όρο ο Αμερικανός Πρόεδρος να πιστοποιεί την ύπαρξη λόγων «εθνικής ασφάλειας».

Μιλώντας σε ΜΜΕ ο Μενέντεζ σχολίασε σχετικά ότι τάχα οι ΗΠΑ «πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους». Επιμένοντας δε ότι η διαπραγμάτευση με την τουρκική κυβέρνηση είναι απαιτητική, παρέθεσε μια σειρά μέτωπα στα οποία η Αγκυρα πρέπει να αλλάξει τη στάση της. Σε αυτά συμπεριέλαβε την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, γενικότερα τις στενές της σχέσεις με τη Ρωσία. Κατά τ' άλλα, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών αναφέρθηκε και στις «υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά», θέμα βέβαια στο οποίο οι «ενστάσεις» της Ουάσιγκτον αφορούν τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή και ως εκ τούτου ανάγει σε «διμερείς διαφορές» τις προκλητικές αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας. Ο Μενέντεζ αναφέρθηκε επίσης στις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Τουρκία, θίγοντας ένα θέμα που αποτελεί πεδίο πολύπλευρων ενδοαστικών διεργασιών και στην Τουρκία και «μοχλό» πίεσης προς την τουρκική κυβέρνηση, και βέβαια τομέα στο οποίο οι ΗΠΑ δεν έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερες περγαμηνές...

Και πρόσθεσε ο Μενέντεζ ότι «αν κάποιος είναι πρόθυμος να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα», σπεύδοντας βέβαια να εκφράσει για άλλη μια φορά την ...απαισιοδοξία του για την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς «μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποια προθυμία από τον Πρόεδρο Ερντογάν να κάνει αυτά τα βήματα».

Στο μεταξύ χτες βράδυ (ώρα Ελλάδας) πέρασε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ η τροπολογία που προβλέπει την «πιστοποίηση» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ των λόγων «εθνικής ασφάλειας», για την πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού αλλά και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία επιβεβαιώνοντας ότι φουντώνει το παζάρι Ουάσιγκτον - Αγκυρας, ενώ η τουρκική επιθετικότητα δυναμώνει αμείωτα.

Το κείμενο που εγκρίθηκε αναφέρει μεν ότι απαγορεύονται η πώληση και ο εκσυγχρονισμός F-16 σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία, αλλά την ίδια στιγμή ακυρώνει την απαγόρευση αν «ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας». Ακόμα, ως όρος αναφέρεται και το να λάβει η κυβέρνηση «αναλυτικά και επαρκή μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα». Βέβαια, άλλο θέμα είναι τι... υπολογίζει κανείς ως Ελλάδα, δηλαδή σε ποια επικράτεια θεωρεί ότι μια τουρκική υπέρπτηση συνιστά παραβίαση, αφού π.χ. οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων. Κι αυτό όταν δεν περνά βδομάδα χωρίς η Ουάσιγκτον να μιλήσει για «επίλυση» των «διμερών διαφορών», εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου.

Πάνε άλλωστε ελάχιστα 24ωρα που η βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουαλάντερ, επιχειρηματολογώντας για τη σημασία αναβάθμισης των τουρκικών F-16, υπογράμμιζε ότι αυτή αποτελεί «συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια»...

Συνεχίζονται οι επικίνδυνες επαφές του Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των επαφών που έχει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος συνάντησε τον Μενέντεζ, ο οποίος, θυμίζουμε, είναι και εκ των πρωτεργατών της υπερψήφισης του περιλάλητου «East Med Act» (Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου - 2019), αλλά και του «Νόμου περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας» (2021, «πρόλογος» της ανανεωμένης «Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, που ακολούθησε): Κείμενα που «επενδύουν» στον άξονα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ προς αναχαίτιση των «κακόβουλων επιρροών στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», της Ρωσίας και της Κίνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αναθέτοντας ταυτόχρονα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ρόλο ευρωτλαντικού δερβέναγα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, Φλώρος και Μενέντεζ συζήτησαν για την «κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου», για τη «στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ» και για τη «συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας». Ο Μενέντεζ από την πλευρά του διαβεβαίωσε για την «υποστήριξή» του στην ενίσχυση των διμερών δεσμών και την «εκτίμησή» του για τον «κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας και της οικονομικής ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Α/ΓΕΕΘΑ μετέβη και στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με την Σελέστ Γουαλάντερ, υφυπουργό αρμόδια για τις Υποθέσεις Διεθνούς Ασφάλειας. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν η «ενίσχυση της συνεργασίας και των κοινών δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ», η «αρχιτεκτονική ασφαλείας του ευρωατλαντικού χώρου» και η κατάσταση σε Ουκρανία και Ανατολική Μεσόγειο.

Μετέβη επίσης στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με την Τζέσικα Λιούις, υφυπουργό αρμόδια για Πολιτικοστρατιωτικές Υποθέσεις. Συζήτησαν τις «προκλήσεις ασφαλείας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και τις «προοπτικές εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ σε περιφερειακό και συμμαχικό επίπεδο».

Το ταξίδι του Κ. Φλώρου στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται αύριο, ενώ μία μέρα μετά αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ