Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΟΥΛΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Πολύτροπη προσπάθεια να αποκρύψει τη στρατηγική του σύμπλευση

Επιλέγοντας να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του σε θέματα πέρα από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε μια γενικόλογη αντίθεση στον νόμο - πλαίσιο, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στην πλειοψηφία των διατάξεών του, που πολλές από αυτές εξάλλου ίσχυαν και κατά τη διακυβέρνησή του, αφού υπαγορεύονται από τη διαδικασία της Μπολόνια, τη στρατηγική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, με τις οποίες κι ο ίδιος συμπλέει.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις μαζικές διαφωνίες της πανεπιστημιακής κοινότητας στο νομοσχέδιο και επανέφερε απέναντι στην κυβέρνηση τα περί συκοφάντησης των δημόσιων πανεπιστημίων, που τα παρουσιάζει ως κέντρα ανομίας.

Καταθέτοντας στα πρακτικά στοιχεία του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με τα οποία το διάστημα 2020 - 2021 «111.549 άτομα με μεταπτυχιακό αποχώρησαν από την ελληνική αγορά εργασίας», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εσείς, λοιπόν, δεν θέλετε στην πραγματικότητα τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την εργασία», ξεχνώντας βέβαια ότι η περιπλάνηση εργατικού και επιστημονικού δυναμικού εντός της ΕΕ, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, είναι από τις βασικές αρχές της.

Χαρακτήρισε συγκεντρωτικό το νέο μοντέλο διοίκησης, ενώ σε σχέση με τη χρηματοδότηση είπε ότι «είναι ντροπή για τη συντεταγμένη πολιτεία να αφήνει τα πανεπιστήμιά της να στηρίζονται σε χορηγίες, στα τέλη φοίτησης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά», όταν η δική του κυβέρνηση ήταν που πολλαπλασίασε τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα και πρωτοέφερε τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα. Ισχυρίστηκε βέβαια ότι «με τη δική μας ρύθμιση είχε αυξηθεί ο αριθμός των δωρεάν μεταπτυχιακών», ξεχνώντας ότι είχε αυξηθεί πολύ περισσότερο ο αριθμός αυτών με τα δίδακτρα, τα οποία τώρα ισχυρίστηκε ότι θα τα καταργήσει...

Μίλησε για την «πολυδιάσπαση των προγραμμάτων σε προπτυχιακό επίπεδο και την εισαγωγή διαφορετικών αλά καρτ πτυχίων», που οδηγεί με μια έννοια στο «όλα χωράνε στο ίδιο πανέρι», την ίδια ώρα που κι ο ίδιος δεσμεύτηκε να φέρει διετή προγράμματα κατάρτισης στα ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ κατά παραγγελία της αγοράς, όπως αυτά που είχε έτοιμα όταν ήταν κυβέρνηση.

Οριοθέτησε την ιδεολογική αντιπαράθεση στα της Παιδείας λέγοντας ότι «αφορά όχι μόνο το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά το δημόσιο συμφέρον, την έννοια του δημόσιου συμφέροντος», το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιλαμβάνεται, συσκοτίζοντας έτσι την πραγματική ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και των εκμεταλλευόμενων, αφού ενιαίο «δημόσιο συμφέρον» και για τους μεν και για τους δε δεν υπάρχει.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε ότι αν βγει κυβέρνηση θα καταργήσει αυτό το νομοσχέδιο και μοίρασε υποσχέσεις για αύξηση της χρηματοδότησης και του διδακτικού προσωπικού σε βάθος τετραετίας, ενώ ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία της ψηφοφορίας, αποφεύγοντας έτσι να ψηφίσει σε μια σειρά από άρθρα και ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα οποία είτε βουλευτές του έχουν τοποθετηθεί θετικά είτε πρόκειται για ρυθμίσεις που είχαν διατηρηθεί ή εισαχθεί από τη δική τους κυβέρνηση.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας αναλώθηκε να απαντάει στα περί «εκτσογλανισμού» της πολιτικής ζωής που είπε την προηγούμενη μέρα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ με αφορμή τα περί «μύθου του Πολυτεχνείου» που είπε ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγ. Συρίγος, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε την αποβολή του από την κοινοβουλευτική ομάδα και από την κυβέρνηση ή την παραίτησή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ