Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΟΥΛΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ανιστόρητη τοποθέτηση, δείγμα βαθιάς έχθρας στους λαϊκούς αγώνες

Θ. Παφίλης: Αν νομίζετε ότι με τα πολιτικά απαράδεκτα που λέτε θα βάλετε φρένο στους αναγκαίους κοινωνικούς αγώνες, και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε μακριά νυχτωμένοι

Σε προκλητικές, ανιστόρητες και πολιτικά απαράδεκτες αναφορές επιδόθηκε ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος χτες στην Ολομέλεια της Βουλής. Παίρνοντας τον λόγο, για να μιλήσει υποτίθεται για το νομοσχέδιο, αυτό που έκανε ήταν να αφιερώσει όλη την ομιλία του στο να διαστρεβλώσει τα ιστορικά γεγονότα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, δείχνοντας την απέχθεια του ίδιου και της κυβέρνησης της ΝΔ στους λαϊκούς αγώνες.

Είπε συγκεκριμένα ότι «δεν υπήρξαν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις επί χούντας, αλλά μεμονωμένες ενέργειες κάποιων Ελλήνων» και ότι «η χούντα δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως», αλλά «κατέρρευσε το 1974 υπό το βάρος των ανομημάτων της, και ιδίως υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας»! Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Συκοφαντώντας τις αγωνιστικές αντιδράσεις του λαού, είπε ότι «μετά το 1974 είχαμε τις πορείες μας, είχαμε τα λάβαρά μας, τραγουδάγαμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας ήσυχοι ότι έχουμε εκπληρώσει - εκ του ασφαλούς, με καθυστέρηση ετών - το αντιστασιακό μας καθήκον έναντι της δικτατορίας. Επρόκειτο για μίμηση, για κακό θεατρικό παίγνιο, για παρωδία»! «Δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου εν μέσω χούντας το 1973», συνέχισε, «αλλά στην πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Ποιες ήταν οι εκφράσεις αυτού του μύθου; Οι κομματικές φοιτητικές παρατάξεις»!

Δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στην πρόκληση του υφυπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επεσήμανε: «Το να σας πω "δεν ντρέπεστε;" είναι λίγο, γιατί τα είπατε όλα συνειδητά. Και επειδή είστε και καθηγητής πανεπιστημίου, θα ήθελα να σας πω να διαβάζετε λίγο καλύτερα την Ιστορία, όχι όπως την έχετε στο μυαλό σας. Η αντίσταση στη χούντα, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, σε φοβερές συνθήκες, άρχισε αμέσως με την κήρυξη της δικτατορίας και πήρε πάρα πολλές μορφές, και δεν ήταν η μία στιγμή του Πολυτεχνείου, ήταν αποτέλεσμα. Δεν τα ξέρετε; Δεν ξέρετε για τους αγρότες; Δεν ξέρετε για τους οικοδόμους; Δεν ξέρετε για άλλους αγώνες μαζικούς; Δεν έχετε διαβάσει πόσοι αγώνες ξεδιπλώθηκαν σε τέτοιες συνθήκες δύσκολες; Δεν τα ξέρετε όλα αυτά; Τι νόημα έχει αυτή η παρέμβαση; Τι θέλετε να πείτε;».

Πρόσθεσε ότι «αν νομίζετε εσείς με αυτά που λέτε, που είναι ανιστόρητα και πολιτικά απαράδεκτα, ότι θα βάλετε φρένο στους αναγκαίους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι, στη Γη του Πυρός. Δεν πρόκειται να σταματήσει το κίνημα. Δεν πρόκειται, γιατί τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία", είναι ακόμα επίκαιρα. Εσείς τι κάνετε τώρα; Εμπόριο! Και να ξέρετε ότι θα φουντώσει και ακόμα περισσότερο. Ενα μήνυμα το πήρατε στις φοιτητικές εκλογές. Θα πάρετε πολύ περισσότερα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νοέμβρης 1973 - Νοέμβρης 2021: Το Πολυτεχνείο ζει! (2021-11-06 00:00:00.0)
Νοέμβρης 1973 - Νοέμβρης 2020 Το Πολυτεχνείο ζει στην πάλη για την ανατροπή! (2020-11-12 00:00:00.0)
Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (2013-11-12 00:00:00.0)
Πέθανε ο Ιωαννίδης (2010-08-17 00:00:00.0)
"Στα 45 μου σας ζητάω ταπεινά να γίνω μέλος της ΚΝΕ" (1999-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ