Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΒΟΥΛΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Θέλετε ένα πανεπιστήμιο παράρτημα των επιχειρηματικών ομίλων

«Θέλετε ένα πανεπιστήμιο παράρτημα των επιχειρηματικών ομίλων», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, καθώς όπως τόνισε οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που είναι και οι μόνοι ωφελημένοι από τον νέο νόμο - πλαίσιο, θα είναι αυτοί που θα καθορίζουν τι μεταπτυχιακά πρέπει να γίνονται, θα εκμεταλλεύονται τσάμπα υποδομές, επιστημονικό προσωπικό και, βέβαια, τα ίδια τα αποτελέσματα του επιστημονικού έργου και της έρευνας, που θα κόβεται και θα ράβεται στα μέτρα τους. Γι' αυτό άλλωστε είναι και οι μόνοι που στηρίζουν το αντιδραστικό νομοθέτημα της κυβέρνησης, «και αυτό κάτι λέει».

Αυτοί είναι και οι λόγοι που η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιό της κατακαλόκαιρο, με τα πανεπιστήμια κλειστά, συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει αντιεκπαιδευτικός νόμος - της ΝΔ παλιότερα, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ πιο πρόσφατα - ο οποίος να ψηφίστηκε σε «κανονικό χρόνο», δηλαδή με πανεπιστήμια και σχολεία ανοιχτά. Για παράδειγμα, ο νόμος Γαβρόγλου ψηφίστηκε Μεγάλη Βδομάδα, ενώ ο δεύτερος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ στις 2 Αυγούστου. Καλοκαίρι είχε ψηφιστεί και ο νόμος Διαμαντοπούλου. Νόμοι που ο ένας είναι συνέχεια του άλλου, ανέδειξε ο Θ. Παφίλης, καθώς εδώ και 20 χρόνια οι κυβερνήσεις διαδοχικά ενσωματώνουν κάθε φορά και ένα τμήμα της στρατηγικής της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για πανεπιστήμιο - εμπορικό κέντρο και ανώνυμη εταιρεία, όπου όλα πωλούνται και αγοράζονται στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών του κεφαλαίου, όπως είναι η έκδοση φτηνών και αναλώσιμων εργαζομένων.

Γι' αυτόν τον λόγο, ανέφερε, αποχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί «όχι μόνο συμφωνεί με αυτήν τη στρατηγική, αλλά την εφάρμοσε κατά γράμμα όταν ήταν κυβέρνηση, και καταψηφίζοντας θα ήταν υποχρεωμένος να αρνηθεί τον εαυτό του», πέρα από «διάφορες δεσμεύσεις που μπορεί να έχει». Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που αποχωρεί στα «δύσκολα», όπως έκανε και με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο της ΝΔ, όπου τα περισσότερα άρθρα ήταν από νόμους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση διατείνεται πως έδωσε επίδομα ενοικίου σε 43.000 φοιτητές όταν οι φοιτητές είναι πάνω από 500.000! Την κάλεσε να πει αν υπάρχει έστω και ένα άρθρο στο νομοσχέδιο που να αφορά αυτά τα προβλήματα που βασανίζουν τις λαϊκές οικογένειες, που να μιλάει για φοιτητική μέριμνα, για δωρεάν ποιοτική σίτιση, για αξιοπρεπές στεγαστικό επίδομα, για δωρεάν μεταφορά, για δωρεάν βιβλία ή για δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες. Αντίθετα, θα μπει ενοίκιο για τις νέες φοιτητικές εστίες που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ, μπαίνουν κριτήρια ακόμα και για τη λήψη δωρεάν συγγραμμάτων και «απελευθερώνονται» τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Την ίδια ώρα δημιουργούνται ξενόγλωσσα και θερινά τμήματα, επίσης με δίδακτρα, υποβαθμίζοντας τη γνώση που περιέχεται στο πτυχίο.

Από αυτήν τη στρατηγική δεν ωφελούνται ούτε τα μέλη ΔΕΠ και το επιστημονικό προσωπικό, πρόσθεσε ο Θ. Παφίλης, καθώς οι μισθοί τους θα συνεχίσουν να είναι «πετσοκομμένοι από τα μνημόνια, το ενιαίο μισθολόγιο που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ» και θα συνεχίσουν να δουλεύουν χωρίς ανάσα, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού. Οπως τόνισε, η υπουργός Παιδείας είπε για 1.450 προσλήψεις στα πανεπιστήμια αλλά δεν είπε πόσοι έχουν φύγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ