Πέμπτη 30 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να σταματήσει αμέσως κάθε δικαστική διαδικασία!

Ανοιχτή επιστολή της Κίνησης προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για την επιχείρηση στοιχειοθέτησης κατηγορίας σε βάρος διαδηλωτών της Πρωτομαγιάς

Από τη σύλληψη του ασφαλίτη στην πορεία του ΠΑΜΕ
Από τη σύλληψη του ασφαλίτη στην πορεία του ΠΑΜΕ
Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την «επικίνδυνη για τα δημοκρατικά δικαιώματα εξέλιξη που διαγράφεται με την επιχείρηση στοιχειοθέτησης κατηγορίας για "σύσταση συμμορίας" και "ληστεία" σε βάρος διαδηλωτών της Πρωτομαγιάς». Για το θέμα αυτό απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, την οποία κοινοποίησε στον πρωθυπουργό, κ. Σημίτη, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με την επιστολή, μεταξύ άλλων, καλείται ο υπουργός να σταματήσει αμέσως κάθε δικαστική διαδικασία σε βάρος των διαδηλωτών της Πρωτομαγιάς.

Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «θεωρεί απαράδεκτη την τακτική των Αρχών, να καλέσουν ως μάρτυρα (;) τον Δήμο Κουμπούρη, τέως βουλευτή και καταξιωμένο συνδικαλιστή, προκειμένου να στήσουν κατηγορία σε βάρος των συναγωνιστών και συναδέλφων του!».

«Η κυβέρνηση --συνεχίζει η ανακοίνωση-- αντί να απολογηθεί για τη χρήση προβοκατόρικων μέσων παρότρυνε στην πραγματικότητα διά στόματος πρωθυπουργού τις διώξεις. Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν τους αληθινούς στόχους του τρομονόμου, ο οποίος θεσμοθέτησε και διεύρυνε την αστυνομική "διείσδυση", με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Πρόκειται, σημειώνεται, για μια κλιμάκωση της πορείας αυταρχισμού που έχει διαγραφεί με τη Συνθήκη Σένγκεν, την Ευρωπόλ, τον τρομονόμο και τον ευρωτρομονόμο, τις αποφάσεις των «15» για την καταστολή διαδηλώσεων και που συνεχίζεται με την προωθούμενη «αντιτρομοκρατική συνεργασία» Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ, καθώς και με τη δημιουργία ευρωενωσιακής ΚΥΠ, που θα συνεργάζεται στενά με τις αμερικανικές υπηρεσίες.

«Ο ελληνικός λαός --καταλήγει η ανακοίνωση-- θα υπεραμυνθεί των δημοκρατικών κατακτήσεων και των ελευθεριών του. Δε θα επιτρέψει σε κανένα να τις υπονομεύσει. Οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων θα πρωτοστατήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες θα έχει τη δική της αγωνιστική συμβολή».

Η επιστολή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης

Η Δημοκρατική Συσπείρωση, απευθυνόμενη στον υπουργό σε συνέχεια της συνάντησης που είχε μαζί του στις 21 Μάη, όπου είχε καταθέσει τη ριζική της διαφωνία με τις μεθόδους παρακολούθησης λαϊκών συγκεντρώσεων από αστυνομικούς με πολιτικά, του υπενθυμίζει ότι παρότι προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο το θέμα είχε τότε δεσμευτεί πως θα επανεξέταζε το ζήτημα. Του υπενθυμίζει ακόμα ότι οι πρακτικές αυτές είναι αντισυνταγματικές μιας και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 11 παρ. 2, εδάφιο α του Συντάγματος.

«Αντί γι' αυτό --τονίζεται-- διαπιστώσαμε με αγανάκτηση ότι, με --τουλάχιστον-- κυβερνητική κάλυψη, κινείται διαδικασία σε βάρος διαδηλωτών που εντόπισαν τον οπλοφορούντα, μεταμφιεσμένο σε διαδηλωτή, αστυνομικό. Οι κατηγορίες μάλιστα παραπέμπουν ευθέως σε άλλες, καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού, εποχές».

Τέλος, και αφού ο υπουργός καλείται να συναισθανθεί τις ευθύνες του και να παρέμβει για την παύση της δίωξης, η Δημοκρατική Συσπείρωση τονίζει πως με τους αγώνες του ο λαός θα περιφρουρήσει τις δημοκρατικές κατακτήσεις του.

Καταγγέλλει την κρατική τρομοκρατία

Με ανακοίνωσή του το σωματειακό παράρτημα ΤΣΚΣΔ της ΕΤΕ - ΔΕΗ καταγγέλλει και καταδικάζει απερίφραστα το νέο κρούσμα αυταρχισμού και κρατικής τρομοκρατίας εκ μέρους της κυβέρνησης.

Στηλιτεύει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, η οποία δίνει το «πράσινο φως» και μεθοδεύει διώξεις συνδικαλιστών με χαλκευμένα στοιχεία. «Αυτές οι ενέργειες --σημειώνει-- θυμίζουν μαύρες εποχές, καταδικασμένες στη συνείδηση της εργατικής τάξης και του λαού».

Τέλος, το παράρτημα καλεί την ΕΤΕ - ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες, ενώ προειδοποιεί την κυβέρνηση πως είναι ...μακριά νυχτωμένη αν πιστεύει ότι με τέτοιες μεθοδεύσεις θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, οι οποίοι εντείνοντας τον αγώνα τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής θα δώσουν απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ