Πέμπτη 30 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συζητούν το θέμα της ασφάλειας

Νέος Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο

Πιο ενεργητικός και πιο έντονος είναι ο ρόλος του Αλβαρο ντε Σότο στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς, μετά την επίσκεψη Κόφι Ανάν, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου.

Ο Μ. Παπαπέτρου ανέφερε πως η προχτεσινή απευθείας συνάντηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ασφάλειας και η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο, Παρασκευή. Χωρίς να αναφερθεί κατά συγκεκριμένο τρόπο στα όσα διαμείβονται στις συνομιλίες, ο εκπρόσωπος είπε πως τα εμπόδια εξακολουθούν να είναι πολλά. Ο Μ. Παπαπέτρου μιλούσε στους δημοσιογράφους χτες το πρωί, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη σε ενημέρωση για τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και την υπόλοιπη ελλαδική πολιτική ηγεσία. Τα μέλη του Σώματος υπέβαλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 6 του Ιούνη.

Αναφερόμενος εξάλλου στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για το Κυπριακό, ο Μ. Παπαπέτρου κάλεσε την Αγκυρα να πάρει σύντομα οριστικές αποφάσεις και να επιλέξει είτε τη λύση του Κυπριακού και την προώθηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της, είτε τη συνέχιση της κατοχής τμήματος της Κύπρου σε βάρος των δικών της συμφερόντων.

Νέες δηλώσεις Ντενκτάς

Σε δηλώσεις του ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξει προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας στις απευθείας συνομιλίες δε θα υπάρξει σε καμιά άλλη πτυχή του Κυπριακού.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι δε θέλει να χάνει χρόνο στις συνομιλίες και επανέλαβε την απαράδεκτη αξίωση ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχία δυο κρατών, ενώ δήλωσε ότι μια μελλοντική λύση στην Κύπρο θα είναι ένας νέος συνεταιρισμός και τίποτε άλλο.

Επίσης, είπε ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να λυθεί εύκολα αν ληφθούν υπόψη οι τελευταίες προτάσεις της τουρκικής πλευράς. Η τουρκική πλευρά, πρόσθεσε, πρότεινε μια αναθεώρηση της υφιστάμενης συνθήκης εγγύησης ώστε να εναρμονιστεί με το νέο συνεταιρισμό.

Οπως είπε, η αναθεώρηση θα περιλαμβάνει μια νέα αναθεώρηση της θητείας της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για να ενεργεί ως παρατηρητής, ώστε σε περίπτωση παραβιάσεων της μελλοντικής συμφωνίας να τις αναφέρει στα Ηνωμένα Εθνη και στις εγγυήτριες δυνάμεις.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι δεν είναι εναντίον της ένταξης, αλλά τόνισε ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων πρέπει να ληφθούν υπόψη εάν η Κύπρος γίνει μέλος.

Είπε επίσης ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί την επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν, αλλά τόνισε ότι μια συνεταιριστική συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχία των δυο πλευρών.

Τέλος, υποστήριξε ότι η εξοπλιστική εκστρατεία των Ελληνοκυπρίων βλάπτει τη συνεχιζόμενη διαδικασία των συνομιλιών.

Νέος Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο

Η αμερικανική κυβέρνηση, ακολουθώντας τη διπλωματική πρακτική, ζήτησε από τη Λευκωσία την έγκριση του νέου πρέσβη και συγκεκριμένα του Μάικλ Κλόσον, ο οποίος υπηρετεί σήμερα στο Χονγκ Κονγκ. Η τοποθέτηση του νέου πρέσβη αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη, πλην όμως δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση στον Ντόναλντ Μπάντλερ, σε περίπτωση που υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Ντόναλντ Μπάντλερ, καλός γνώστης του Κυπριακού, επιστρέφει μετά την ολοκλήρωση φέτος της θητείας του στην Ουάσιγκτον για να τοποθετηθεί σε νέα θέση, είτε στο κέντρο, είτε σε πρεσβεία του εξωτερικού.

Ο Μάικλ Κλόσον γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1949, γνωρίζει την κινεζική, γαλλική και σουηδική, παρουσιάζεται με σημαντικές εμπειρίες σε θέματα Ανατολικής Ασίας και Ευρώπης. Ασχολήθηκε με ευρωπαϊκά ζητήματα αλλά και με θέματα που αφορούν στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Μάικλ Κλόσον από το 1999 είναι ο διαπιστευμένος πρέσβης των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ