Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Κάλεσμα λαϊκής συσπείρωσης και πάλης ήχησε χτες βράδυ στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, όπου σε συγκέντρωση των τοπικών Κομματικών Οργανώσεων μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ο χώρος της συγκέντρωσης ήταν κατάμεστος από μέλη και φίλους του Κόμματος, με τη νεολαία να δίνει και αυτή τη φορά τον τόνο, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα και υψώνοντας όλο και πιο ψηλά τα κόκκινα λάβαρα.

Η συγκέντρωση κύλησε στο κλίμα των ημερών, κλίμα αγωνιστικής ανάτασης μπροστά στην πανεργατική-πανυπαλληλική απεργία της 18ης του Ιούνη, μπροστά στη μεγάλη μάχη του Ασφαλιστικού αλλά και στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Μάχες που η Αλέκα Παπαρήγα με την τελευταία φράση της ομιλίας της κάλεσε να δοθούν από όλους μαζί, όπως ήταν μαζί, ενωμένοι, αλληλέγγυοι, αποφασισμένοι οι ναυτεργάτες στους καταπέλτες των πλοίων.

Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας τους συγκεντρωμένους η Νικολέττα Χασκή, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου της Αχτίδας Νοτιοανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα άρχισε την ομιλία της με μια αναδρομή στη δεκαετία που πέρασε και στις εξελίξεις που σημειώθηκαν σε αυτή, μια και έστρωσαν το έδαφος για την προώθηση σήμερα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των βαθιών ανατροπών σε κεκτημένα δικαιώματα.

Αναφέρθηκε ακόμη εκτενώς στο πώς στάθηκαν απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις όλα τα άλλα κόμματα, ποιες είναι οι θέσεις τους σήμερα, πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που όχι μόνο δεν έχουν διαφορές, απεναντίας υπηρετούν τα ίδια ταξικά συμφέροντα.

Ακολούθως μίλησε και για το τι έκανε, τι κάνει και τι πρέπει να κάνει το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως αυτό, πάντα με εμπιστοσύνη στο λαό και στη δύναμή του, χωρίς να ρίχνει νερό στο κρασί του, με πλήρη γνώση των συσχετισμών και της δύναμης του αντιπάλου, πάλεψε για τη συσπείρωση δυνάμεων, για τη συνεργασία στα διάφορα μέτωπα πάλης. Οπως υπογράμμισε, ο δρόμος που διάλεξε το ΚΚΕ ήταν δύσκολος, όμως τα μέλη του, οι φίλοι του τα έβγαλαν πέρα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις ευθύνες των άλλων κομμάτων για τις αντιδραστικές εξελίξεις στην ΤΑ, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της ανάδειξης αγωνιστικών τοπικών αρχών που θα απειθαρχούν. Ως παράδειγμα επικαλέστηκε την εμπειρία των ίδιων των κατοίκων της Ηλιούπολης, το πόσο καθοριστικό ρόλο στους αγώνες τους έπαιξε κάποτε ο κομμουνιστής δήμαρχος της πόλης.

Καταλήγοντας η ομιλήτρια αφού σημείωσε πως η στάση του ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές θα είναι ενιαία και στους δύο γύρους, τόνισε πως ενόψει των τοπικών εκλογών ο λαός μπορεί και πρέπει να καταδικάσει τα δυο κόμματα, να δραπετεύσει απ' αυτά, να πιστέψει στη δύναμή του. Να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, ψηφοδέλτια συνεργασίας δυνάμεων που θέλουν και μπορούν να αντιστρατευτούν την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, μια και, όπως σημείωσε, «μπορεί να είναι κανείς ή με το κεφάλαιο ή με το λαό, ή υπέρ της ΕΕ ή εναντίον της, μέση οδός δεν υπάρχει, και με τις δύο πλευρές δε γίνεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ