Τρίτη 16 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΘΗΝΑ
Απειλούνται σημαντικοί ελεύθεροι χώροι

Από τις επεκτάσεις του Κυριακού στο Πεδίον του Αρεως
Από τις επεκτάσεις του Κυριακού στο Πεδίον του Αρεως
Στην Αθήνα, εδώ και χρόνια, μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα λυμαίνονται ελεύθερα κομμάτια γης ή τα διεκδικούν μέσα σε πάρκα, πλατείες και χώρους πρασίνου, προκειμένου να τα «αξιοποιήσουν» με μπετόν και τραπεζοκαθίσματα. Οι ελεύθεροι χώροι ολοένα και μειώνονται, με ό,τι αυτό σημαίνει για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των Αθηναίων. Στο 1ο και στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα (ΔΔ) έχουμε χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις.

H «Συμπαράταξη για την Αθήνα», τοπικοί σύλλογοι και δημότες, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων, συγκέντρωσαν και κωδικοποίησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί σημαντικοί χώροι ελεύθεροι και πρασίνου, καθώς και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις. Για το 1ο ΔΔ σημειώνονται τα εξής:

Στο Πεδίον του Αρεως υπάρχουν παράνομα κτίρια και εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου ΓΣ (επί προεδρίας Μ. Κυριακού κατέλαβε πέντε στρέμματα) μέσα στο πάρκο. Πέντε μήνες το χρόνο λειτουργούν εκεί παζάρια και εμπορικές εκθέσεις. Η δημοτική αρχή αρνείται να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα, επικαλούμενη έλλειψη των αναγκαίων μηχανημάτων. Ο υπερνομάρχης Θ. Κατριβάνος υπεκφεύγει στο αίτημα να απομακρύνει παζάρια και εκθέσεις. Η υπερνομαρχία, που διαχειρίζεται το χώρο, σχεδιάζει επιπλέον την κατασκευή δρόμων σταυρωτά στο άλσος και τη λειτουργία θερινής Λυρικής Σκηνής παρά την αρνητική νομολογία του ΣτΕ.

Στο άλσος Ριζάρη μεθοδεύεται κατασκευή Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του ζεύγους Γουλανδρή. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτή την προσφυγή των περιοίκων για ακύρωση της κατασκευής.

Στο πάρκο Ελευθερίας επεκτείνεται το Μέγαρο Μουσικής του Λαμπράκη (οικοδομήθηκε με σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης - δημοτικής αρχής) και κατασκευάζεται υπόγειο γκαράζ. Εχουν γίνει πολλές υπερβάσεις ακόμα και στα τυπικώς εγκριθέντα.

Στο Κολωνάκι, στην οδό Δεινοκράτους, η Εκκλησία θέλει να κατασκευάσει ξενοδοχείο 800 κλινών ενόψει επισκεπτών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο δε ΕΟΤ σχεδιάζει να εκποιήσει ολόκληρο το Λυκαβηττό, παραδίδοντάς τον σε ιδιωτικά συμφέροντα για να τον «αξιοποιήσουν», με τραπεζοκαθίσματα και καφετερίες-εστιατόρια.

Στο 2ο Διαμέρισμα

Προβλήματα εντοπίζονται φυσικά και στο 2ο ΔΔ: Στο Νέο Κόσμο, στην οδό Λαγουμιτζή, σε χώρο 22 στρεμμάτων, ο δήμος έχει εγκρίνει σχέδιο για τη μετατροπή του σε πάρκο με αθλοπαιδιές. Το μεγαλύτερο κομμάτι ανήκει στο δήμο. Ομως, 5,2 στρ. ανήκουν στη ΔΕΗ που θέλει να κατασκευάσει εκεί κτίριο γραφείων. Η Εκκλησία έχει 1,2 στρ. και ιδιώτες 0,3 στρ. Επίσης σχεδιάζουν αξιοποίηση διά της τσιμεντοποίησης. Οι περίοικοι διεκδικούν όλο το χώρο για να αναδειχτεί σε πάρκο - υπερτοπικός πόλος πρασίνου, αναψυχής, αθλοπαιδιών.

Στον Κήπο Ζαππείου, μεγάλα κομμάτια του χώρου χρησιμοποιούνται παράνομα ως πάρκινγκ ενώ επεκτάθηκε παράνομα η «Αίγλη». Ενόψει 2004 προετοιμάζεται η παραπέρα «αξιοποίηση» του χώρου και κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ