Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
Σήμερα η μεγάλη διαδήλωση

Λίγη ανάπαυση κάτω από το εύγλωττο πανό

Associated Press

Λίγη ανάπαυση κάτω από το εύγλωττο πανό
ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ (Του απεσταλμένου μας Χρ. Μανταλόβα).--

Μια μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση, που θα αρχίσει σήμερα στις 3 το μεσημέρι, θα σφραγίσει τη συνάντηση της Φλωρεντίας. Στη διαδήλωση αναμένεται μεγάλη συμμετοχή από κάθε μεριά της Ευρώπης. Κινήματα, συνδικάτα, πολιτικά κόμματα και άλλοι μαζικοί φορείς θα διαδηλώσουν την αντίθεση στις εντεινόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στο λαό του Ιράκ. Πολυπληθείς αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου, που βρίσκονται όλες αυτές τις μέρες στη Φλωρεντία, θα πάρουν μέρος στη διαδήλωση με το μπλοκ των δυνάμεων που μάχονται τον ιμπεριαλισμό.

Οι συνθήκες, μέσα στις οποίες πραγματοποιείται η διαδήλωση, χαρακτηρίζονται από τα πολύ οξυμένα αστυνομικά μέτρα που υπάρχουν και από το κλίμα τρομοκρατίας που η ιταλική κυβέρνηση και τα ΜΜΕ έχουν συστηματικά καλλιεργήσει στους κατοίκους της Φλωρεντίας. Χαρακτηριστική είναι η καθυστέρηση τρένου από την Αυστρία, το οποίο μετέφερε πάνω από 300 διαδηλωτές, για πάνω από τρεις ώρες, αφού η ιταλική αστυνομία το κρατούσε στα σύνορα χωρίς λόγο. Μάλιστα, προχώρησε και σε έρευνα των αποσκευών πολλών από τους διαδηλωτές.

Η πορεία, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι και αφού διασχίσει επτά χιλιόμετρα θα καταλήξει στο στάδιο της πόλης.

Συζήτηση για το σοσιαλισμό

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η χτεσινή συζήτηση για το σοσιαλισμό, που οργάνωσε το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών της Ελλάδας, το αντίστοιχο Ινστιτούτο της Γερμανίας και το περιοδικό «ΕΡΝΕΣΤΟ». Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι, όπως και στη συζήτηση για το ΝΑΤΟ, τα προβλήματα οργάνωσης της συζήτησης ήταν πολλά. Οι οργανωτές του υπό σύσταση Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, ενώ είχαν πληρωθεί αδρά οι συμμετοχές και ήταν υποχρεωμένοι, στη συζήτηση για το ΝΑΤΟ έστειλαν μεταφραστές την τελευταία στιγμή - όχι σε όλες τις γλώσσες που είχαν ζητηθεί - αλλά δεν είχαν φροντίσει να υπάρχουν τα μηχανήματα μετάφρασης!!! Στη συζήτηση για το σοσιαλισμό, δεν υπήρχαν καν μεταφραστές. Υπήρχε μόνο μία μεταφράστρια από τα γερμανικά στα αγγλικά, γεγονός που δημιούργησε πρόβλημα επικοινωνίας, το οποίο λύθηκε από τις προσπάθειες που κατέβαλε μέρος των συμμετεχόντων.

Μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, ενώ περνούν από τον έλεγχο των αστυνομικών στο λιμάνι της Ανκόνα
Μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, ενώ περνούν από τον έλεγχο των αστυνομικών στο λιμάνι της Ανκόνα
Στη συζήτηση μίλησαν ο Η. Λέγγερης από το ΚΜΕ, ο Ντομένικο Λοσούρντο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ουρμπίνο, φιλόσοφος και μέλος της Εθνικής Διεύθυνσης της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, ο Ρ. Στράγκερβαλντ, διευθυντής του περιοδικού «Μαρξιστικά φύλλα». Ακόμα, έγιναν παρεμβάσεις από πολλούς συμμετέχοντες. Ανάμεσα σε αυτούς ο Χ. Στερ, πρόεδρος του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Χ. Σαρφ, γραμματέας του διεθνούς τμήματος του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας και ο Μ. Ροντρίγκεζ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πορτογαλίας.

Ο Η. Λέγγερης αναφέρθηκε στην πολιτική συμμαχιών, η οποία, τόνισε, πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά αμφισβήτησης της σημερινής κατάστασης και εναντίωσης στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια. Ενώ μιλώντας για τη σχέση των διεθνών και τοπικών κινημάτων, είπε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αναπτυχθεί ένα παγκόσμιο κίνημα αμφισβήτησης του καπιταλιστικού συστήματος, αν δεν υπάρξουν ισχυρά κινήματα σε κάθε χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ