Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τη Δευτέρα τα ... σπουδαία

Ο Ελληνας πρωθυπουργός περιοδεύει στην Ευρώπη επιδιώκοντας να εξασφαλίσει εγγύηση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

Με τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, συναντήθηκε χτες το απόγευμα, στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, εν αναμονή της κατάθεσης - πιθανότατα τη Δευτέρα - του σχεδίου λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για το Κυπριακό.

«Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την όποια λύση για χάρη της ένταξης της Κύπρου, το οποίο είναι ξεχωριστό θέμα», επανέλαβε σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Πάντως, ο Κύπριος Πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε ότι «θα ήταν φρόνιμο το σχέδιο Ανάν να κατατεθεί μετά τις κυπριακές εκλογές, το Φεβρουάριο, ώστε να μην αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων κατά την προεκλογική περίοδο». Κατά τα φαινόμενα το αίτημα της Λευκωσίας δεν έγινε αποδεκτό.

Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει την πρόταση, όποτε και να κατατεθεί, εφόσον θα ικανοποιεί τη βασική προϋπόθεση του σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η τουρκική πλευρά, βέβαια, εξακολουθεί να παραμένει αμετακίνητη στις αδιάλλακτες θέσεις της, παρά την αναμενόμενη αλλαγή φρουράς στην κυβέρνηση της Αγκυρας και τα θετικά πρώτα μηνύματα που έστειλε ο νικητής των εκλογών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος, ωστόσο, εμφανίστηκε να «μαζεύει» τις δηλώσεις του περί λύσης με βάση το βελγικό μοντέλο, μετά την παρέμβαση και τις «συστάσεις» του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, επανέλαβε για δεύτερη φορά ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει έτοιμη να διαπραγματευτεί για λύση του Κυπριακού και να μελετήσει προσεκτικά το όποιο σχέδιο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, υποβάλει στις δύο πλευρές. Ο Μ. Παπαπέτρου επανέλαβε πως, παρά την προτίμηση του Προέδρου Κληρίδη για υποβολή σχεδίου λύσης του Κυπριακού μετά τις προεδρικές εκλογές, η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έχει τη λαϊκή εντολή μέχρι και το Φλεβάρη, δε θα αρνηθούν να μελετήσουν το όποιο σχέδιο κατατεθεί ακόμη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη.

Ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας και νομικός σύμβουλος του Προέδρου, Αλέκος Μαρκίδης, είπε ότι με τη δήλωσή του ο Πρόεδρος Κληρίδης δημοσιοποίησε για πρώτη φορά κάτι που έλεγε παρασκηνιακά εδώ και καιρό στους συνομιλητές του, χωρίς αυτό να σημαίνει καμία αλλαγή στη στάση μας στο θέμα. Η λογική του Προέδρου είναι ατράνταχτη, πρόσθεσε ο Α. Μαρκίδης, κι αναρωτήθηκε: «Αφού περίμεναν τις τουρκικές εκλογές, με το φόβο ότι το όποιο σχέδιο θα αποτελούσε αντικείμενο της κομματικής εκστρατείας, γιατί να μην περιμένουν και τις δικές μας εκλογές;».

Ο γενικός εισαγγελέας διατύπωσε την προσωπική εκτίμηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη τελικά θα καταθέσουν σχέδιο λύσης, με στόχο να επιλυθεί το Κυπριακό πριν τη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Ο Α. Μαρκίδης εξέφρασε αμφιβολίες εάν το σχέδιο λύσης κυκλοφόρησε ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως άτυπο έγγραφο. Εξάλλου, ο Α. Μαρκίδης είπε ότι μόνο λύση του Κυπριακού μπορεί να οδηγήσει σε ματαίωση των εκλογών. Αν δεν υπάρξει λύση, αλλά συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, τότε δεν υπάρχει λόγος ματαίωσης των εκλογών. Πρόσθεσε, τέλος, ότι αν υπογραφεί η λύση, ο Πρόεδρος Κληρίδης δε θα έχει άλλη διέξοδο από το να παραμείνει στη θέση του και διερωτήθηκε αν δικαιούται να δημιουργήσει κρίση αποχωρώντας από τη θέση του. Θα πρέπει, είπε, να υπάρξει μεταβατική περίοδος, να διενεργηθούν δημοψηφίσματα και να καθοριστεί το σύστημα των εκλογών.

Στο μεταξύ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, δήλωσε: «Η Γαλλία συμφωνεί απόλυτα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 18 του Νοέμβρη μεταβαίνει στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στις 15 του ίδιου μήνα θα βρίσκεται στα Κατεχόμενα. Ο Κ. Σημίτης, αναφερόμενος στην Τουρκία και στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, είπε από το Βερολίνο ότι η συγκεκριμενοποίηση του «θετικού μηνύματος» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα γίνει «επί τόπου» στην Κοπεγχάγη και ότι η ελληνική θέση θα αποκρυσταλλωθεί, αφού προηγουμένως η ελληνική πολιτική ηγεσία, αντί να ερμηνεύει διάφορες δηλώσεις, ακούσει από τον ίδιο τον Τούρκο πολιτικό τις θέσεις του και διαμορφώσει σχετική άποψη.

Από την πλευρά της Αθήνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαππας, τόνισε πως «τίποτα δεν αποδεικνύει ότι το σχέδιο Ανάν θα είναι αρνητικό. Θα πρόκειται για μία συμβιβαστική λύση και το ζητούμενο είναι να εντάσσεται στο πλαίσιο που δημιουργούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ». Σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του προέδρου της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται μία «οδυνηρή λύση», ο Χρ. Πρωτόπαππας υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις συναντήσεις που είχε στο Παρίσι, την Τετάρτη, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, και τον ομόλογό του, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των συνομιλιών του «ιδιαίτερα θετικό», και τόνισε: «Η πρόοδος της ένταξης προχωρά χωρίς αντιρρήσεις, πορευόμαστε προς την Κοπεγχάγη σύμφωνα με αυτά που είχαμε σχεδιάσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος Πρόεδρος ο Τάσος Παπαδόπουλος (2003-02-18 00:00:00.0)
Εκτιμήσεις για όχι σύντομες εξελίξεις (2003-02-04 00:00:00.0)
Επιμένει στην υποψηφιότητα ο Αλ. Μαρκίδης (2003-01-11 00:00:00.0)
Ενταση στη συνάντηση Κληρίδη - Ντ. Χάνεϊ (2002-11-23 00:00:00.0)
Προς... πικρή λύση (2002-11-02 00:00:00.0)
Ασταθείς ισορροπίες (2002-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ