Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΠΟΣΤΟΛΗ
«Το κεφάλαιο αλώνει και τους συνεταιρισμούς»

Συζήτηση με τον Νικήτα Γλυνάτση, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων

Από τη συζήτηση του συντάκτη του «Ρ» με τον Ν. Γλυνάτση.
Από τη συζήτηση του συντάκτη του «Ρ» με τον Ν. Γλυνάτση.
Βαρύ πλήγμα στους συνεταιρισμούς δίνει η κυβέρνηση με τον τελευταίο νόμο που ψήφισε και με τον οποίο βάζει το μεγάλο κεφάλαιο... συνεταίρο! Στο ζήτημα αυτό που θίγει ιδιαίτερα τους αγρότες της περιοχής Ηπείρου, όπου υπάρχουν δυναμικές συνεταιριστικές οργανώσεις που στηρίζουν την ντόπια παραγωγή, αναφέρεται σε συνέντευξή του στο «Ρ» ο Νικήτας Γλυνάτσης. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Πόσο σημαντική είναι η πτηνοτροφία για την Ηπειρο;

- Είναι γεγονός ότι μετά την άσχημη πορεία που είχαν τα εσπεριδοειδή και η ελαιοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια, η πτηνοτροφία είναι το τελευταίο αποκούμπι για την οικονομία του νομού και τη στήριξη του μικρομεσαίου αγροτικού νοικοκυριού. Σήμερα, στο Νομό Αρτας η παραγωγή πτηνοτροφικών προϊόντων ανέρχεται στο 15% της εγχώριας παραγωγής, που σημαίνει ετήσιο τζίρο της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Με την πτηνοτροφία ασχολούνται σήμερα περισσότερες από 200 οικογένειες και στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εργάζονται περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι, αριθμός που δεν είναι ευκαταφρόνητος για ένα νομό που τα ποσοστά ανεργίας είναι από τα ψηλότερα στη χώρα μας.

Με δεδομένο ότι ο κλάδος της πτηνοτροφίας στην περιοχή στηρίζεται σε δύο συνεταιρισμούς, στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων και στο Συνεταιρισμό Αρτας, η εφαρμογή του νέου αντιδραστικού νόμου πλαισίου για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις θα αλλάξει ριζικά το συνεταιριστικό χαρακτήρα αυτής της δραστηριότητας και σταδιακά εκατοντάδες νοικοκυριά πτηνοτρόφων θα ξεκληριστούν, μη αντέχοντας τον έντονο ανταγωνισμό των μεγάλων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων.


- Πώς επηρεάζει αυτός ο νόμος τους συνεταιρισμούς της Ηπείρου;

- Ο νέος νόμος είναι ο «Δούρειος Ιππος» για να αλώσει το μεγάλο κεφάλαιο τους συνεταιρισμούς που απέμειναν στη χώρα μας και όχι μόνο στην πτηνοτροφία. Και με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο συνεταιριστικό κίνημα που απέμεινε, ανοίγει τις πόρτες του στο κεφάλαιο και μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε όργανα των μεγαλεμπόρων, μεσαζόντων και βιομηχάνων.

- Πού στηρίζετε αυτή την εκτίμηση;

- Οι συνεταιρισμοί μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες. Οι συνεταιριζόμενοι δεν μπορούν να ελέγχουν ποιοι θα συμμετέχουν, με τι ποσοστά και τι συμφέροντα εξυπηρετούν. Ξεφεύγουμε από τα πλαίσια του συνεργατισμού. Πάνε περίπατο η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η αλληλοβοήθεια που βασίζονται στα κοινά συμφέροντα του μικρού και μεσαίου παραγωγού. Περνάμε καθαρά σε καπιταλιστικής μορφής επιχειρήσεις. Επιπλέον εκτός από φυσικά πρόσωπα θα συμμετέχουν και νομικά πρόσωπα. Δηλαδή, μια εταιρία που δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα, παραγωγικό, εμπορικό ή προμηθευτικό, μπορεί να μπει στο συνεταιρισμό και να βάλει στο χέρι και όσες μερίδες θέλει.

Αυτό σε συνδυασμό με την κατάργηση της αρχής για κάθε μέλος μία ψήφος και τη δυνατότητα κάποιος που έχει πάνω από τρεις συνεταιριστικές μερίδες να ψηφίζει τρεις φορές, με μαθηματική σιγουριά μπορεί να εξασφαλίσει τον έλεγχο ενός συνεταιρισμού από μια ομάδα συμφερόντων.

Το αποκορύφωμα της αντιδημοκρατικότητας του νόμου είναι ο εκλογικός νόμος των συνεταιρισμών. Η δημιουργία ενιαίων ψηφοδελτίων είναι το εργαλείο εξοστρακισμού των συνεπών, ταξικών δυνάμεων της αγροτιάς. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η εκπροσώπηση των ενώσεων στις κεντρικές οργανώσεις θα γίνεται με βάση τον τζίρο των ενώσεων και όχι τον αριθμό των συνεταιριζόμενων.

- Πώς αντιδρούν οι αγρότες σ' αυτή την αρνητική εξέλιξη;

- Αν οι αγρότες δε θέλουν να δουν και άλλες σοδειές να σαπίζουν. Αν θέλουν να πάψουν να είναι αιχμάλωτοι των μεσαζόντων και των μεγαλεμπόρων, ένας δρόμος τούς μένει: Συσπείρωση και πάλη. Να κάνουν την οργή και την αγανάκτησή τους σπόρο αντίστασης στην αντιαγροτική πολιτική. Στις 9 Απρίλη ν' αγνοήσουν τις υποσχέσεις των πραματευτάδων της ΕΕ και της ΟΝΕ. Να εμπιστευτούν το «μέτωπο» που προτείνει το ΚΚΕ και να το δυναμώσουν κόντρα στην πολιτική των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολιτικών τους εκφραστών «μεγάλων» και «μικρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ