Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΠΕ ΣΤΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ
Βιομηχανίες ρυπαίνουν το περιβάλλον

Διαστάσεις σκανδάλου και εγκληματικής αδιαφορίας των υπευθύνων προσλαμβάνει η ρύπανση του ποταμού Αγιάκ, στο Νομό Κιλκίς από τα απόβλητα που ρίχνουν στο ποτάμι η βιομηχανία ΠΡΕΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΑ και άλλες βιομηχανίες της ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου. Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή λειτουργεί σύστημα βιολογικού καθαρισμού, στην εν λόγω βιομηχανία χορηγήθηκε άδεια από την αρμόδια υπηρεσία, να ρίχνει τα απόβλητα στο ποτάμι, αντί, όπως θα έπρεπε, στο δίκτυο βιολογικού καθαρισμού.

Οι βιομηχανίες φυσικά προσπαθούν να αποφύγουν τα πρόσθετα έξοδα που απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία πρωτοβάθμιου καθαρισμού. Γιατί, όπως είναι γνωστό, για να ρίξει μια βιομηχανία τα απόβλητά της στο δίκτυο βιολογικού καθαρισμού, πρέπει να διαθέτει η ίδια σύστημα πρωτοβάθμιου καθαρισμού, φίλτρα κατακράτησης τσιμέντου και άλλων ρυπογόνων ουσιών. Οι βιομήχανοι για να αποφύγουν το κόστος ρυπαίνουν τα ποτάμια και το περιβάλλον. Παρ' όλα αυτά οι δημόσιες υπηρεσίες αδιαφορούν και δίνουν άδειες σε ρυπογόνες βιομηχανίες, ενώ δεν εξασκούν αυστηρό έλεγχο που να παρεμποδίζει τις αυθαιρεσίες των βιομηχάνων.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι πράγματι ανεξέλεγκτη. Στο ποτάμι που άλλοτε ήταν γεμάτο ψάρια, σήμερα δεν υπάρχει ίχνος ζωής. Τα νερά του ποταμού έχουν αποκτήσει ένα σκούρο γκρίζο χρώμα από τα τσιμέντα και τις άλλες ρυπογόνες ουσίες που ρίχνονται καθημερινά ανεξέλεγκτα στο ποτάμι. Παλιότερα μονάδες βαφείων ρύπαιναν τα νερά του Αγιάκ. Σήμερα εκτός από την ΠΡΕΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΑ, τα απόβλητά του ρίχνει στο ποτάμι επί τέσσερα χρόνια και το τυροκομείο «Δοϊράνη» και άλλες ακόμα βιομηχανίες.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των δραστηριοτήτων είναι να απειλείται σοβαρά και η υγεία των κατοίκων. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων των χωριών Ηλιόλουστο και Ελευθεροχώρι και κατέθεσαν πριν λίγες μέρες αναφορά στον εισαγγελέα Κιλκίς δηλώνοντας ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και ότι οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν το ποτάμι έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής και στην οικονομική τους δραστηριότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ