Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Παραμένουν οι εκπτώσεις σε βάρος των δικαιωμάτων

Συζητείται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο

Αναλλοίωτες παραμένουν οι «εκπτώσεις» στην απονομή της δικαιοσύνης, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση στην απονομή της, παρά τις αλλαγές, στις οποίες προχώρησε ο υπουργός υπό την πίεση της απεργίας των δικηγόρων.

Το νομοσχέδιο συζητείται από χτες στην Ολομέλεια της Βουλής και όπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, στο όνομα της επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης, ανατρέπονται κανόνες και αρχές που αποτελούσαν μια κάποια εγγύηση για τον πολίτη που προσέφευγε στη Δικαιοσύνη. Η πραγματική αιτία της προώθησης τέτοιων μέτρων, είπε, είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν και αφορούν, τόσο τους δικαστές και το διοικητικό προσωπικό, όσο και τις αίθουσες. Λόγω αυτών ακριβώς των ελλείψεων, συνέχισε, έρχονται αυτές οι ρυθμίσεις, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες, όλες σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι ο υπουργός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές μετά την απεργία των δικηγόρων, αλλά αυτές δεν αλλάζουν τη συνολική κατεύθυνση του νομοσχεδίου και γι' αυτό το ΚΚΕ συνεχίζει να είναι αντίθετο. Ανάμεσα στα αρνητικά, ο εισηγητής επισήμανε τον - παρά τις αλλαγές - περιορισμό της δυνατότητας αναβολής μιας δίκης. Είπε δε ότι τέτοιες διατάξεις διέπονται από τη λογική της κατάργησης του ωραρίου των διοικητικών υπαλλήλων. Αρνητικές είναι και οι διατάξεις περιορισμού της αναίρεσης και της έφεσης, ενώ απαράδεκτη είναι η πρόβλεψη για παρέμβαση του υπουργού στη Δικαιοσύνη μέσω της παραγγελίας για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ο Φ. Πετσάλνικος ισχυρίστηκε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα ευνοηθούν τελικά οι πολίτες, οι οποίοι καθίστανται «όμηροι» και ταλαιπωρούνται με τους σημερινούς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ