Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΟΥΣΜΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ - ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Σχολείο - εστία μόλυνσης για τους μαθητές

Πόρισμα - φωτιά της Διεύθυνσης Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής του νομού Αιτωλοακαρνανίας κρίνει ακατάλληλο για τα παιδιά το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου, στο οποίο υπήρξε κρούσμα ηπατίτιδας τον περασμένο Απρίλη

Ακατάλληλα να εξασφαλίσουν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κρίνει τα δύο οικήματα που στεγάζουν το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου, η Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής του νομού Αιτωλοακαρνανίας! Στο συγκεκριμένο σχολείο εμφανίστηκε κρούσμα Ηπατίτιδας Α στις αρχές Απρίλη και παραμένει «κλειστό» από τις 12 Απρίλη 2003, με απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, γεγονός που ήταν η αφορμή για να ξεχειλίσει η αγανάκτηση γονιών και δασκάλων για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε αυτό.

Στο πόρισμα της Διεύθυνσης Υγείας σημειώνεται ότι στο κεντρικό κτίριο του σχολείου όπου στεγάζεται η Α' Τάξη και το Νηπιαγωγείο, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην οροφή του Νηπιαγωγείου (μπαίνουν νερά και πριν λίγο καιρό έπεσε το φωτιστικό, ευτυχώς όχι την ώρα που ήταν εκεί τα παιδιά γιατί διαφορετικά θα υπήρχαν θύματα). Επίσης, η πίσω αυλή δεν είναι περιφραγμένη και λόγω της πυκνής βλάστησης υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς ή φιδιών και σκορπιοειδών, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα παιδιά. Στο σχολείο υπάρχουν δύο αποχωρητήρια χωρίς πλακάκια, ακατάλληλα για μικρά παιδιά, βρύσες σκουριασμένες και βρώμικες που χρησιμοποιούν 80 μαθητές.

Στο πόρισμα, αναφέρεται ακόμα ότι «... στον ίδιο χώρο λειτουργεί τάξη με παιδιά αθιγγάνων. Τονίζουμε ότι από το Δεκέμβρη του 2002 έως το Φλεβάρη του 2003 εμφανίστηκαν κρούσματα Ηπατίτιδας Α σε παιδιά τα οποία φοιτούν στο σχολείο. Επίσης, πρόσφατα μαθητής της Ε' Τάξης, εμφάνισε Ηπατίτιδα Α». Σημειώνεται ότι οι αθίγγανοι της περιοχής ζουν σε πρόχειρο καταυλισμό στο χείμαρρο Σκα, εγκαταλειμμένοι και απομονωμένοι με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης. Σύμφωνα με μαρτυρία του Η. Αθανασόπουλου, η Διεύθυνση Υγείας Αιτωλοακαρνανίας (με έγγραφο το Δεκέμβρη του 2002 προς την ΤΑ) είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία και είχε ζητήσει την παρέμβαση της πολιτείας.

Οσον αφορά το κτιριακό πρόβλημα, η Διεύθυνση Υγείας προτρέπει για αντικατάσταση των αποχωρητηρίων και των βρυσών, για περίφραξη και αποψίλωση της πίσω αυλής, καθαρισμό όλων των χώρων, αγωγή υγείας στους μαθητές και κρίνει ως απολύτως ακατάλληλο από υγειονομικής πλευράς το ενοικιαζόμενο κτίριο.

Από την πλευρά της η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων του Δήμου Ναυπάκτου με ανακοίνωση προς το υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και το Δήμο Ναυπάκτου, κοινοποιεί ότι οι γονείς είναι εξοργισμένοι από τη μακροχρόνια εγκατάλειψη, την αδιαφορία και εμπαιγμό των υπευθύνων και γι' αυτό αποφάσισαν ομόφωνα να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να πάνε στο επικίνδυνο και ακατάλληλο για την υγεία και ασφάλειά τους σχολείο, μέχρι να δοθεί ικανοποιητική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Επίσης, στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Γονέων του εν λόγω σχολείου, συμπαρίσταται στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις και καλεί τους αρμόδιους να αναλογιστούν τις σοβαρές τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί και να δώσουν άμεση λύση τόσο στα προβλήματα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των μαθητών του Σχολείου όσο και της παραμονής και εκπαίδευσής τους, προωθώντας με συνοπτικές διαδικασίες την ανέγερση της νέας Σχολικής Μονάδας, στο οικόπεδο που πριν από τέσσερα χρόνια είχε αγοραστεί από το Δήμο Ναυπάκτου με πρωτοβουλία του Συλλόγου και της Ενωσης.

Σύμφωνα με τον Η. Αθανασόπουλο, μέλος του Συλλόγου του 6ου Δημοτικού, την ανέγερση του κτιρίου έχει εγκρίνει και το ΠΣ Δυτικής Ελλάδας, ωστόσο τίποτα δεν έχει προχωρήσει από τότε. Ο πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπάκτου, Αχ. Κατσανάκης, μιλώντας στο «Ρ» σημείωσε ότι σοβαρά προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας υπάρχουν και σε άλλα σχολεία, και αποτελεί ζήτημα αιχμής για την Ενωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 25 του Ιούνη ψηφίζουμε για μας και τις ζωές μας(2023-06-02 00:00:00.0)
Δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες έξι δήμων(2011-06-08 00:00:00.0)
Κτιριακά προβλήματα και ελλείψεις εκπαιδευτικών(2009-10-21 00:00:00.0)
Απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής σε σούπερ μάρκετ(2005-10-26 00:00:00.0)
Κυβερνητικές ευθύνες για τα ρατσιστικά φαινόμενα(2001-10-31 00:00:00.0)
Σχολείο στεγάζεται σε ακατάλληλο κτίριο(1998-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ