Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Το μήνυμα: «Ενας από τους κεντρικούς στόχους της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική, είναι να δοθεί σαφές και συγκεκριμένο μήνυμα διατλαντικής συμφιλίωσης και συνεργασίας μετά την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ. Για το σκοπό αυτό η Αθήνα προωθεί πρόταση για την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας ΕΕ - ΗΠΑ για την πάταξη της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής ακόμη και με τη χρήση βίας». (Γ. Κουβαράς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)

Το ζητούμενο: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελείται από εθνικά κράτη και ως εκ τούτου δεν μπορεί σ' αυτή να ισχύσει το μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτήν τη στιγμή, όμως, το ζητούμενο δεν είναι καν η μετάβαση σε μια ομοσπονδιακή δομή. Είναι η ανάγκη θεσμοθέτησης κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και ενιαίας παρέμβασης στη διεθνή σκηνή. Από εκεί και πέρα, υπάρχει όλο το περιθώριο για σκληρό παζάρι όσον αφορά τη στάθμιση των ψήφων και ευρύτερα την κατανομή των εξουσιών στο εσωτερικό της Ενωσης». (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ)

Κατοχή διαρκείας... «Για "κατοχή μακράς διαρκείας" του Ιράκ προετοιμάζει την κοινή γνώμη το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Χθες οι "Τάιμς" του Λονδίνου αποκάλυψαν ότι οι 17.000 Βρετανοί οπλίτες - που έχουν αναπτυχθεί κυρίως στο Νότο - ίσως χρειαστεί να παραμείνουν στο Ιράκ έως και τέσσερα χρόνια, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά των συμμαχικών στρατευμάτων από "οπαδούς του Σαντάμ"». (Γ. Παπαδάτος - ΕΘΝΟΣ)

«Αλλαγή καθεστώτος»: «Ανατροπή του ιρανικού ισλαμικού καθεστώτος, που παραδέχεται τη συμμετοχή εξτρεμιστών ισλαμιστών στην πολιτική ένταση, βλέπουν οι ΗΠΑ και στην ίδια κατεύθυνση πιέζει η Βρετανία, τη στιγμή που η Γαλλία εγκαινίασε διώξεις εναντίον των αντιπολιτευόμενων ιρανικών ομάδων που φιλοξενεί, προκαλώντας όμως την αυτοπυρπόληση Ιρανού διαδηλωτή στην Τεχεράνη. Ο παραιτηθείς σύμβουλος του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ράμσφελντ, Ρίτσαρντ Περλ, δήλωσε ότι "είναι μια καλή ευκαιρία" για ειρηνική αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Ζήτησε δε από τις ευρωπαϊκές χώρες να συμμετάσχουν στις πιέσεις για "αντικατάσταση του δικτατορικού καθεστώτος, με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης μέσα στη χώρα"». (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ