Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ετοιμος» για ξεπούλημα και επίθεση

Την ετοιμότητά του να συνεχίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα εξέφρασε ευθέως χτες ο Κ. Καραμανλής. Την ίδια στιγμή, όμως, το προπαγανδιστικό πυροτέχνημα περί πρόωρων εκλογών «σβήνει» εν μέσω διαφωνιών μεταξύ κορυφαίων στελεχών της ΝΔ.

«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τις αγορές στον τραπεζικό τομέα, στις τηλεπικοινωνίες, στην αγορά ενέργειας και στις μεταφορές. Η ενδυνάμωση του ανταγωνισμού είναι η βασική μας κατεύθυνση». Με αυτή τη φράση, μιλώντας χτες στο Λονδίνο, ο Κ. Καραμανλής έδωσε με σαφήνεια το στίγμα των «κυβερνητικών» δεσμεύσεών του απέναντι σε ένα εκλεκτό ακροατήριο επιχειρηματιών και «επενδυτών». Υποσχέθηκε επίσης «σημαντική μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις», μέσω της φορολογικής «μεταρρύθμισης», αλλά και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. «Πρέπει (και εμείς είμαστε αποφασισμένοι και πανέτοιμοι) να δημιουργήσουμε τα περιθώρια για ιδιωτικές επενδύσεις σε τομείς που μέχρι τώρα ήταν στην αποκλειστικότητα του κράτους», είπε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε βέβαια να διαβεβαιώσει το εφοπλιστικό λόμπι του Λονδίνου ότι θα τους προσφέρει «κίνητρα» ώστε η κυριαρχία των Ελλήνων εφοπλιστών στις θαλάσσιες μεταφορές «να διατηρηθεί και επεκταθεί». «Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει και είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «ως κόμμα έχουμε δεσμευτεί για μια πιο ενεργή πολιτική για τη ναυτιλία».

Την ίδια ώρα στην Αθήνα βρισκόταν σε εξέλιξη ένας νέος γύρος εσωκομματικών τριβών και διαφωνιών, με αφορμή την εποικοδομητική πρόταση, όπως τελικά αποδεικνύεται, του προέδρου της ΝΔ προς τον Κ. Σημίτη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αυτό που διχάζει τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ ήταν αν πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα, να κατατεθεί δηλαδή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο αυτό το είχε αφήσει ανοιχτό ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι «ούτε τώρα ο Κ. Καραμανλής ζήτησε πρόωρες εκλογές»! Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε χτες ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού Γ. Σουφλιάς, ο οποίος είπε (στον «Φλας») ότι μια πρόταση μομφής θα συσπείρωνε το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα υποβάθμισε το «αίτημα» για πρόωρες εκλογές σε μια απλή δημόσια τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή: «Ο πρόεδρος του κόμματος έκανε μια πολιτική τοποθέτηση δημόσια και ενώπιον του ελληνικού λαού, να γίνουν οι εκλογές το ταχύτερο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «εμείς δε ζητάμε πιεστικά εκλογές»! Εκτίμησε ακόμα ότι είναι πιθανό οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβρη. Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ χαρακτήρισε «έκκληση»(!), προφανώς προς τον Κ. Σημίτη, την πρόταση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Παράλληλα, εκτίμησε (στον «Σκάι») ότι μια πρόταση μομφής αυτή την ώρα δεν έχει καμία τύχη να περάσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ