Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Προς όφελος του κεφαλαίου, των πολέμων, του αυταρχισμού

Στρατής Κόρακας: Ενισχύθηκε ο αντιλαϊκός, αντιδραστικός, στρατιωτικός - επιθετικός χαραχτήρας της ΕΕ

Με πολλά συγχαρητήρια στις αποσκευές του και ιδιαίτερα ευνοϊκά σχόλια για την Ελληνική Προεδρία έφυγε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όπου παρουσίασε χτες τον απολογισμό του. Οσοι έχουν κάθε συμφέρον από την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου, των πολέμων και του αυταρχισμού, έχουν και κάθε λόγο να συγχαρούν τον κ. Σημίτη και την ελληνική κυβέρνηση. Από την άποψη αυτή η Ελληνική Προεδρία ήταν από τις «παραγωγικότερες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς στους στόχους που είχε βάλει η Ελληνική Προεδρία το Δεκέμβριο του 2002 και στα αποτελέσματα από την ελληνική διαχείριση. Αυτοί συνοψίζονται στα κεφάλαια: Διεύρυνση, Στρατηγική Λισαβόνας, Συντακτική Συνέλευση, Μεταναστευτική πολιτική, ΚΑΠ, Εξωτερικές Σχέσεις και Θεσμικά θέματα.

Ο Κ. Σημίτης περιέλαβε στις «επιτυχίες» της εξάμηνης Προεδρίας ορισμένες αποφάσεις που εγγράφονται στις πιο μαύρες σελίδες της ΕΕ, όπως οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ για τη δικαστική συνδρομή και την έκδοση, την υιοθέτηση του «κειμένου Σολάνα» για την ασφάλεια, το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και τα μέτρα κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Ειδική και εκτεταμένη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο χειρισμό της υπόθεσης του Ιράκ από την Ελληνική Προεδρία. Υπενθυμίζοντας τους σταθμούς αυτής της υπόθεσης κατέληξε στην «επιτυχία» της 16ης Απρίλη, όταν στη Σύνοδο της Αθήνας οι «είκοσι πέντε» κατέληξαν σε ένα κείμενο με το οποίο νομιμοποιήθηκε εκ των υστέρων το αμερικανοβρετανικό έγκλημα της εισβολής και της κατοχής του Ιράκ.

Με ένα τέτοιο απολογισμό, ήταν πολύ φυσικό, ο πρωθυπουργός, να αποσπάσει τα συγχαρητήρια των κ.κ. Πρόντι και Κοξ, όπως και των εκπροσώπων των περισσοτέρων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Στρατής Κόρακας

Τον πραγματικό, ολέθριο για τους εργαζόμενους και τους λαούς, απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στηλίτευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθήθηκαν επί Ελληνικής Προεδρίας, καθώς και την ενίσχυση του στρατιωτικού επιθετικού χαρακτήρα της ΕΕ για διεκδίκηση πιο ενεργού ρόλου στα πλαίσια του διεθνούς ιμπεριαλισμού στο πλευρό των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο Στρ. Κόρακας επισήμανε τα εξής:

«Δυστυχώς, όπως είχαμε προβλέψει στο ξεκίνημα της ελληνικής προεδρίας, κατά το εξάμηνο που πέρασε πάρθηκαν αποφάσεις που ενίσχυσαν τον αντιλαϊκό, αντιδραστικό, στρατιωτικό - επιθετικό χαρακτήρα της ΕΕ. Ετσι, επί Ελληνικής Προεδρίας:

-- Προωθήθηκε η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξεων, η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, η επέκταση της μερικής και προσωρινής απασχόλησης.

-- Στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», εγκρίθηκαν οι γενικοί προσανατολισμοί για την οικονομική πολιτική της ΕΕ, με κύρια χαρακτηριστικά την αντεργατική επίθεση για αύξηση των κερδών των μονοπωλίων.

-- Παραδόθηκαν χειροπόδαρα δεμένοι στις ΗΠΑ οι πολίτες των χωρών - μελών της ΕΕ με τις επαίσχυντες συμφωνίες δικαστικής συνεργασίας. Η Ελληνική Προεδρία ευθυγραμμίστηκε με τις ΗΠΑ στις επεμβάσεις της στην Κούβα.

-- Με πρόσχημα τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ - που αποδείχτηκαν ανύπαρκτα - και στόχο το πετρέλαιο και την επιβολή της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ, επί Ελληνικής Προεδρίας η ΕΕ, παρά τις πρωτοφανείς διαμαρτυρίες των λαών, κάλυψε και τελικά νομιμοποίησε την άγρια επίθεση των αμερικανοαγγλικών στρατευμάτων και την κατοχή του Ιράκ με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα για τον ιρακινό λαό, που ευτυχώς αντιστέκεται. Το ποιον εξυπηρέτησε η Ελληνική Προεδρία, το δείχνουν τα θερμά συγχαρητήρια των κ. Μπους και Πάουελ, αλλά και η κατακραυγή των λαών.

-- Προωθήθηκε, στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας, η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, με ολοκλήρωση της συγκρότησης του ευρωστρατού, για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης, από κοινού με ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, η ενίσχυση γενικότερα των κατασταλτικών μηχανισμών για τη θωράκιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, μέσα και έξω από την ΕΕ, από τους εχθρούς - λαούς. Προχώρησε η ιδέα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών για να είμαστε "αξιόπιστοι εταίροι" των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, με τους οποίους, όπως λέγεται, "μας ενώνουν κοινές αξίες".

-- Εγκρίθηκε η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, που μειώνει και αποσυνδέει τις επιδοτήσεις από την παραγωγή, με εξοντωτικές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες, την ποιότητα και το περιβάλλον.

-- Προωθήθηκε η ενίσχυση της Ευρώπης - φρούριο, διωγμού των μεταναστών και με αυστηρότερους όρους ασύλου.

-- Η υπογραφή της διεύρυνσης της ΕΕ σηματοδοτεί νέα δεινά για τους λαούς της, νομιμοποιεί τη διχοτόμηση της Κύπρου ως αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής της από στρατεύματα της Τουρκίας, υποψήφιας προς ένταξη.

-- Τέλος, επί Ελληνικής Προεδρίας, εγκρίθηκε ένα κείμενο -έκτρωμα, δημιούργημα μιας αντιδημοκρατικά συγκροτημένης Συνέλευσης που ενισχύει το φιλομονοπωλιακό αντεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ, την εξουσία των ισχυρών, τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ για διεκδίκηση πιο ενεργού ρόλου στα πλαίσια του διεθνούς ιμπεριαλισμού, στο πλευρό των ΗΠΑ.

Για όλα αυτά ο κ. Σημίτης και οι φίλοι του υπερηφανεύονται. Εμείς αγανακτούμε και εντείνουμε με τους λαούς τον αγώνα μας ενάντια σ' αυτές τις πολιτικές. Ο καθένας εφ' ώ ετάχθη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ