Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Κίνδυνοι κατάχρησης ακόμα και σε βάρος διαδηλωτών
  • Την αντίθεση του ΚΚΕ στο σχετικό νομοσχέδιο εξέφρασε στη Βουλή ο Αντ. Σκυλλάκος
  • Νομιμοποιούνται οι συνοροφύλακες

Eurokinissi

Δρόμους για κατάχρηση της χρήσης των όπλων από τους αστυνομικούς, ακόμα και σε βάρος διαδηλωτών ανοίγει το νομοσχέδιο «περί οπλοφορίας χρήσης πυροβόλων από τους αστυνομικούς και εκπαίδευσή τους σε αυτά», η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος πρόκειται για νομοσχέδιο που άπτεται των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων του πολίτη και έρχεται ως συνέχεια ανάλογων νόμων που έχουν ψηφιστεί για τη θωράκιση του συστήματος απέναντι στα λαϊκά κινήματα, με πρόσχημα την τρομοκρατία.

Ο εισηγητής υπογράμμισε ότι από το νομοσχέδιο έπρεπε ρητώς να εξαιρούνται οι κοινωνικές και πολιτικές συναθροίσεις και η χρήση όπλων σε αυτές από αστυνομικούς, αφού ο ποινικός κώδικας έχει σχετικές διατάξεις και δεν έπρεπε να προστεθούν νέες. Ανέφερε δε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σήμερα (χτες), είπε, το ΠΑΜΕ προχώρησε σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ και οι διαδηλωτές φυσικά κρατούσαν και διάφορα πανό που φέρουν και κοντάρια. Σε παλιότερο όμως νόμο τα κοντάρια θεωρούνται όπλα και άρα έχει τη δυνατότητα η αστυνομία να ερμηνεύσει τη συγκεκριμένη ενέργεια ως «βίαιη και ένοπλη εισβολή σε δημόσιο χώρο» και να κάνει χρήση πυροβόλων όπλων. Αυτές, τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, είναι επικίνδυνες διατάξεις που κανείς δεν ξέρει πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους έντονης αντιπαράθεσης.

Τους ίδιους κινδύνους δημιουργεί και η πρόβλεψη για τον αφοπλισμό αστυνομικών και όπως είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ άλλο να αντιδρά ο αστυνομικός όταν κάποιος εγκληματίας πάει να του αφαιρέσει το όπλο και άλλο να αντιδρά πυροβολώντας, για παράδειγμα, όταν είναι με πολιτικά σε μία διαδήλωση και επιχειρήσουν να τον αφοπλίσουν οι διαδηλωτές.

Για τους παραπάνω λόγους, κατέληξε, είναι αναγκαίο να εξαιρεθούν οι πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. Οσο για τα ποινικά εγκλήματα, τόνισε ότι το θέμα είναι η κατάχρηση όπλων και είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες από «τυχαία εκπυρσοκρότηση όπλων αστυνομικών» έχουν χάσει τη ζωή τους εννιά συμπολίτες μας.

Η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο επειδή όμως ήθελε περισσότερες δυνατότητες χρήσης των όπλων από τους αστυνομικούς, ενώ αντίθετος δήλωσε ο ΣΥΝ.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ασάφεια, αφού ορίζονται σαφώς οι προϋποθέσεις για τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς και είπε ότι όλοι οι φορείς στους οποίους στάλθηκε το νομοσχέδιο εκτίμησαν ότι είναι ένα «βήμα εμπρός».

Μονιμοποιούνται οι συνοροφύλακες

Στο μεταξύ με νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης νομιμοποιούνται οι συνοροφύλακες που μέχρι σήμερα ήταν πενταετούς θητείας. Οπως αναφέρεται, παρέχεται η δυνατότητα στους συνοριακούς φύλακες να ζητήσουν με αίτησή τους τη μονιμοποίησή τους μετά τη συμπλήρωση πενταετούς θητείας. Για τη μονιμοποίησή τους απαιτείται η κρίση αυτών ως ικανών από το πρωτοβάθμιο συμβούλιο κρίσης αστυφυλάκων, αρχιφυλάκων και ανθυπαστυνόμων. Σε κάθε περίπτωση δε μονιμοποιείται ενδιαφερόμενος που έχει αξιολογηθεί έστω και σε μία από τις εκθέσεις ικανότητας με γενικό χαρακτηρισμό «καλώς». Τα αρμόδια όργανα στα οποία θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα, ενώ οι συνοριακοί φύλακες που θα μονιμοποιηθούν θα ασφαλίζονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ