Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφωνία των ΗΠΑ με τη «Μακεδονία»

Οι Αμερικανοί ...πλησιάζουν στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία

Η Ουάσιγκτον προχώρησε στο από καιρό αναμενόμενο πρώτο βήμα για την αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αφορμή για την πραγματοποίηση αυτού του βήματος υπήρξε η χτεσινή υπογραφή της συμφωνίας για την εξαίρεση των Αμερικανών πολιτών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Τη συμφωνία υπέγραψαν η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιλινκα Μίτρεβα και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Λόρενς Μπάτλερ. Σε αυτήν, το κράτος αναφέρεται με το όνομα «Μακεδονία» και όχι με τη συνταγματική του ονομασία, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ανεπίσημα έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που ζήτησαν να μην υπάρχει στη συμφωνία το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων, παρά μόνον το «Μακεδονία». Μία πρώτη εξήγηση, που δίνουν διπλωματικοί κύκλοι για το θέμα αυτό, αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον θέλησε να διατηρήσει κάποιες «λεπτές ισορροπίες»: Δηλαδή από τη μια να ικανοποιηθούν τα Σκόπια μόνον με την αναφορά του ονόματος «Μακεδονία» και όχι με το συνταγματικό τους όνομα όπως επιθυμούσαν, και από την άλλη να μην «προσβληθεί» η επίσημη Αθήνα, καθώς με την αναφορά του ονόματος, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», θα μπορούσε να δημιουργηθεί χώρος για «διάφορες ερμηνείες».

Η ΠΓΔΜ με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, θα συνεχίζει να λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, η οποία ετησίως ξεπερνά τα 10 εκ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι χτες έληξε η διορία που έχουν θέσει οι ΗΠΑ σε χώρες, προς τις οποίες μεταβίβασαν το αίτημα για τη μη έκδοση Αμερικανών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, απειλώντας τις χώρες αυτές ότι αν δεν το αποδεχτούν τότε θα απολέσουν τη στρατιωτική βοήθεια που τους χορηγούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ